Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci chcú zdolať aj Čile, hráči sa tešia na žilinský kotol
Zdielať na

Slováci chcú zdolať aj Čile, hráči sa tešia na žilinský kotol

Slovenskí futbalisti sa utorňajším priateľským zápasom s Čile rozlúčia s úspešným rokom 2009, v ktorom korunovali úsilie postupom na budúcoročný finálový turnaj MS. Želajú si, aby ich na štadióne pod Dubňom v Žiline odprevadili na "zimný spánok" vypredané tribúny, oni zasa sľubujú fanúšikom hru na víťazstvo.

Po sobotňajšom triumfe 1:0 nad USA čaká na tím Vladimíra Weissa ďalšia vzácna konfrontácia s účastníkom svetového šampionátu. Čile figuruje v najnovšom vydaní rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 17. mieste, v juhoamerickej kvalifikácii obsadilo 2. miesto za Brazíliou a sila mužstva argentínskeho kouča Marcela Bielsu vzbudzuje rešpekt: "Bude sa hrať v inej atmosfére, na kvalitnejšom teréne ako v Bratislave a všetci sa tešíme na to, že bude vypredané. Verím, že žilinský divák bude ústretový a príde sa pozrieť aj na svojich bývalých hráčov," povedal Weiss. Čiľania mali v sobotu odohrať priateľský zápas, pre tragické úmrtie brankára Roberta Enkeho ho však Nemci zrušili - hlad po futbale tak budú mať Juhoameričania určite dvojnásobný: "Súper je ťažký, má vo svojom strede hráčov, ktorí sú silní na lopte. Verím, že nás dobre preverí aj tento zápas. Obmena kádra po zápase s USA bude väčšia, šancu dostanú aj ďalší hráči a verím, že sa presadia. Netajím, že chceme byť úspešní aj v tomto stretnutí a vyhrať, ale treba sa na neho dobre pripraviť," dodal kormidelník SR.

Na zápas sa tešia aj jeho zverenci. Obzvlášť tí, ktorí v minulosti obliekali žilinský dres. V súčasnom národnom tíme ich je až šesť (Ján Mucha, Dušan Kuciak, Peter Pekarík, Radoslav Zabavník, Zdeno Štrba, Stanislav Šesták). Azda najväčšiu brázdu zanechal v Žiline Stanislav Šesták, momentálne legionár VfL Bochum: "Očakávam, že na kvalitnom žilinskom trávniku si to budú Čiľania dávať od nohy a ukážu nám nejaké pekné kombinačné akcie, možno sa aj my niečo od nich naučíme," žartoval a už vážnejšie pokračoval: "Skončili druhí v kvalifikácii za Brazíliou, takže určite budú veľmi nebezpeční a proti nám nastúpia v kompletnom zložení, keďže v sobotu proti Nemcom zo známych dôvodov nehrali," dodal pre TASR. Posledný zápas slovenských futbalistov v tomto kalendárnom roku je dobrou pozvánkou pre žilinského diváka, ktorému hráči s dvojkrížom na hrudi sľubujú pekný futbal: "Aj keď je to len príprava, budeme sa snažiť uhrať dobrý výsledok," povedal Radoslav Zabavník.

Kuriozitou je, že vo výprave Čiľanov, ktorí sa v nedeľu presunuli cez Frankfurt a Viedeň na Slovensko, figuruje len jeden brankár - Claudio Bravo z Realu Sociedad San Sebastian. V Bielsovej nominácii nie je žiadny hráč z najvyššej domácej súťaže, z legionárov patria medzi známe tváre Arturo Vidal (Bayer Leverkusen), Mauricio Isla (Udinese Calcio) a kanonier Humberto Suazo z mexického Monterreyu.

Pre Slovákov bude mať zápas s Čile v tomto roku poradové číslo 12 (bilancia 5-2-4). Zápas povedie maďarský rozhodca István Vad, jeho asistentmi sú György Ring a Lajos Tóth. V historickom meradle pôjde o druhý vzájomný duel Slovenska s Čile. V roku 2000 štartovala slovenská reprezentácia pod vedením Jozefa Adamca na Turnaji štyroch krajín vo Valparaise a usporiadateľa zdolala 2:0 gólmi Igora Bališa a Ondreja Šmelka.

priateľský medzištátny zápas:
SR - Čile (utorok 17. novembra o 17.00 h, Žilina)
rozhodujú: István Vad - György Ring, Lajos Tóth (všetci Maď.), NR: Mário Vlk (SR)

predpokladaná zostava SR: Kamenár - Pekarík, Saláta, Štrba, Petráš - Kucka - Sapara, Kozák, Švento - Šesták, Jakubko
nominácia Čile:
brankár: Claudio Bravo (Real Sociedad San Sebastian)
obrancovia: Gary Medel (Boca Juniors), Waldo Ponce (Velez Sarsfield), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Pablo Contreras (PAOK Solún), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen)
stredopoliari: Carlos Carmona (Reggina Calcio), Jorge Valdivia (Al Ain), Gonzalo Fierro, Claudio Maldonado (obaja Flamengo), Mauricio Isla (Udinese Calcio), Matias Fernandez (Sporting Lisabon), Rodrigo Tello (Besiktas Istanbul)
útočníci: Alexis Sanchez (Udinese Calcio), Humberto Suazo (Monterrey), Jean Beausejour (America/Mex.), Fabian Orellana (Jerez), Hector Mancilla (Toluca)

Súvisiace články