Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sevilla je vo finálových penaltách silná. Pomohli jej aj vlastné góly súperov
Zdielať na
Futbal

Sevilla je vo finálových penaltách silná. Pomohli jej aj vlastné góly súperov

Zdroj: TASR

BUDAPEŠŤ / Siedma účasť vo finále Európskej ligy, siedmy triumf. To je bilancia španielskeho FC Sevilla, ktorý v stredu (31. mája) ovládol druhú najprestížnejšiu európsku súťaž. Poďme sa pozrieť na ich bilanciu.

Sevilla odohrala finále EL sedemkrát - v rokoch 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 a aj 2023. Nikdy sa nestretli vo finále dvakrát s tým istým súperom, vždy sa ich protivníci menili. Prvýkrát zdolali anglický Middlesbrough presvedčivo 4:0. 

Druhé finále odohrali proti španielskemu Espanyol Barcelona. Tu sa zrodila ich prvá výhra po penaltách. Krajana zdolali 3:2 a najrušnejšie bolo predĺženie, v ktorom za polhodinu padli dva góly. 

Trojročná nadvláda

Po sedemročnej odmlke vo finále si to Sevilla zopakovala opäť. Znovu ich vo finále čakal súper z Pyrenejského polostrova - Benfica Lisabon. Zápas chudobný na góly rozhodli opäť penalty a opäť v nich bola Sevilla úspešná. Tentoraz premenila všetky štyri pokusy a tešila sa z tretieho titulu v EL. 

O rok pozdejšie mali vo finále prekvapivého súpera - ukrajinský Dnepr. V zápase, ktorý sa odohral vo Varšave padli v prvom polčase štyri góly a tímy si ich podelili. Za stavu 2:2 ale Sevilla rozhodla vo svoj prospech a náskok si už do záveru udržala a tešila si z druhého titulu v rade. 

To sa im však málilo a v roku 2016 si na štadióne svätého Jakuba v Bazileji zahrali opäť finále. Súper bol niekoľkokrát náročnejší, ako v predošlých rokoch - anglický FC Liverpool vtedy ešte v zostave s Martinom Škrtelom. Viacerí odborníci vtedy tipovali, že pre Sevillu pôjde o prvú prehru vo finále EL, no nestalo sa tak. Španieli si so súperom poradili 3:1 a tretikrát v rade získali víťazný pohár. 

Pomáhali im vlastné góly súperov

Nasledujúce finále odohrala Sevilla v roku 2020 počas pandemickej sezóny na štadióne v Kolíne nad Rýnom. Ich súperom bol suverénny Inter Miláno v zostave s Milanom Škriniarom. Sevilla v tomto zápase vyhrala 3:2, no góly strelili len dva, zásluhou de Jonga ešte v prvom polčase. Ten tretí si strelil hráč Interu Romelo Lukako a doprial súperovi radosť zo šiesteho pohára v súťaži. 

No a vlastný gól pomohol Sevilli aj v ich poslednom finále - tom stredajšom proti AS Rím. Ten si strelil v 55. minúte Mancini a Sevilla sa tešila z vyrovnávajúceho gólu na 1:1. V penaltách bola opäť stopercentná a získala siedmy titul za posledných 17 rokov. Sú aj suverénne najlepším tímom v histórii súťaže v počte titulov - druhý Liverpool má na konte len tri. 

Zdielať na