Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hustá Žilina zakopla s Dubnicou, Slovan rozdrvil Prešov
Zdielať na

Hustá Žilina zakopla s Dubnicou, Slovan rozdrvil Prešov

Husté zápasy 20.kolo futbalovej Corgoň ligy

Slovan Bratislava - 1. FC Tatran Prešov 4:0 (2:0)
Góly: 79., 90. Šebo, 10. Žofčák, 36. Kordič. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Szarka - Bašista, Čep, Josl, Macko, Krajník, 2515 divákov.

Slovan: Putnocký - Pauschek (80. Jánošík), Dobrotka, Kolčák, Hrdlička - Milinkovič, Guédé, F. Kiss, Žofčák (71. Grendel) - Kordič, Szarka (66. Šebo)
1. FC Tatran: Plánička - P. Petráš, P. Bašista (46. Guba), Čep, Josl - Papaj (46. Baran), Krajník, M. Vyskočil (75. Katona), Vršajevič - Žůrek, Macko

V 8. minúte fauloval Bašista a rozhodca Valášek nariadil pokutový kop. Žofčákovu prízemnú strelu síce Plánička vystihol, ale na dorážanú strelu bol už prikrátky. Ten istý hráč mohol zvýšiť o 10 minút neskôr, ale Plánička stihol vyraziť na roh. Prešovský brankár potvrdil svoje kvality aj po strele Guédého. Na druhej strane v 22. minúte sa po sóle Žůreka vyznamenal Putnocký. V 36. minúte zvýšil vedenie domácich Kordič, keď hlavou zmenil smer centrovanej lopty.  Slovan sa s dvojgólovým vedením neuspokojil, územnú prevahu mal aj po zmene strán. Zo štandardných situácií hrozil najmä Žofčák. Do najväčšej šance sa v 67. minúte dostal Kordič, ale zoči-voči prešovského brankára neprekonal. V 66. minúte nastúp po prvý raz po zranení tváre útočník Šebo a po nezištnej prihrávke Kordiča dal do odkrytej časti bránky tretí gól svojho tímu. Tesne pred záverečným hvizdom Šebo zupravil na konečných 4:0.

Karel Jarolím, tréner Slovana: "Vedeli sme, že súper je húževnatý, že má vo svojich radoch brejkových hráčov, na ktorých sa bude spoliehať. Pomerne skoro sme sa dostali do vedenia, po druhom góle sme už verili, že to dotiahneme do úspešného konca. Napokon sme súpera ešte potrestali dvoma gólmi."
Ladislav Pecko, tréner Tatrana: "Bohužiaľ sa nám nepodarilo získať ani bod. Snažili sme sa, bojovali, ale súper bol lepší. Musíme sa sústrediť na ďalšie zápasy a získavať životne dôležité body."

MŠK Žilina - MFK Dubnica 0:0
Rozhodoval: Chmura,  ŽK: Bello, Mabouka - Trousil, Porázik, Bruško, 3232 divákov.

Žilina: Dúbravka - Mabouka, Guldan, Šourek, Mráz - Štrba - Pich (46. Škvarka), Bello, Poliaček (60. Lietava), Majtán (76. Angelovič) - Ceesay
Dubnica: Kováč - Ižvolt, Trousil, Nosek, Beňo - Vavrík - Kuzma, Polách, Bruško (79. Grabež), Šulek - Porázik (60. J. Zápotoka)

