Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci na juhoamerický štýl nestačili, Čile zvíťazilo v Žiline 2:1
Zdielať na

Slováci na juhoamerický štýl nestačili, Čile zvíťazilo v Žiline 2:1

Zdroj: tasr

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v utorok v Žiline s druhým tímom juhoamerickej kvalifikácie Čile 1:2.

Technických a rýchlych hráčov argentínskeho kouča Marcela Bielsu dostal do vedenia už v 9. minúte obranca West Bromwich Albion Gonzalo Jara, domáci ale osem minút vyrovnali po exportnej hlavičke najlepšieho slovenského strelca v kvalifikácii Stanislava Šestáka z VfL Bochum. V druhom polčase sa ale 17. tím v rankingu FIFA opäť ujal vedenia gólom útočníka Estebana Paredesa z Colo Colo (56. min) a napokon v historicky druhej vzájomnej konfrontácii so Slovákmi uhájil cennú výhru a vyrovnal bilanciu na 1:1 (prvý zápas 0:2 vo februári 2000).

priateľský zápas:

SR - Čile 1:2 (1:1)
Góly: 17. Šesták - 9. Jara, 56. Paredes. Rozhodovali: Vad - Ring, Tóth (všetci Maď.), ŽK: Škrtel, Jendrišek (obaja SR), 11.072 divákov (vypredané).

zostavy a striedania:
SR: Kamenár - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, M. Petráš (46. Zabavník) - Štrba (79. Sapara) - Jendrišek, Kucka (34. Švento), J. Kozák (46. Jakubko), Hamšík (85. Vittek) - Šesták (69. Stoch)
Čile: Bravo - Vidal, Contreras, Jara, Cereceda - Millar, Maldonado (71. Carmona), Valdivia (15. Fernandez) - Fierro, Paredes (67. Puch), Tello (46. Orellana)

Juhoamerický súper od úvodných sekúnd hýril aktívnym pohybom, výmenou miest a len málokedy prenechal loptu domácim. Čilska snaha sa dočkala úspechu hneď z prvej vážnejšej akcie, keď v 9. minúte centrovanú loptu slovenská obrana odvrátila len na úplne nepokrytého Jaru a ten chladnokrvne krížnou strelou prekonal Kamenára. To Slovákov naštartovalo, zvýšili úsielie a v 17. minúte vyrovnali. Po krídelnej akcii a centri Pekaríka sa vo výskoku blysol skvelou hlavičkou miláčik domácich divákov Šesták a brankár Bravo nemal nárok. Skvelé publikum pod Dubňom sa zabávalo mexickými vlnami, na trávniku ale začalo dominovať Čile. Jeho hráči dokázali početnými prihrávkami Slovákov vypájať z hry, ich "bago" však končilo len pred pokutovým územím domácich a žiadnu čistú šancu si nevypracovali. Kamenára ohrozili len zopár strelami z diaľky, ako v 45. minúte Paredes.

Weiss v polčase prestriedal, na vyhrievaný trávnik vybehli Zabavník a Jakubko, v 50. minúte mohol práve útočník z FK Moskva dostať domácich do vedenia. Jeho strela z vnútra 16-ky ale šla len tesne vedľa pravej tyčky Bravovej brány. Scenár z úvodného dejstva sa opakoval, po krásnej akcii v 56. minúte hostia opäť udreli. Vidal sklepol dlhý center na zadnú tyč nepokrytému Paredesovi, ktorý rybičkou prekonal Kamenára - 1:2. Slováci opäť zvýšili úsilie, nedarilo sa im však nájsť účinný recept na stále výborne sa pohybujúceho súpera. Ten sa už viac sústredil na bránenie priaznivého výsledku, ale nezabúdal ani na ofenzívu. Vyrovnať však mohli Weissovci, v 75. minúte po priamom kope Hamšíka nedostal hlavou z tesnej blízkosti loptu do siete Ďurica a následná strela Jendriška išla vysoko nad. V tejto fáze domáci dostali Čile konečne pod trvalejší tlak a zmeniť skóre mohol v 79. minúte Jakubko, po prudkom centri Hamšíka však loptu zo štyroch metrov netrafil. Keď sa ani v záverečnom tlaku nedokázali Slováci presadiť, hoci boli náznaky Vittekom a opäť Jakubkom, zrodilo sa pod Dubňom v interesantnom súboji víťazstvo Čile 2:1.

