Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Polícia prekazila v JAR bombové útoky, nebezpečenstvo počas MS nehrozí
Zdielať na

Polícia prekazila v JAR bombové útoky, nebezpečenstvo počas MS nehrozí

V krajine sa všetko monitoruje

Minister polície Nathi Mthetwa pre tamojšie média v piatok oznámil, že bezpečnostné zložky v Pretórii zadržali niekoľko osôb, ktoré údajne "disponovali zničujúcim arzenálom". Mthetwa pre denník The Star uviedol, že tieto osoby mienili otestovať niektoré z výbušnín na ktoromkoľvek mieste s černošským obyvateľstvom.

Zatýkanie sa udialo ešte v apríli v čase policajných razií, ktorých cieľom bolo zhabanie neodovzdaných zbraní po vypršaní trojmesačnej zbraňovej amnestie. Podľa hovorkyne Ministerstva polície sa za mreže dostalo päť osôb z Pretórie a Worcestru.

Policajnej akcii predchádzala smrť bieleho rasistu Eugenea Terreblanchea, vodcu radikálnej skupiny odporcov vlády s väčšinovým černošským zastúpením, ktorého zavraždili na jeho farme. V súvislosti s útokom polícia obvinila dvoch černošských robotníkov z farmy. Terreblancheovi stúpenci pôvodne sľúbili odvetu, neskôr však hrozby stiahli. Krátko na to však polícia zahájila vyšetrovanie údajného pravicového sprisahania s cieľom sabotáže svetového šampionátu a vo Worcestri zadržala muža, v ktorého príbytku našla sklad zbraní.

Niektoré z desiatich štadiónov, ktoré budú dejiskami zápasov blížiacich sa MS, sa nachádzajú v černošských lokalitách, no Mthetwa vylúčil, že by fanúšikom hrozilo akékoľvek nebezpečenstvo. "Monitorujeme všetko, čo sa v krajine deje," uistil Mthetwa.

Súvisiace články