Žilinčania prvýkrát zavarili v pokutovom území Dubnice po piatich minútach hry. Bellova strela najprv trafila iba ibrancu Trousila, lenže do šestnástky sa vrátila spätná centrovaná lopta, Bello išiel do vzdušeného súboja opäť s Trousilom a lopta sa od hlavy hosťujúceho stopéra odrazila smerom na bránku tak, že len o pár milimetrov minula Kováčovu ľavú žrď. V 25. minúte vyviezol z defenzívy loptu Bello, potiahol sám až pred dubnickú šestnástku, kde posúval na Ceesaya, Momodou z uhla však minul bránku. O tri minúty neskôr zaujala tribúny aj Majtánova strela spoza šestnástky, ale brankár Kováč ju s prehľadom vyrazil. Krátko na to Tomáš Majtán takmer nachytal dubnického brankára na hruškách, keď z pravej strany vyslal center alebo strelu, nevedno, ktorú Kováč len tak-tak stihol zastaviť. V závere prvého dejstva vystrčila rožky aj Dubnica, zo skrumáže pred Dúbravkovou bránkou sa dostal ku koncovke Šulek, ale trafil iba blokujúceho Guldana.      V úvode druhého polčasu sa po rohovom kope domácich dostal k strele z hranice šestnástky Ceesay, ale poslal to poriadne vedľa. V 53. minúte napriahol z dobrých 25-tich metrov hosťujúci Vavrík, Dúbravka jeho dobre mierenú strelu vyrážal. V 68. minúte dostal MŠK po faule na Ceesay pred pokutovým územím lukratívny priamy kop. K lopte sa postavil Patrik Mráz a krásnym a razantným oblúčikom natiahol brankára Kováča, no tesne minul jeho ľavú žrď. Na druhej strane musel opäť riešiť dôležitú situáciu Dúbravka, keď sa dostal k dobrej strele z hranice šestnástky Ján Zápotoka, žilinský brankár si opäť poradil. Parádnu strelu vyslal v 80. minúte spoza obrancu a spoza šestnástky domáci Michal Škvarka, jeho projektil však doplachtil opäť iba tesne vedľa. V 88. minúte mohla Dubnica rozhodnúť o senzačnom víťazstve v Žiline, keď domácej obrane unikol Grabež a iba dobré vybehnutie a šťastný zákrok Martina Dúbravku zachránil "šošonov" pred pohromou.   

Pavel Hapal, tréner Žiliny: "Dubnica u nás mala až dve vyložené šance. Nám chýbala odvaha, drzosť a dôraz smerom dopredu. Mali sme niekoľko situácií, ktoré sa dali využiť na gól, ale nepodarilo sa to. V ofenzíve sme boli takpovediac jaloví a musíme intenzívne pracovať na tom, aby sme v ďalších zápasoch svoj herný prejav aj výsledky výrazne zlepšili."
Peter Gergely, tréner Dubnice: "Remíza je dnes spravodlivá, oba tímy mali svoje šance, gól nepadol, a tak musíme byť s výsledkom spokojní. Zo začiatku sme zrejme mali trochu šťastia, ale s výkonom svojich zverencov som spokojný. Myslím si, že to bol celkom dobrý zápas až na tie góly."

MFK Košice - DAC 1904 Dunajská Streda 1:0 (0:0)
Gól: 85. Dobias. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Matič - Matůš, 830 divákov.

MFK Košice: Tofiloski - Kolbas, Djokovič, Dobias, Čonka - Kuzma, Šinglár - Viazanko (90. Pačinda), Matič (90. Skvašík), Juhar (79. Digoň) - Škutka
DAC 1904 Dunajská Streda: Novota - Ďurica, Obert, Hrabáč, Boya - Helísek, Hílek (84. Halimi), Lénárth (89. Nkendo), Tomčák - Filo (74. Hassan), Matůš

V úvode stretnutia pútal divákov viac spev fanúšikov oboch tímov ako hráči na ihrisku. V 6. minúte síce Matič časovanou prihrávkou našiel Viazanka, ale ten pálil vysoko nad. Domáci mali v ďalšom priebehu územnú prevahu, no nič z nej nevyťažili. Dunajskostredčania sa dostali do prvého náznaku šance až v 16. minúte, Fila však v šestnástke odzbrojil Šinglár. Z následného protiútoku poslal loptu nad Novotovu bránu Čonka. Najväčšiu príležitosť prvého polčasu zahodil Juhar, ktorý nedokázal zužitkovať peknú Viazankovu prihrávku. Sám pred brankárom hostí poslal loptu tesne vedľa ľavej žrde. O tri minúty vyslal na hosťujúcu bránu krížnu strelu aktívny Matič, ale tá minula cieľ o desiatky centimetrov. Do konca prvého dejstva sa hral medzišestnástkový futbal s ojedinelými streleckými príležitosťami.     Obraz hry sa nezmenil ani na začiatku druhého dejstva. V 51. minúte vyslal nepresnú strelu hosťujúci Lénárth, na opačnej strane ho napodobnil zvnútra šestnástky Kolbas. Oba tímy sa snažili produkovať futbal založený na defenzíve s rýchlym prechodom do protiútokov. Košičania sa v 61. minúte dostali do prečíslenia, Škutka prihral Viazankovi, no ten z dobrej pozície prestrelil. O päť minút neskôr z ľavej strany poriadne vystrašil Novotu Čonka, jeho krížna strela však iba preletela päťkovým územím. Košičania opäť pohrozili v 81. minúte, keď Viazanko poslal center na hlavu striedajúceho Digoňa, ale ten neprekvapil brankára hostí. V závere domáci zatlačili svojho súpera a päť minút pred koncom sa dočkali. Kolbas zahral rohový kop, lopta sa dostala až k Dobiasovi a ten otvoril skóre stretnutia - 1:0. Tento výsledok sa už nezmenil a Košice zaknihovali dôležité tri body.

