Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Trnava a Žilina vynovia štadióny
Zdielať na

Trnava a Žilina vynovia štadióny

Zdroj: SITA

Trnava bude v budúcnosti hrávať na vynovenom Štadióne Antona Malatinského

Mesto Trnava po utorňajšom rokovaní so švajčiarskym investorom vydalo oficiálnu tlačovú správu ohľadom plánovanej prestavby futbalového stánku Spartaka. "Memorandum o spolupráci medzi vedením mesta Trnava a firmou Hidber Consultants GmBH v zastúpení Marazzi International a REMAC GmbH bolo podpísané 14. 10. 2008 na trnavskej radnici. K podpisu došlo po pracovnom rokovaní v Trnave, na ktorom predstavila firma štatutárom mesta prvý predbežný návrh možného riešenia nového štadióna v súlade s predpismi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a Európskej futbalovej únie (UEFA). Memorandum predstavuje prvý zásadný krok ku kompletnej rekonštrukcii Štadióna Antona Malatinského. Referenčným štadiónom pre nový futbalový stánok v Trnave je Stade de Suisse v Berne, ktorý projektovala a realizovala práve firma Marazzi. Z podpísaného memoranda vyplýva, že projektová spoločnosť vypracuje a predloží na schválenie mestu Trnava do 4 týždňov investičný zámer spolu s grafickými prílohami," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnili "červeno-čierni" na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Štadión v Žiline bude parametre UEFA spĺňať od septembra 2009

Multifunkčné centrum Štadión za približne tri miliardy korún (99,58 mil. €) by malo vyrásť v Žiline. Projekt, ktorý v stredu v Žiline predstavili zástupcovia investorov - Preto a Quinlan Private a developerská spoločnosť Develon, by mal vytvoriť 1 400 až 2 000 nových pracovných miest. Centrum by malo byť dokončené na jeseň 2012. Poskytne prenajímateľnú plochu viac ako 66-tisíc metrov štvorcových a približne 1 750 parkovacích miest. Projekt sa bude budovať v štyroch etapách.

Nultá etapa zahŕňa rekonštrukciu a dostavbu východnej tribúny futbalového štadióna klubu MŠK Žilina, čím sa zabezpečí zvýšenie celkovej kapacity na približne 15 000 divákov. Štadión tak bude od septembra 2009 spĺňať parametre UEFA na usporiadanie medzinárodných futbalových zápasov. "Aj takýmto spôsobom chceme jednoznačne zvýšiť komfort i bezpečnosť futbalových priaznivcov. Rovnako som presvedčený, že vo svetle posledných medzinárodných úspechov žilinského futbalu si mesto zaslúži a potrebuje projekt, ktorý bude poskytovať domácim či zahraničným hosťom pohodlie," konštatoval Jozef Antošík, zástupca investora - spoločnosti Preto.

S prvou etapou, kedy vybudujú obchodné a spoločenské centrum, začnú na jar 2009, otvorenie je naplánované na jeseň roku 2010. V ďalších dvoch etapách obchodné centrum postupne rozšíria a dobudujú 16-poschodovú administratívnu budovu.

Štadión by mal rozšíriť centrum mesta vďaka svojmu umiestneniu priamo vedľa hlavnej železničnej stanice a neďaleko hlavného autobusového nástupišťa, ktoré sú spoločne s Národnou ulicou najrušnejšou časťou Žiliny. Prístup k Štadiónu pre chodcov by sa mal umožniť predĺžením podchodu železničného nástupišťa, ktoré vyúsťuje priamo na pešiu zónu na Národnej ulici.