Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Chelsea zdolala United, Manchester prišiel o Vidiča
Zdielať na

Chelsea zdolala United, Manchester prišiel o Vidiča

Zdroj: TASR - Chelsea-ManU

Víťazom utorňajšieho dohrávaného zápasu 18. kola najvyššej anglickej futbalovej súťaže FC Chelsea - Manchester United sa stal obhajca titulu majstra Premier League, ktorý si s aktuálnym lídrom tabuľky poradil tesne 2:1.

Domáci pritom dokázali otočiť priebeh stretnutia, keďže od 30. min prehrávali po góle Wayna Rooneyho 0:1. Necelých desať minút po zmene strán však vyrovnala januárová posila "The Blues" David Luiz a v 79. min premenil Frank Lampard pokutový kop. United prišli okrem troch bodov aj o vylúčeného kapitána Nemanju Vidiča, ktorý si nezahrá v nedeľňajšom derby na pôde FC Liverpool.

Diváci videli v utorok zápas dvoch rozdielnych polčasov - v prvom dejstve mali viac z hry "červení diabli", po obrátke dominovala Chelsea. Sieť United sa rozvlnila už po niekoľkých desiatkach sekúnd od úvodného hvizdu, vzrušenie domácich tribún ale bolo zbytočne, pretože už pred týmto momentom sa pískal faul "modrých". V úvodnej desaťminútovke zaujala ešte strela hosťujúceho Naniho, ktorá v pokutovom území trafila ruku Johna Terryho, ten ju však mal pri tele a nebol dôvod odpískať jedenástku. V 16. min nenašiel prízemný center Patricea Evru nikoho v červenom drese v šestnástke domácich a v 21. min hlavičkoval Rooney smerom od bránky. Anglický reprezentant však potvrdil zlepšujúcu sa formu, keď si v 29. min vymenil loptu s Nanim a spoza pokutového územia presne vystrelil k pravej žrdi Petra Čecha. Pre Rooneyho to bol piaty gól v rovnakom počte ligových duelov v rade. V 40. min nedokázal vyrovnať Branislav Ivanovič predovšetkým vďaka viacerým obetavým zákrokom holandského veterána v bránke tímu Alexa Fergusona Edwina van der Sara.

V 50. min pálil Frank Lampard zo strednej vzdialenosti z priameho kopu iba do stredu bránky, o štyri minúty neskôr sa lopta dostala k nekrytému Davidovi Luizovi, ktorý vyrovnal. V 63. min mohol Rooney zaznamenať svoj druhý gól večera, arbitri však správne odmávali ofsajd. V 78. min prepadol prenikajúci Jurij Žirkov cez nohu Chrisa Smallinga a hlavný arbiter duelu Martin Atkinson rezolútne ukázal na biely bod. Výhodu pokutového kopu využil Frank Lampard - 2:1. V 82. min mohol definitívne rozhodnúť Žirkov, jeho bomba sa ale obtrela o Vidiča a bol z toho iba roh. V 93. min dostal kapitán hostí prísnu druhú žltú kartu znamenajúcu vylúčenie a neúčasť v nedeľňajšom dueli na pôde FC Liverpool.

Manchester United je stále lídrom Premier League 2010/2011, keď má pred FC Arsenal štvorbodový náskok, "The Gunners" ale majú zápas k dobru. Chelsea je už štvrtá s 12-bodovým odstupom. "Naša strata je už príliš veľká, o titul už nemôžeme bojovať. Víťazstvo je ale veľmi dôležité pre našu sebadôveru. Podali sme tímový výkon, dobre zahral aj Fernando Torres," povedal kouč Londýnčanov Carlo Ancelotti. "V takýchto zápasoch si prajete spravodlivého rozhodcu. No hneď, ako som sa dozvedel meno arbitra, začal som sa obávať najhoršieho. David Luiz takmer zlikvidoval koleno Wayna Rooneyho a tvrdo atakoval aj Javiera Hernándeza, neviem, ako mohol ostať na ihrisku. Proti nám rozhodca pískal aj to najmenšie, napríklad tá penalta bola minimálne sporná. Chris najprv trafil loptu, nevedel som, že za to sa píska pokutový kop. Zdá sa, že človek sa stále učí," vyhlásil kormidelník United Sir Alex Ferguson, ktorý tým zrejme položil základ svojho ďalšieho disciplinárneho trestu.

Zaujímavosťou je, že Ferguson postavil identickú základnú jedenástku ako v predošlom kole, stalo sa tak prvýkrát po 165 zápasoch. V utorok sa prejavila i zlomyseľnosť fanúšikov. Priaznivci domáceho tímu kričali na obrancu Ashleyho Cola "vystreľ, vystreľ", kým fanúšikovia hostí rozvinuli transparent s nápisom "Ashley, nestrieľaj". Ako je známe, anglický reprezentant nedávno náhodou výstrelom zo vzduchovej zbrane zranil praktikanta v FC Chelsea.