Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poliaci veria, že Ukrajinci sa dostanú z krízy
Zdielať na

Poliaci veria, že Ukrajinci sa dostanú z krízy

Zdroj: SITA

Ukrajina zastavila práce na prípravách MS 2012

Viceprezident organizačného výboru Euro 2012 Jevgenij Villinsky potvrdil, že finančná kríza a nespoľahlivo pracujúci manažment sú hlavnými dôvodmi zastavenia prác. U východných susedov Slovenska chýbajú financie, ale aj politická vôľa prijať zákony, ktoré by uvoľnili ruky predovšetkým investorom. Na Ukrajine však politikov už niekoľko týždňov viac vzrušujú decembrové predčasné voľby. Príprava futbalových majstrovstiev, ktoré budú až o štyri roky, je momentálne na vedľajšej koľaji.

"Ekonomická kríza sa bude dotýkať všetkých. Som však presvedčený, že Ukrajinci nájdu východisko z tejto situácie. Z UEFA prišiel pozitívny signál o ochote pomôcť Ukrajine. Pomoc im môže poskytnúť aj Európska únia. Zostaňme pozitívne naladení," upokojuje situáciu novovymenovaný viceprezident Poľského futbalového zväzu (PZPN) Adam Olkowicz.

Jevgenij Villinsky priznal, že na osemdesiatich percentách objektov, ktoré sú pre majstrovstvá Európy potrebné, sa nepracuje a ich výstavba stojí. Olkowicz však pripomína, že na prípravách Euro 2012 pracuje množstvo firiem, z ktorých každá má svoj vlastný rozpočet, vlastné financie. "Okrem toho je tu prezident krajiny Viktor Juščenko, ktorý má úlohu koordinátora, je tu ukrajinský organizačný výbor, na čele ktorého je premiérka Julia Tymošenková, je tam národná agentúra pre organizáciu šampionátu, no a je tu aj Ukrajinský futbalový zväz a mestá, ktoré sa podieľajú na prípravách. Doteraz sa ešte nikdy nestalo, aby sa nejaká krajina zriekla organizovania takéhoto veľkého podujatia a nevyužila ponúkanú šancu. Sústreďme sa na to, aby sme pripravili tie najlepšie majstrovstvá Európy. Každá kríza sa raz skončí," zakončil Adam Olkowicz.

Ak Ukrajina odstúpi, Poliaci chcú Euro 2012 s Nemeckom
Svetová finančná kríza a nejasnosť v právnych otázkach zastavili na Ukrajine práce na príprave futbalových majstrovstiev Európy 2012, ktoré východní susedia Slovenska mali organizovať spoločne s Poľskom. "Ak Ukrajina odstúpi od Euro 2012, môžeme spolupracovať s Nemcami," zareagoval na správy z Ukrajiny novozvolený prezident Poľského futbalového zväzu (PZPN) Grzegorz Lato.

Práce na modernizácii už existujúcich zariadení a výstavba nových sa zastavili vo všetkých štyroch ukrajinských mestách - Kyjeve, Donecku, Ľvove i Dnepropetrovsku. "Osemdesiat percent objektov, ktoré pre majstrovstvá Európy potrebujeme, stojí," vyhlásil na tlačovej konferencii venovanej investíciám v Kyjeve viceprezident organizačného výboru ME 2012 Jevgenij Villinsky a pokračoval: "Dokumentáciu a povolenia na ich modernizáciu však budeme mať pravdepodobne až v čase, keď sa už budú blížiť majstrovstvá."

Ešte prednedávnom šéf národnej agentúry pre Euro 2012 Jevgenij Červonenko vyhlasoval, že Ukrajina bude na šampionát pripravená, ak parlament prijme zákony, ktoré znegujú investičné problémy. Na Ukrajine však politikov už niekoľko týždňov viac vzrušujú decembrové predčasné voľby. Príprava futbalových majstrovstiev, ktoré budú až o štyri roky, je na vedľajšej koľaji.