Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Laurinec tu nie je nato, aby ťahal gaštany z ohňa
Zdielať na

Laurinec tu nie je nato, aby ťahal gaštany z ohňa

SFZ zriadil post bezpečnostného manažéra,štartuje projekt "Steward"

"Nie je pravda, že som sa schovával pred týmto problémom. Od začiatku som bol v kontakte s príslušnými funkcionármi. Zvolal som mimoriadnu tlačovú besedu, disciplinárku ako aj výkonný výbor. Na zväze sú aj iní ľudia, ktorí majú svoje povinnosti, ktorí v tejto súvislosti konali a vedia si svoju prácu aj obhájiť. Nie je to otázka iba mojej osobnej statočnosti," uviedol Laurinec, ktorý mal v tomto týždni aj iné povinnosti. Počas tohto týždňa sa zúčastnil ako delegát na súboji Ligy majstrov Anorthosis Famagusta - Inter Miláno.

Mimoriadna Disciplinárna komisia SFZ, ktorá sa zaoberala udalosťami corgoňligového zápasu Slovana Bratislava v Dunajskej Strede, oznámila zriadenie funkcie bezpečnostného manažéra SFZ, ktorý bude zodpovedný v koordinácii s klubmi a policajným zborom na dodržiavaní pravidiel na zamedzenie násilia na futbalových štadiónoch. "Navrhujeme tiež polícii, podľa anglického vzoru, aby polícia určila zodpovedného dôstojníka pre každý klub. Ten by spolupracoval s organizátormi, ktorí organizujú všetko dianie okolo bezpečnosti na domácich zápasoch, ale aj pri cestovaní na zápasy von a komunikujú s jeho partnerom v ďalšom klube," povedal prvý muž slovenského futbalu s dodatkom, že SFZ už má vytypovaného človeka. Ak ten odmietne, vypíšu na čerstvo vytvorené miesto výberové konanie.

Laurinec tiež privítal zákonnom čerstvo určenú povinnosť zavedenia kamerového a turniketového systému na štadiónoch, ako aj zavedenie systému predaja vstupeniek na meno v snahe pri prípadných problémoch osobne identifikovať futbalových chuligánov a vyvodiť voči nim konkrétnu trestnoprávnu zodpovednosť. SFZ tiež oznámil zavedenie "projektu Steward", ktorý má s pomocou UEFA, SFZ (bezpečnostný manažér), klubov aj štátu vyškoliť funkčnú usporiadateľskú službu. "Chceme v priebehu najbližších rokov dostať našich usporiadateľov na úroveň usporiadateľov v západoeurópskych štadiónov. Preškolených, vybavených právomocami, vybavených s určitou právomocou a j povinnosťami. Nemôže za nás organizovať zápasy polícia."

SFZ odporučil klubom vytvorenie trojbezpečnostnej zóny pri kontrolách na vstup na štadióny a nariadil vytvorenie kategorizácie zápasov podľa rizika. "V nej budú vyšpecifikované povinnosti a obmedzenia organizátora, hasičov, či zdravotnej služby v prípade, že bude zápas vyhlásený za rizikový. Vrátania obmedzenia kapacity štadiónov, čo je normálnou praxou aj v Lige majstrov," povedal Laurinec.