Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Premenený pokutový kop kapitána Hamšíka rozhodol o víťazstve nad USA
Zdielať na

Premenený pokutový kop kapitána Hamšíka rozhodol o víťazstve nad USA

SR / USA 1:0 (1:0) v priateľskom zápase

Zápas slúžil obom tímom ako príprava na budúcoročný finálový turnaj MS v Juhoafrickej republike. V utorok 17. novembra (17.00 h v Žiline) uzavrú Slováci úspešný rok prípravným duelom s Čile, po Brazílii momentálne druhým najlepším tímom Južnej Ameriky.

priateľský zápas (Bratislava):

SR - USA 1:0 (1:0)
Gól: 26. Hamšík (z 11 m). Rozhodovali: Messner - Strasser, Moser (všetci Rak.), bez kariet, 7200 divákov.

Zostavy a striedania:
SR: Mucha - Zabavník, Škrtel, Ďurica, Čech (90.+ Pekarík) - Karhan (90.+ Kozák) - Weiss ml. (82. Kucka), Hamšík (90.+ Štrba), Stoch (61. Šesták) - Vittek (68. Švento), Jendrišek
USA: Guzan - Cherundolo, Bocanegra (72. Goodson), Spector, Bornstein - Rogers (82. Kljestan), Bradley, Feilhaber, Dempsey (72. McCarty) - Altidore (82. Cunningham), Casey (46. Johnson)

V príjemnom jesennom počasí začali v meraní síl dvoch účastníkov MS lepšie Američania. Po dvoch rohoch strelili aj rýchly gól, ktorý však pre ofsajd neplatil. Úvodná 20-minútovka priniesla futbal priemernej úrovne, hre domáceho mužstva chýbala myšlienka a presnosť - aj preto sa Weissovi zverenci na dostrel Guzana vôbec nedostali. Naopak, hostia odložili rešpekt a viac sa tlačili pred šestnástku súpera. V 22. minúte sa Mucha natiahol po strele Dempseyho, ktorá len tesne minula pravú žrď. O tri minúty po šikovnom priťuknutí Vitteka nebojácne vnikol do pokutového územia Weiss a po faule Bocanegru na trénerovho syna bezpečne premenil jedenástku kapitán Hamšík - 1:0. Vôbec prvá ucelená akcia slovenského tímu v zápase vyústila do gólu. O vyrovnanie sa o malú chvíľu pokúsil Altidore a v 37. minúte projektil Dempseyho z 30 m vyškriabal na roh Mucha. Hostia začali hroziť, v 42. minúte sa Feilhaber pekne zavesil na centrovanú loptu Bornsteina a jeho pokus k ľavej žrdi prinútil slovenského brankára k zákroku.

V 51. minúte Dempsey vysunul za chrbát obrancov striedajúceho Johnsona, ktorý však z uhla rozvlnil len bočnú sieť a z následného brejku Jendrišek vystrelil len do Guzana. O tri minúty po výbornej Hamšíkovej prihrávke stál zoči-voči brankárovi USA opäť Jendrišek, ale trafil len jeho telo a vybojoval roh. Slováci po prvopolčasovej pasivite pridali na dôraze, lenže v útoku toho veľa nedokázali vymyslieť a keď aj áno, ich ostrie dokázala kompaktná obrana USA pomerne ľahko otupiť. V 65. minúte mali domáci šťastie, keď sa lopta po priamom kope Dempseyho odrazil od múra takmer za chrbát Muchu. Rozhodnutie mal na kopačke v 74. minúte striedajúci Šesták, ktorý však tentoraz nepotvrdil povesť žolíka - v čistej šanci zo 6 metrov nikým neatakovaný vystrelil len do Guzana. Hru rozbili striedania, v závere sa na trávniku odohrával boj medzi šestnástkami a snaha hostí o vyrovnanie rezultovala len do náznakov šancí.

Vladimír Weiss st., tréner SR: "Bol to veľmi náročný zápas, ale teší ma, že sme vyhrali. Hostia síce hrozili po centroch a streleckých pokusoch, ale o jednu gólovú šancu sme mali viac. Škoda, že v gólovej príležitosti zaváhal Šesták, mohlo byť rozhodnuté skôr. Naša obrana hrala v podstate bez chyby, s vynikajúcim Muchom a skvelým Ďuricom. Je to síce príprava na šampionát, ale táto výhra je dôležitá aj pre hráčov z pohľadu zvýšeného sebavedomia. Škoda, že neprišlo viac divákov, ale už sa tešíme na vypredaný štadión v Žiline."
Bob Bradley, tréner USA: "Mali sme dobrý štart do zápasu, prvých 25 minút sme hrali dobre. Penalta ovplyvnila priebeh zápasu, potom boli Slováci veľmi dobre organizovaní. Neboli sme dosť priebojní, aby sme prekonali slovenskú obranu. Stopérska dvojica hrala dobre, prvýkrát hral na tomto poste Spector a obrana fungovala. Zápas mi dal šancu vyskúšať ďalších hráčov, musím povedať, že sme mali rezervy v útoku a strede poľa."
Marek Hamšík, kapitán SR a autor jediného gólu: "Hrali sme proti veľmi dobrému súperovi, ktorý predviedol fantastický výkon. Osobne si myslím, že Američania patria medzi desať najsilnejších tímov sveta a preto nečudo sme sa iba ťažko presadzovali. O to viac ma teší, že sa nám podarilo bojovnou hrou odniesť víťazstvo."
Martin Škrtel: "Bol to ťažký zápas, ktorý nás však dobre preveril. Mali sme niekoľko dobrých šancí na skórovanie, dvakrát Jendrišek a najmä tutovka Šestáka sa pýtala do brány. Nešlo ani tak o výsledok, ako skôr o to, aby si tréner vyskúšal hráčov."
Marek Čech: "Naše víťazstvo mohlo byť aj vyššie. Američania v útočnej fáze neboli až takí nebezpeční. Trocha nás hráčov mrzí, že na tribúny prišlo tak málo divákov, pretože po postupe na šampionát sme očakávali väčšiu podporu. Som rád, že som po hernom výpadku v klube dostal šancu. Trénes Weiss je v tomto naozaj zázračný, že dokáže podržať mňa ako aj Jána Ďuricu i ďalších hráčov, ktorí vo svojich kluboch nemajú istotu základu."

Súvisiace články