Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ajaxu stačil na Žilinu jeden gól
Zdielať na

Ajaxu stačil na Žilinu jeden gól

Ajax Amsterdam - MŠK Žilina 1:0 v F-skupine, Žilina stále bez bodu

Víťazný gól holandského mužstva, ktoré získalo do tabuľky prvé tri body, strelil v 41. minúte Luis Suarez. Zverenci trénera Dušana Radolského prehrali aj pred dvoma týždňami na domácom ihrisku s Hamburgerom SV (1:2). S nulou v kolónke bodov si Žilina skomplikovala postupové vyhliadky do jarného 16-finále európskeho pohára číslo dva. Najbližším súperom "šošonov" bude Slavia Praha, hrá sa na žilinskom štadióne pod Dubňom (21./22. novembra).


      Pohár UEFA:
      F-skupina - 2. kolo:

      Ajax Amsterdam - MŠK Žilina 1:0 (1:0)

      Gól: 41. Suarez. ŽK: Pečalka (Žilina). Rozhodovali: McDonald - Cryans, Bee (všetci Škót.), 24.500 divákov.

      Zostavy a striedania:

      Ajax: Vermeer - Van der Wiel, Oleguer, Vermaelen, Vertonghen - Gabri, Lindgren (74. Schilder), De Jong (46. Kennedy), Emanuelson - Luis Suarez, Huntelaar
      MŠK: Perniš - Pekarík, Šourek, Vomáčka, Tesák - Štrba, Pečalka (73. Ďurica) - Vladavič, Adauto, Jež (88. Piaček) - Štyvar (73. Rilke)


      Prvýkrát sa k ohrozeniu Perniša dostal v 6. minúte Suarez. Jeho delovku žilinský brankár vyrazil a úspešne zareagoval aj na neskorší Lindgrenov pokus spoza šestnástky. Hráči Ajaxu pri zakladaní akcií narážali už v strede poľa na prehustený val a sústredení hostia ich púšťali maximálne po veľké vápno. Domáci favorit pôsobil v určitých fázach prvého polčasu bezradným dojmom. Keď už hráči holandského tímu vyskúšali na rôzne spôsoby stereotypné obliehanie žilinskej defenzívy, vyšla im v 23. minúte pekná akcia z ľavej strany, ale nikým neatakovaný Lindgren zo šestnástkového oblúka mieril len nad Pernišovu bránu. Žilinčania sa na úkor vytrvalého bránenia nevedeli dlhý čas dostať na polovicu súpera a prvú šancu mal až v 26. minúte Vladavič. Zaváhanie Oleguera však krídelník "šošonov" nepotrestal a tiesnený vybojoval z tečovanej strely len rohový kop. Hostia vycítili šancu a v 39. minúte po rýchlej akcii, ktorú založil dlhým výkopom Perniš, musel Vermeer kryť razantnú Pečalkovu strelu z 25 metrov. Už o dve minúty však išli domáci do vedenia a paradoxne počas úseku, keď im bola Žilina vyrovnaným partnerom. V 41. minúte vyrobila hosťujúca obrana prvú chybu, keď hráči po rohovom kope "zaspali" a po náhodnom odrazení lopty od de Jonga sa zblízka presadil Suarez - 1:0.
     

Inkasovaný gól do šatne Žilinčanov povzbudil, po prestávke vyliezli z obrannej ulity a začali podnikať rýchle brejky. V 51. minúte mohol Ajax inkasovať. Loptu si po odvrátenej hlavičke domáceho stopéra pekne pripravil Jež a jeho nebezpečný pokus z 18 metrov len tesne minul pravú žrď. Následne pálil z diaľky aj Adauto, no Vermeer bol na správnom mieste. V 59. minúte sa otvoril priestor pre Lindgrena, ktorého do tretice vychytal Perniš. V ďalšej šanci žilinský brankár nemusel zasahovať, keď Vermaelen vo výhodnej pozícii mieril vysoko nad. Po rýchlom protiútoku sa v 65. minúte dostal až k zakončeniu Vladavič, ktorý sa striasol brániaceho hráča a jeho krížny pokus musel brankár Ajaxu hasiť bravúrnym zákrokom. Hrdinom zápasu sa mohol stať striedajúci Ďurica. Svoj krátky pobyt na ihrisku takmer pretavil do strelenia vyrovnávajúceho gólu, v čistej šanci však poslal loptu ľavačkou len vedľa žrde. V závere už hostia vsadili všetko na jednu kartu, čím vznikali trhliny v ich obrane. Definitívne rozhodnúť mohol desať minút pred koncom zápasu Suarez, ktorý však v ofsajdovej pozícii minul a v 87. minúte zastavilo jeho tvrdú strelu brvno. Napokon však Ajaxu stačil jeho zásah z prvého polčasu na zisk povinných troch bodov, pretože hostia už namiesto snahy o vyrovnanie kondične odpadli.

Karol Belaník, športový manažér MŠK Žilina: "Očakávali sme takýto priebeh zápasu, víťazstvo Ajaxu je úplne zaslúžené. Myslím si, že sme zanechali dobrý dojem a mali sme v druhom polčase aj šance na vyrovnanie, najmä Vladavičova strela volala po góle. Hráči Ajaxu potvrdili, že sú silní v práci s loptou, ktorú našim hráčom nepožičali."
     

Benjamin Vomáčka, obranca MŠK Žilina: "Veľa sme sa nabehali bez lopty, po fyzickej stránke to bol nesmierne náročný zápas. Prehra nás mrzí, ale treba priznať, že domáci mali viac z hry a boli lepší. Podali sme sympatický výkon, škoda, že aspoň na bod to nestačilo. Myslím si, že 70 minút sme dobre bránili a vypomstila sa nám jedna chyba. Pred inkasovaným gólom som nešťastne tečoval loptu smerujúcu do našej šestnástky, smoliarsky som tam nechal nohu. Bohužiaľ, bol z toho rozhodujúci moment stretnutia."


      Tabuľka F-skupiny:

1.Aston Villa22003:16
2.Hamburger SV11002:13
3.Ajax Amsterdam21012:23
4.Slavia Praha10010:10
5.MŠK ŽILINA20021:30