Skoro jasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Splnený sen, vravel Rodri po finále Ligy majstrov. Európskemu futbalu kraľuje Manchester City
Zdielať na

Splnený sen, vravel Rodri po finále Ligy majstrov. Európskemu futbalu kraľuje Manchester City

Zdroj: TASR

ISTANBUL / Futbalisti Manchestru City triumfovali v Lige majstrov. V sobotnom finále na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule zdolali Inter Miláno 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej na kontinente získali prvýkrát v histórii. Víťazný gól strelil Rodri v 68. minúte. Hráči City tak po prvenstve v Premier League a domácom FA Cupe skompletizovali tohtosezónne treble.

City získalo historicky prvý triumf v Lige majstrov, z európskej scény malo doposiaľ na konte len triumf v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov z roku 1970. V tejto sezóne dosiahlo cenné treble - triumfovalo aj v Premier League a v Pohári FA. Je tak len druhý anglický klub, ktorému sa to podarilo.

Premiérovo zaknihoval tento počin Manchester United pod vedením legendárneho kormidelníka Sira Alexa Fergusona v sezóne 1998/99. Tím postúpil do osemfinále suverénne ako víťaz G-skupiny, ktorú vyhral v konkurencii FC Sevilla, Borussie Dortmund a FC Kodaň. Na ceste do finále vyradil RB Lipsko, Bayern Mníchov i rekordného 14-násobného víťaza súťaže Real Madrid, pričom v trinástich zápasoch nenašiel premožiteľa.
Kanonier víťazného tímu Haaland sa vo finále strelecky nepresadil, ale s 12 gólmi sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne. O štyri menej dosiahol Mohamed Salah z Liverpoolu a tretí najlepší bol sedemgólový Kylian Mbappe (PSG). Najviac presných zásahov v LM z Interu zaznamenal Edin Džeko (4).
Rodri, strelec víťazného gólu City: "Lomcujú so mnou emócie, je to splnený sen. Všetci fanúšikovia na toto čakali veľa rokov, zaslúžia si to. Chcem sa všetkým poďakovať, čelili sme tímu, ktorý skvele bránil a išiel do protiútokov. V prvom polčase som nehral dobre, ale také sú finále. Sprevádzajú ich emócie a nervy. Toto víťazstvo je pre všetkých hráčov, ktorí postavili tento veľký klub."
Federico Dimarco, obranca Interu: "Sme sklamaní, že sme prehrali najdôležitejší zápas. Tiež sme sklamaní, že stáli proti tímu, ktorý je stavaný na triumf v tejto súťaži. Bohužiaľ sme neskórovali. Toto finále musí byť novým začiatkom, nie koncom."

Finále Ligy majstrov UEFA - Istanbul

Manchester City - Inter Miláno 1:0 (0:0)
Gól: 68. Rodri. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), ŽK: Haaland, Ederson - Barella, Lukaku, Onana, 71.412 divákov
CITY: Ederson - Akanji, Dias, Ake - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne (36. Foden), Gündogan, Grealish - Haaland
INTER: Onana - Darmian (84. D'Ambrosio), Acerbi, Bastoni (76. Gosens) - Dumfries (77. Bellanova), Barella, Brozovič, Calhanoglu (84. Mchitarjan), Dimarco - Martinez, Džeko (57. Lukaku)

TASR

​Prvý polčas nepriniesol veľa akcie a ofenzívne aktívnejšie bolo City. Dostalo sa k prvej strele i prvému pokusu medzi tri žrde, v oboch prípadoch bol ich strojca Erling Haaland. V 36. minúte musel pre problémy s pravým stehnom striedať ťahúň Kevin De Bruyne, nahradil ho Phil Foden. Belgičan si tak zopakoval scenár spred dvoch rokov, keď išiel dole z rovnakého dôvodu v 60. minúte finále LM proti Chelsea (0:1).

Druhé dejstvo sa začalo opatrne, City však zužitkovalo svoju aktivitu po prudkej strele Rodriho. Inter mal obrovskú šancu vyrovnať o chvíľu neskôr, no opakovaný pokus Federica Dimarca nešťastne zblokoval jeho spoluhráč Romelu Lukaku. Ten mal ďalšiu veľkú šancu v závere, prudkú hlavičku však zastavil na čiare brankár Ederson. Citizens už dokázali ustáť aj záverečný nápor súpera.