Stanislav Šesták (útočník Slovenska a autor gólu): "Tento zápas sme si dnes skutočne užili. Diváci boli fantastickí, štadión bol super. Zahrali sme si, snažili sme sa urobiť maximum. Prehrali sme 1:2, ale pre ľudí to bol určite sviatok. Pri mojom góle sme urobili peknú akciu, aj keď bola len jednou z mála. Každý však mohol vidieť, že Čile je jednoducho fantastické. Som veľmi rád, že som mohol v Žiline pôsobiť a hrať tu ligu. Po dlhom čase som si v Žiline mohol zahrať aj medzištátny zápas, čo je skvelé."

Dušan Švento (stredopoliar, resp. obranca Slovenska): "Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že Čile má veľmi kvalitné mužstvo. Kombinačne sú títo hráči na veľmi vysokej úrovni. Vieme, že s takýmito vyspelými mužstvami sa stretneme aj na šampionáte, preto bol tento duel veľmi dôležitý. Získali sme množstvo skúseností, ktoré snáď využijeme v ďalších stretnutiach."

Erik Jendrišek (útočník Slovenska): "Bola to dnes pre nás obrovská škola. Čile hrá úplne iným štýlom ako väčšina európskych tímov. Myslím si, že to bola veľmi dobrá príprava na Afriku. Hostia vynikali hrou na jeden dotyk, rýchlosťou a čipernosťou. Myslím si, že bojovnosťou sme sa snažili proti tomu niečo robiť. Aj my sme si vypracovali šance, určite sme neboli na trávniku len do počtu. Remízka by určite bola krajšia, ale s tým už nič nenarobíme. Škoda, že v závere počas nášho tlaku sa nám nepodarilo pridať ešte nejaký gólik."

Marek Hamšík (stredopoliar a kapitán Slovenska): "Myslím si, že to bol najkvalitnejší súper, proti akému sme kedy hrali. Hralo sa v skvelej atmosfére, fanúšikovia boli fantastickí už aj na rozcvičke. Chceme im za to určite poďakovať. Oba prípravné duely boli pre nás veľmi užitočné - nastúpili sme proti účastníkom MS, ktorí nám ukázali, čo nás čaká na šampionáte. Hráči Čile presne vedeli, kde sa majú pohybovať, ako si majú posúvať loptu."

Zdeno Štrba (stredopoliar Slovenska): "Bol to jeden z najťažších zápasov, aký sme v reprezentácii odohrali. Myslím si, že fanúšikovia môžu byť spokojní, že videli takéto kvalitné mužstvo. My sme sa zase mohli od nich niečo naučiť. V závere sme si aj my vytvorili šance a mohli sme vyrovnať. Išlo však najmä o to, aby sme pobavili ľudí. Videli Slovensko, ktoré postúpilo na MS, kvalitného súpera, takže myslím si, že môžu byť spokojní."

Vladimír Weiss st. (tréner Slovenska): "Chcel by som Čile pogratulovať k víťazstvu. Snažili sme sa súpera takticky eliminovať, ale nepodarilo sa nám to. Prevýšili nás pohybom v strede poľa, hrajú fantastický pressing. V závere sme mohli aj vyrovnať, ale dnes nám to nebolo súdené. Góly nám nedali z vyložených šancí, ale po našich chybách. Vnímam to ako vynikajúcu školu, s takýmto štýlom sme sa ešte nestretli, aj pre mňa ako trénera to bola nová skúsenosť. Chcel by som sa poďakovať organizátorom, podmienky tu v Žiline boli skvelé."

Marcelo Bielsa (tréner Čile): "Som spokojný s výsledkom i predvedeným výkonom, vyskúšal som si veľa hráčov. Dobre sme spracovávali loptu, hrali sme ako kolektív. Kontrolovali sme priebeh hry počas 75 minút, záverečná štvrťhodina ale patrila súperovi, ktorý si vypracoval viacero príležitostí. Slováci nás dostali pod tlak a hra sa presunula na našu polovicu, začali viac zapájať svojich vysokých útočníkov."


Zväčšiť mapu

Súvisiace články