Štefan Tarkovič, tréner Košíc: "Bol to pre nás ťažký zápas. Z určitého uhla pohľadu sme ho museli vyhrať, najmä z pohľadu postavenia v tabuľke a cieľov, ktoré sme si dali. Do zápasu sme vstúpili aktívne, snažili sme sa vyhrávať súboje a vytvárať si gólové príležitosti. Celý zápas sme odohrali aktívnejšie ako súper a vytvorili si tri-štyri šance. Nakoniec sme ho zvládli po štandardnej situácii."
Mikuláš Radványi, tréner DAC: "Ťažko sa mi hodnotí zápas, v ktorom dostaneme päť minút pred koncom gól. Rozhodla nekoncentrovanosť ako i nedôraz, keď súper kopal roh a lopta prešla až k strelcovi gólu. Myslím si, že domáci zvíťazili zaslúžene, pretože chceli viac vyhrať. Pre mňa to bol prvý zápas, v ktorom si moje mužstvo nevypracovalo ani jednu šancu."

Dukla B. Bystrica - Spartak Trnava 1:2 (1:1)
Góly: 42. Hesek z pok. kopu za faul Banoviča na Pečovského - 9. Tomaček, 67. Coimbra z pok. kopu za faul Plevu na Procházku. Rozhodca Trutz, ŽK: Savič, Jakubko, Pleva, Poljovka - Čarnota, Coimbra, Banovič, 2860 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Poljovka, Hlinka (68. Prekop), Vajda, Savič - Pančík (76. Hučko), Pečovský, Pleva (76. Uškovič), Brašeň - Hesek, Jakubko
Spartak Trnava: Raška - Čarnota, Kaprálik, Gross, Coimbra - Banovič - Mikinič (81. Mikovič), Procházka, Sabo (46. Kováč), Bicák - Tomaček (90+. Klenkovič)

Tabuľkoví susedia na šedivej tráve ukázali veľa z futbalového umenia a najmä domáca Dukla sa v prvom polčase v ofenzíve prekonávala. Priebeh poznačil rýchly gól Spartaka, zrodil sa ako blesk z jasného neba a Tomaček v 9. min si zaň zaslúžil jednotku s hviezdičkou. Asi z 35 metrov nachytal na hruškách brankára Boroša a chvíľu trvalo, kým sa domáci prebrali zo šoku. Nakoniec sa dočkali aj zaslúženého vyrovnania, v 42. min Pečovského v pokutovom území fauloval Banovič a Hesek s istotou pokutový kop premenil. Dukla pôsobila odvážnejšie, súperovi nedala dýchať a neustále pred bránkou Rašku hrozila. Už v 13. min mohol rozhodca odpískať pokutový kop, zákrok na Jakubka však považoval za čistý. K vyrovnnaniu chýbalo domácim vždy pol kroka, alebo im v tom zabránila spleť nôh hosťujúcej obrany. Gólový pokus Plevu v 19. min taktiež stečovali, potom Pančík vyskúšal Raškov postreh a v 33. min priebojný Jakubko odrazenú loptu poslal zo šiestich metrov vedľa. Divákov vzrušil aj Pančíkov padáčik z diaľky z uhla, ktorý poriadne trnavského gólmana natiahol. Trnavčanom sa od neustáleho bránenia mohla aj hlava zakrútiť, okrem gólu prakticky nič nevymysleli, jedine Mikinič v 21. min vyslal prízemnú strelu z diaľky medzi tri žrde. V druhom polčase sa obraz hry nezmenil, no príležitostí na ďalší gól odbudlo. Z náznakov Dukla dlho nič nevykúzlila, v 66. min Pančík príliš opatrne mieril, až zle vo výhodnej pozícii namieril. Za malú nepozornosť v 67. min prišiel trest, v šestnástke Pleva fauloval Procházku a Coimbra sa nemýlil. Omráčení domáci skĺzli do nepresností, tréner Zaťko využil už štvrťhodinu pred koncom všetky striedania, len aby oživil útočnú hru, ktorá sa úplne z kopačiek Dukly vytratila. V 86. min unikol Jakubko, opäť však zaúradovala nerozhodnosť. V samom závere už hostia bez problémov ustrážili tri body, keď Dukla už vážnejšie ich bránku neohrozila.

