Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Štartuje osemfinále LM, AC Miláno hostí oslabený Tottenham
Zdielať na

Štartuje osemfinále LM, AC Miláno hostí oslabený Tottenham

Futbalová Liga majstrov 2010/2011 vstúpi v utorok do vyraďovacej fázy, v prvých zápasoch osemfinále sa stretnú AC Miláno s Tottenhamom Hotspur a FC Valencia so Schalke 04 Gelsenkirchen.

V stredu sú na programe ďalšie dva osemfinálové súboje, AS Rím hostí Šachtar Doneck a v očakávanom šlágri na Emirates Stadium privíta Arsenal Londýn španielskeho majstra FC Barcelonu. Ďalšie štyri prvé osemfinálové zápasy sa odohrajú budúci týždeň. Medzi elitnou kontinentálnou šestnástkou absentuje slovenský majster MŠK Žilina, ktorý v základnej skupine tohtoročného vydania obsadil poslednú priečku a z pohárovej Európy vypadol.

Zverenci trénera Massimiliana Allegriho si pred dôležitým duelom so Spurs urobili chuť ligovým "zdemolovaním" Parmy 4:0. Dôležitý podiel na nej mali januárové akvizície Antonio Cassano a Mark van Bommel, no tí spolu s Urbym Emanuelsonom už v LM za AC hrať nemôžu, keďže sa už predstavili v tomto ročníku súťaže v drese iných tímov. Miláno vedie Seriu A, deklarovanou prioritou je zisk prvého "scudetta" od roku 2004, no ani LM v klube neberú na ľahkú váhu. "Sme líder Serie A, prvýkrát po niekoľkých rokoch. Je logické si myslieť, že hlavným cieľom Milána je získať ligový titul. No LM je prestížna súťaž a my v nej chceme čo najďalej," povedal médiám Allegri. Pri neúčasti Cassana sa v ofenzíve predstavia Zlatan Ibrahimovič, Robinho a Alexandre Pato, pre zranenie budú chýbať stredopoliari Andrea Pirlo a Massimo Ambrosini.

Spurs čaká pri ich prvej účasti v osemfinále LM najväčší zápas klubovej histórie. Výber trénera Harryho Redknappa však má tiež problémy. Chýbať bude dôležitý rýchly krídelník Gareth Bale (zranenie chrbta), ktorý v skupine zostrelil mestského rivala AC a obhajcu titulu v LM Inter a otázny je i štart ďalších dvoch opôr Rafaela van der Vaarta a Luku Modriča. Obaja vynechali sobotňajší ligový duel so Sunderlandom (2:1). "Obaja majú problémy. Luka po operácii slepého čreva začal iba teraz vyklusávať, Rafael má problém s lýtkovým svalom. Ťažko odhadnúť dobu ich absencie," povedal Redknapp, ktorý tiež nemôže rátať so suspendovaným Jermainom Jenasom. Oba kluby sa naposledy v európskom zápase stretli pred takmer 40 rokmi v semifinále Pohára UEFA 1972. Spurs vyradili súpera po výsledkoch 2:1 a 1:1 a postúpili do finále, kde triumfovali nad ďalším anglickým tímom Wolverhamptonom Wanderers.

Dvojnásobný neúspešný finalista z Valencie nastúpi proti bundesligistovi na Mestalle asi bez zraneného Juanmu Matu. Španieli sú v Primera División na pozícii zaručujúcej účasť aj v budúcom ročníku LM (priebežné 3. miesto-pozn.), keď v nej vyhrali v siedmich z posledných ôsmich súbojov. Trénerovi domácich Unaiovi Emerymu môže dať niekoľko cenných tipov o súperovi portugalský obranca Ricardo Costa, ktorý Schalke pozná z pôsobenia vo Wolfsburgu. "Raúl spolu s Huntelaarom sú hviezdy tímu v ofenzíve. Ale skutočná sila Schalke neleží vpredu, je v tom, že sa nikdy nevzdáva, tvrdo pracuje celých 90 minút, vyhráva osobné súboje, súperovi nedá zadarmo priestor a jeho hráči sú fyzicky výborne pripravení. My musíme hrať sústredene náš futbal a mať aj trochu šťastia. Hráme dvojzápas, doma musíme skórovať a neinkasovať," uviedol Costa.

Schalke, z ktorého pre nedostatok šancí odišiel cez zimu do Freiburgu slovenský reprezentant Erik Jendrišek, cez víkend v lige vyhralo práve nad Freiburgom doma 1:0. "Odohrali sme dobrý zápas, ktorý nám dúfam pomôže pred súbojom vo Valencii," povedal brankár Manuel Neuer. Tréner Felix Magath, ktorý sa v poslednom období aj pre nákupnú politiku dostal do konfliktu s fanklubom, sa snažil u priaznivcov záležitosť "vyžehliť": "Fanúšikovia boli trpezliví rovnako ako mužstvo a to je teraz vidieť na ihrisku. Potrebujeme teraz túto jednotu zachovať a dúfam, že sa to podarí aj do budúcna."

Odvetné súboje na ihriskách v Gelsenkirchene, resp. Tottenhamu sú na programe 9. februára.  

1. zápasy osemfinále LM 2010/2011, utorok 15. februára o 20.45 h:

AC Miláno - Tottenham Hotspur /rozhoduje: Stephane Lannoy (Fr.)/
pravdepodobné zostavy:
AC: Abbiati - Oddo, Thiago Silva, Nesta, Antonini - Gattuso, Flamini, Seedorf - Robinho - Ibrahimovič, Pato
Spurs: Gomes - Čorluka, Dawson, Gallas, Assou-Ekotto - Lennon, Palacios, Pienaar, Kranjčar - Crouch, Defoe

FC Valencia - Schalke 04 Gelsenkirchen /rozhoduje Alexej Nikolajev (Rus.)/
pravdepodobné zostavy:
FC: Guaita - Saltor, Stankevicius, R. Costa, Alba - Maduro, Topal - Joaquin, T. Costa, Hernandez - Soldado
Schalke: Neuer - Učida, Höwedes, Metzelder, Schmitz - Jurado, Annan, Kluge, Farfan - Raúl, Huntelaar