Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko šokujúco prehralo v Luxembursku!
Zdielať na

Slovensko šokujúco prehralo v Luxembursku!

Slovenskí futbalisti odštartovali rok 2011 hanebnou prehrou 1:2 na pôde Luxemburska.

V stredajšom prípravnom zápase na Štadióne Josyho Barthela v Luxemburgu nezvládli zverenci trénera Vladimíra Weissa často zradnú úlohu papierových favoritov a hoci v druhom polčase viedli gólom Erika Jendrišeka, domáci vyrovnali zásahom Daniela Da Motu a ten istý hráč v 81. minúte zariadil víťazstvo Luxemburska.

Debut v národnom tíme si odkrútili brankár Marián Kello a útočník František Kubík, keď obaja zasiahli do hry v druhom polčase. Slováci v generálke na kvalifikačný duel EURO 2012 proti Andorre (26. marca) nedokázali prerušiť sériu posledných troch nepriaznivých výsledkov (Arménsko, Írsko, Bosna a Hercegovina) a s Luxemburskom si po dvoch víťazstvách za éry Dušana Galisa v kvalifikácii MS 2006 pripísali na konto prvú prehru.

prípravný zápas:

Luxembursko - SR 2:1 (0:0)
Góly: 60., 81. Da Mota - 55. Jendrišek, ŽK: Weiss, Šesták (obaja SR). Rozhodovali: Thual - Harchay, Stien (všetci Fr.), 862 divákov.

Luxembursko: Joubert - Schnell, Blaise (36. Martino), Hoffmann, Mutsch - Gerson, Payal, Peters (58. Da Mota), Bettmer, Leweck - Joachim (90. Siebenaler)
SR: Mucha (77. Kello) - Pekarík (68. Kubík), Pečalka, Ďurica, Hubočan (40. Šesták) - Weiss (64. Stoch), Karhan, Kucka (64. Zabavník) - Hamšík, Nemec, Jendrišek

V hustnúcom hmlovom opare a na hrboľatom teréne prevažovali v úvode stretnutia nepresné prihrávky, no zaujala aj prvá šanca domáceho tímu. V 3. minúte sa začala akcia u Gersona a po výbornej krížnej prihrávke Joachima netrafil bránu Leweck. V 8. minúte hľadal Hamšík vpredu číhajúceho Nemca, ale Joubert dobre prečítal hru a loptu pred slovenským útočníkom odkopol do bezpečia. Väčšia snaha bola vidieť prekvapujúco na strane Luxemburčanov, ale všeobecne obe mužstvá produkovali opatrnú hru s minimom vzruchu. Slovákom sa absolútne nedarilo skonštruovať moment prekvapenia a obranný val domácich pohodlne zachytával nakopávané lopty už v zárodku. V 22. minúte loptu zle odhlavičkoval pred vlastnou šestnástkou Ďurica, zmocnil sa jej Leweck a vyslal prvú strelu na bránu v zápase, hoci mala skôr propagačný charakter. V 27. minúte predviedli peknú akciu aj hostia, lenže Nemec po ideálnej prihrávke z hĺbky poľa trafil v páde iba Jouberta. Prvopolčasové trápenie Weissovho tímu podčiarkol v nadstavenom čase Hamšík, ktorý z priameho kopu z 20 metrov vysoko prekopol súperovu bránu. Predtým mohlo na druhej strane zahrmieť po strele Gersona, ktorý minul cieľ azda o dva-tri metre.

Druhý polčas otvorila prudká strela Joachima k pravej žrdi, ktorej chýbali decimetre. Na pokus domáceho hráča odpovedal rovnakou mincou Nemec, jeho tvrdý pokus spoza šestnástky Joubert vyrazil. Po osi Pekarík - Weiss putovala lopta v 54. minúte až k Jendrišekovi, ktorý ešte z pár krokov netrafil dobre loptu. Svoje zaváhanie však útočník bundesligového Freiburgu odčinil o pár okamihov neskôr, keď zoči-voči domácemu brankárovi "zaklincoval" presne k pravej žrdi - 0:1. Radosť Slovákov trvala krátko. Striedajúci Da Mota bol na ihrisku len niekoľko desiatok sekúnd, perfektne sa oprel z voleja do lopty a tá sa s prispením žrde odrazila dnu - 1:1. V 70. minúte po fatálnej chybe slovenskej obrany, ktorá sa nestihla v stredovej zóne vrátiť, mohol poslať Luxembursko do vedenia Leweck - príliš dlho však váhal so strelou a nakoniec prekopol. Rozdiel medzi domácim tímom amatérov a profíkmi stále nebol vidieť a keď v 81. minúte Da Mota prestrelil Kella, domáci sa ujali vedenia 2:1, ktoré už z rúk nepustili. Vzhľadom na bezduchý výkon slovenského tímu svedčí jeho prehre s outsiderom viac prívlastok zaslúžená ako senzačná.