Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rusi sa v Írsku necítia ako favoriti, Macedónci vs. strašiak
Zdielať na

Rusi sa v Írsku necítia ako favoriti, Macedónci vs. strašiak

Zdroj: tasr

B / skupina kvalifikácie EURO 2012

Íri aj Rusi sú spolu so Slovenskom, ktoré čaká súboj v Arménsku, najväčšími kandidátmi na postup na kontinentálny šampionát v Poľsku a na Ukrajine.
      "Bolo by chybou myslieť si, že sme v Írsku favoritmi zápasu. Čaká nás silný súper, ktorý sa do poslednej chvíle pasoval s Francúzskom o postup na majstrovstvá sveta a prišiel o neho až v predĺžení," vyhlásil holandský kouč "zbornej" Dick Advocaat. Rusi majú čo naprávať, po septembrovej domácej prehre so Slovenskom (0:1) budú chcieť v piatok bodovať. A to najmä preto, aby sa im dvojica Írsko - Slovensko na čele tabuľky už na začiatku kvalifikačného cyklu nevzdialila. Nepomôže im však útočník Roman Pavľučenko, ktorého z hry vyradilo zranenie členka. Naopak, v tíme sú oproti septembrovému dvojzápasu novicmi Aleksandr Bucharov a Alan Kasajev.

Írov, ktorí na rozdiel od Rusov zvládli kvalifikačný odpich na jednotku, poženie vpred "plný dom". Nový, momentálne najmodernejší európsky stánok Aviva Park, na ktorom sa v máji 2011 uskutoční finále Ligy majstrov, pojme na tribúnach takmer 52-tisíc duší. "V septembri sme vstúpili do kvalifikácie ziskom šiestich bodov zo šiestich možných. Predviedli sme sa v dobrom svetle proti Arménsku a Andorre, takže môžeme na týchto výsledkoch stavať aj v nasledujúcich dueloch proti Rusku a Slovensku," povedal kouč Írska Giovanni Trapattoni. Skúsený taliansky lodivod dodal: "Obaja naši najbližší súperi patria k favoritom skupiny a budú nám chcieť zobrať tri body. My im však rozhodne nič neuľahčíme, pretože chceme urobiť ďalšie kroky k postupu na finálový turnaj EURO 2012." Zranenia do hry nepustia stredopoliarov Keitha Andrewsa a Damiena Duffa, pričom najmä v prípade druhého menovaného ide o veľký škrt do Trapattoniho strategických plánov. Otáznik visel aj nad štartom stopéra Richarda Dunna, ktorý sa však po zranení kolena zapojil do tréningu a mal by nastúpiť. Mužstvo zo "zeleného ostrova" v predošlej kvalifikácii MS 2010 neprehralo v desiatich zápasoch ani raz, takže Rusi sa musia mať na pozore. "Najbližšie zápasy s Ruskom a so Slovenskom ukážu, aká je skutočná sila nášho mužstva. Bolo by skvelé zdolať Rusov, ale v prvom rade nesmieme dopustiť, aby sme prehrali. O sile súpera toho vieme veľa. Rusi majú výborné individuality, ako tím sú fyzicky veľmi dobre pripravení. Bude to jeden z najťažších zápasov našej skupiny," myslí si brankár Shay Given, ktorý v piatok nastúpi na svoj 107. medzištátny zápas. Paradoxne, prvý absolvoval pred 14 rokmi práve proti Rusku.

Na "dedinskom" štadióniku v Andorre la Vella sa hrá ďalší duel B-skupiny Andorra - Macedónsko.

Balkánci neodštartovali kvalifikáciu tak, ako si vysnívali. V septembrovom dvojzápase so Slovenskom (0:1) a Arménskom (2:2) si Macedónci pripísali na konto jediný bod, pričom plány hovorili o zisku troch, tie smelšie dokonca o štyroch. Zverenci trénera Mirsada Jonuza sa tak pokúsia vylepšiť si reputáciu na pôde outsidera, lenže Andorra už nie je takým fackovacím panákom, ako tomu bývalo v minulosti. Navyše, Macedónsko straší vzájomná bilancia s národným tímom maličkého štátiku. Doposiaľ sa obe mužstvá stretli štyrikrát: dvakrát sa z triumfu radovali Balkánci, raz sa zrodil nerozhodný výsledok a šokujúco raz sa podarilo vyhrať Andorre. Pamätný triumf - jej historicky prvý v kvalifikačnom zápase, dosiahla 13. októbra 2004, keď gólom Marca Bernausa zvíťazila doma 1:0. Darilo sa jej aj v "odvete" v Skopje, kde remizovala 0:0.

V kvalifikačnom cykle EURO 2008 si obaja súperi opäť skrížili cesty v spoločnej skupine. Macedónci poučení z predošlej facky tentoraz nepripustili senzáciu a vyhrali dvakrát zhodne 3:0. Macedónskemu kormidelníkovi však momentálne spôsobuje vrásky na čele nedobrý zdravotný stav hráčov. V piatok mu budú chýbať traja skúsení, ale momentálne zranení legionári - útočník a najväčšia opora tímu Goran Pandev z milánskeho Interu, obranca Goran Popov z Dynama Kyjev a stredopoliar Darko Tasevski z Levski Sofia. "Tieto zranenia nám skomplikovali situáciu. Je však na nás, aby sme sa s tým vyrovnali, pretože futbalový život prináša aj takéto situácie. Bez tejto trojice hráčov, alebo s ňou - nič iné ako víťazstvo nad Andorrou si nepripúšťame," vyhlásil Jonuz.

      program B-skupiny kvalifikácie EURO 2012:
      Andorra - Macedónsko /19.00 h, Andorra La Vella, rozhodca: Gediminas Mazeika (Lit.)/
      Írsko - Rusko /20.45 h, Dublin, rozhodca: Kevin Blom (Hol.)/
    

  tabuľka:
      1. Írsko       2  2  0  0  4:1  6
      2. SLOVENSKO   2  2  0  0  2:0  6
      3. Rusko       2  1  0  1  2:1  3
      4. Arménsko    2  0  1  1  2:3  1
         Macedónsko  2  0  1  1  2:3  1
      6. Andorra     2  0  0  2  1:5  0

Súvisiace články