Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Francúzom nebude nik pri hymne hvízdať
Zdielať na

Francúzom nebude nik pri hymne hvízdať

Zdroj: SITA

Vypískaná marseillaisa bude znamenať zrušenie futbalových zápasov

Taká je odpoveď francúzskej politickej scény na udalosť spred utorkového prípravného duelu s Tuniskom, keď bola marseillaisa vypískaná publikom na Stade de France, čo pobúrili aj francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Ten si na stredajšiu mimoriadnu schôdzku pozval prezidenta Francúzskej futbalovej federácie Jeana-Pierra Escalettesa, ministerku športu Roselyne Bachelotovú a štátneho sekretára Bernarda Laporta. Rezultát je až prekvapujúco zásadný. "Každý zápas, pred ktorým našu hymnu vypískajú, okamžite prerušíme. Členovia vlády opustia štadión, na ktorom sa pri hymne ozve hvizd. Keď k takému prípadu dôjde, zastavíme konanie všetkých priateľských zápasov až do odvolania prezidentom," oznámila po stretnutí šéfka rezortu.

Podobná scéna sa neodohrala na Stade de France prvý raz, diváci vypískali marseillaisu aj v roku 2001 pred zápasom s Alžírskom a v novembri minulého roku, keď tu hrala reprezentácia Maroka.

Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch tvorili veľkú časť zo 60-tisícového publika fanúšikovia hosťujúceho tímu, ktorí aj takýmto spôsobom dali najavo svoju nevraživosť voči bývalému kolonizátorovi severnej Afriky, hoci väčšina z nich žije a pracuje práve vo Francúzsku. Nežičlivú odozvu vyvolali pri predstavovaní aj mená hráčov s africkými koreňmi, ktorí reprezentujú "galského kohúta." Najhlučnejší piskot si vyslúžil vo Francúzsku narodený syn tuniských rodičov Hatem Ben Arfa."Skoncujme s týmto pokrytectvom, žiadne ďalšie takéto zápasy," vyzval Laporte a v patriotickom duchu dodal: "Nemôžeme tolerovať zneuctenie marseillaisy."