Štefan Zaťko, tréner B. Bystrice: "Gratulujem súperovi, hral disciplinovane a zodpovedne. My sme urobili dve chyby a dvakrát inkasovali. Chýbal nám väčší pokoj, aj správne rozhodovanie, väčšie nasadenie a ochota pobiť sa o body. Mužstvo ťažšie znášalo psychický tlak, nemám mu čo vyčítať, hráči podali statočný výkon. Musíme sa jednoducho zlepšiť v ofenzíve i defenzíve."
Dušan Radolský, kouč Trnavy: "Neviem ako začať, v prvom rade sa tešíme z víťazstva, ako tá hra vyzerala a akých hráčov sme mali k dispozícii je iná záležitosť. Zabojovali sme, vydali zo seba veľa úsilia a mali aj šťastie. Odolali sme tlaku súpera, ubránili sa a premenili dve šance. Opäť opakujem, zaprialo nám šťastie."

ViOn Zlaté Moravce - MFK Ružomberok 3:0 (1:0)
Góly: 7. Babic, 85. Janečka, 89. Pavlovič. Rozhodoval: Královič, ŽK: Candrák, Kuračka - P. Maslo, Sivčevič, J. Maslo, ČK: 87. Sivčevič (Ružomberok) po druhej ŽK. 1232 divákov.

ViOn Zlaté Moravce: Kuciak - Candrák, Janečka, Majerník, Chren - Pavlovič - Orávik (87. Kuráň), Babic, Kuračka, M. Hruška (65. Tomášek) - Brčák (46. Žilák)
MFK Ružomberok: Hrdlička - P. Maslo, J. Maslo, Kostelný, Radič - Bielak - Ďubek, Sivčevič, J. Chovanec (85. Pilár), Hoferica (59. Pekár) - T. Chovanec (75. Lovás).

V mrazivom večere vyšiel úvod zápasu lepšie domácim. Už v 7. min Orávikov center našiel v šestnástke Brčáka, ten posunul loptu Babicovi, ktorý namieril presne do šibenice Hrdličkovej brány. V 10. min mohol Babic zvýšiť vedenie Moraviec, ale po Hruškovom rohovom kope z dobrej pozície prestrelil. Po štrvťhodine hry našiel Orávik v šestnástke Kuračku, ale jeho hlavičkový pokus mieril tesne nad Hrdličkovu bránu. Prvý strelecký pokus hostí prišiel v 25. min, ale Sivčevičovej strele chýbala presnosť aj razantnosť. Skóre zápasu sa mohlo meniť v 35. min, ale Kuračka namieril len do brankára hostí. V závere prvého polčasu mohol vyrovnať Sivčevič, ale svoju šancu nedokázal premeniť, rovnako ako na druhej strane Brčák. Po zmene strán sa hral obojstranne útočný a bojovný futbal. V 48. min Orávikov rohový kop Babic predĺžil na Pavloviča, ktorý hlavou mieril tesne vedľa. Ďalší roh Orávika našiel Kuračku, ale ten z 3 m namieril len do rúk brankára hostí. V 67. min skúšal šťastie Pavlovič, ale jeho strelu z 20 m Hrdlička kryl. Na opačnej strane strieľal Ďubek, Kuciaka však neprekvapil. Záverečná štvrťhodina priniesla neúprosný boj s množstvom nepresností a nedovolených zákrokov na oboch stranách. V hektickom závere v 85. min Orávik rozohral rohový kop, Majerník predĺžil na Janečku, ktorý hlavou zblízka poistil vedenie domácich. V 87. min po druhej žltej karte musel z ihriska odísť ružomberský Sivčevič. V poslednej minúte zápasu stanovil konečný výsledok krásnou strelou Pavlovič.