Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
DAC to poženie vysoko
Zdielať na

DAC to poženie vysoko

Šéf DAC: Ak nás SFZ ignoruje, obrátime sa na FIFA

"Ak SFZ nechce riešiť problémy, obrátime sa na orgány FIFA," začal svoj striktný a jasný monológ prezident FK DAC 1904 Dunajská Streda Mohsen Khasayaar po utorkovom odvetnom štvrťfinálovom zápase Slovenského pohára s Artmediou Petržalka."Pôsobíme na Slovensku od februára tohto roka a doteraz sme iba obozretne sledovali diania v slovenskom vrcholovom futbale, zbierali sme skúsenosti a mlčali. Nadišiel však čas prehovoriť a vysloviť vlastný názor. Nazdávame sa, že náš klub je v každom stretnutí v nevýhode, a bohužiaľ musím konštatovať, že nesympatické, antipatické javy voči nášmu klubu korenia vo fakte, že Dunajská Streda leží na takom území Slovenska, kde žijú vo väčšine Maďari. Taktiež smutne som musel konštatovať, že útok na naše mužstvo sa zdal byť ako koncepčný, pripravený, ako keby sa to odohralo podľa vopred nachystaného scenára. Mám konkrétne na mysli prvý zápas štvrťfinálového zápasu SP v Bratislave, kde nás rozhodcovia jednoznačne poškodili. Vylúčili nám Kweukeho, Marcina a Gerichovi udelili žltú kartu, pričom za podobné zákroky na úkor našich hráčov súperovi futbalisti neboli rovnakým metrom potrestaní. Vzápätí nasledovali dôležité ligové zápasy v Trnave, proti Slovanu a pohárová odveta proti Artmedii a na tieto kľúčové duely sme nemohli nastúpiť v najsilnejšom zložení. Samozrejme, najciteľnejšie nám chýbal strelec Leo Kweuke, ktorý dostal trest až na tri stretnutia. Športové šťastie patrí k futbalu, takže vôbec nemám nič proti mužstvám Slovana či Artmedie, gratulujem im k víťazstvu, resp. k postupu."

Prezident dunajskostredského klubu sa k sobotňajšej policajnej akcii počas zápasu so Slovanom už nechcel vyjadrovať, ale na adresu fanúšikov DAC povedal, že je na nich hrdý. "Sú naším dôležitým kapitálom, aj touto cestou ďakujeme za ich podporu a veríme, že ich dokážeme potešiť v budúcnosti dobrými výkonmi, ba aj víťazstvami."
Mohsen Khasayaar však vyjadril vážne obavy, či Slovenský futbalový zväz koná v súlade so všeobecnými ustanoveniami FIFA. "Minimálne je na zamyslenie, ak reklamné a vysielacie práva televíznych prenosov prvoligových zápasov vlastní firma, ktorého najvyšší predstaviteľ robí nielen pre SFZ, ale je aj vo vedení jedného prvoligového klubu. Snažili sme sa viackrát nadviazať kontakt s predsedom SFZ s pánom Laurincom, napísali sme mu aj oficiálny list, požiadali sme ho rôznymi spôsobmi o stretnutie, aby sme spoločne prediskutovali a prekonzultovali naše pochybnosti, názory na dianie v prvoligových zápasoch. Žiaľ, dodnes - a čakáme už dva týždne na jeho reakciu - si na nás nenašiel čas. Je mi to naozaj ľúto, ale ak SFZ nie je ochotný spolupracovať, obrátime sa na príslušné orgány FIFA. Azda SFZ je tu pre kluby, a nie opačne. Nie kluby majú konať v záujme SFZ, ale SFZ má pracovať v záujme klubov, aby slovenský futbal napredoval a prosperoval. My sme prišli na Slovensko zo zámerom pridať slovenskému vrcholovému futbalu na jeho kvalite, no zdá sa, že to väčšinu futbalovej verejnosti irituje."