Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zachráni sa Wänke? Nie sú proti nemu dôkazy!
Zdielať na

Zachráni sa Wänke? Nie sú proti nemu dôkazy!

Zdroj: SITA

Súd, alebo zastavenie trestného stíhania

"V tejto chvíli sú iba dva možné postupy riešenia tejto kauzy: alebo prokurátor na základe predložených dokladov a svedectiev postaví Vladimíra W. pred súd, alebo zastaví trestné stíhanie voči tejto osobe," zdôraznil šéf policajnej protikorupčnej inštitúcie. T. Gašpar priznal, že pre neho by bolo lepšie, keby táto najviac medializovaná korupčná aféra z futbalového prostredia po roku a pol dospela k nejakému záveru, zároveň však dodal, že tento prípad si asi vyžaduje viac času na dôkladné zdokumentovanie protizákonného konania obvinenej osoby.
"Každý prípad si vyžaduje adekvátny čas na to, aby sme pri vyšetrovaní unáhleným konaním či rozhodovaním neurobili chybu, a aby sme niekoho zbytočne neprávom neobvinili a nepoškodili," reagoval Gašpar na otázku, či dokumentovanie korupčného konania bývalého druhého muža slovenského futbalu netrvá neadekvátne dlho. "V tomto prípade je to asi primeraný čas na zdokumentovanie všetkých potrebných údajov. Je možné, že prípad Vladimíra W. sa bude ťahať ešte dlhšie, ale to my už ovplyvniť nemôžeme. Podľa môjho názoru pracovníci nášho úradu v etape vyšetrovania tejto korupčnej aféry urobili všetko, čo bolo v ich silách. Viac už v tomto prípade urobiť nevieme. Osud tejto známej kauzy je už plne v rukách dozorujúceho prokurátora," pripomenul Tibor Gašpar.

Korupčná aféra Vladimíra W. sa začala 6. marca 2007, keď ho v sídle Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na Junáckej ulici v Bratislave zadržali policajti z Úradu boja proti korupcii priamo pri preberaní desaťtisícového úplatku. Vladimír W. takzvaný "kolok", čo údajne bol krycí názov pre úplatok (pozn. SITA), chcel vraj za urýchlenie vybavenie registračných náležitostí okolo transferu futbalistu Andreja Masaroviča z Rakúska do ŠK Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom prípadu bol vtedajší majiteľ klubu z Močenka Stanislav Szabó, ktorý v kauze vystupoval v pozícii agenta-provokatéra a celý priebeh odovzdávania úplatku vraj natočil na kameru. Wänke na druhý deň na mimoriadnej tlačovej konferencii odmietol oprávnenosť obvinení z korupčného konania, pričom viackrát zdôraznil, že osobne od pána Szabóa žiadnu obálku neprevzal. V ten istý deň - 7. marca výkonný výbor SFZ na čele s prezidentom Františkom Laurincom na mimoriadnom zasadnutí s okamžitou platnosťou pozastavil činnosť V. W. vo všetkých funkciách, ktoré dovtedy na SFZ zastával. Prípad mal pokračovanie 2. apríla, keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosť Vladimíra W. proti obvineniu z korupcie a uznesenie o trestnom stíhaní menovaného tým nadobudlo právoplatnosť. Následne s ním SFZ rozviazal pracovno-právny pomer.

Postupom času sa však táto aféra z pôvodne jedného obvinenia rozrástla o ďalších osem prípadov. V šiestich z nich mal tento funkcionár podľa polície prijať za transfery hráčov úplatky vždy v päťtisícovej hodnote (najstarší prestup je z roku 2002), dvakrát aj v "naturáliách" - raz išlo o debničky s ovocím a raz o kartóny s vínom. Vladimír W. od začiatku tejto kauzy tvrdí, že je nevinný a celý prípad je podľa neho zinscenovaný.