Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Polícia vyšetruje úplatky, mená aktérov tají
Zdielať na

Polícia vyšetruje úplatky, mená aktérov tají

Získané peniaze si všetci obvinení delili spravodlivo rovným dielom

Ako v tejto súvislosti šéf PZ SR Ján Packa ďalej povedal, obvinení funkcionári v marci 2008 poskytli osobám delegovaným Západoslovenským futbalovým zväzom (SFZ) dopredu sľúbený úplatok vo výške 25 000 korún za výhru v stretnutí 17. kola IV. ligy Západ. Obvinené osoby (polícia novinárom v duchu prezumpcie neviny poskytla iba iniciálky, pozn.) to isté urobili aj v máji 2008, keď rozhodcom, asistentom a delegátom dali za dopredu dohodnutú remízu v stretnutí 23. kola IV. ligy Západ úplatok vo výške 30.000 korún.
"Obvineným osobám, ktorých na stretnutie delegoval ZsFZ, za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody v trvaní troch až osem rokov a funkcionárom futbalového klubu, ktoré im úplatok dali, zasa trest odňatia slobody v trvaní od šiestich mesiacov do troch rokov," zdôraznil Packa.

Prezident PZ SR upozornil, že pracovníci Úradu boja proti korupcii PZ SR na tomto konkrétnom prípade pracovali viac ako pol roka. Počas tohto obdobia zbierali hodnoverný dôkazový materiál o podplácaní rozhodcov a delegátov v Západoslovenskom regióne. "Už dávnejšie sme mali signály o tom, že niektorí funkcionári dotyčného klubu ovplyvnili výsledky minimálne dvoch zápasov. Úplatky neboli odovzdané v objektoch štadióna, ale mimo športoviska. Čo máme informácie, získané peniaze si všetci obvinení delili spravodlivo rovným dielom," pokračoval riaditeľ Úradu boja proti korupcii PZ SR Tibor Gašpar.
Šéf policajného zboru agentúre SITA povedal, že prvé indície o úplatkoch dostali od niektorých ľudí. "Futbal je veľmi populárny šport. Chodia naň ľudia a tí si všímajú veľa vecí. Napríklad aj to, že niektoré mužstvo dosiahlo výsledok, ktorý určite nebol v poriadku," konštatoval Packa a pokračoval: "Keďže my už dávnejšie sledujeme dianie vo futbalových súťažiach, všetky poznatky minimálne preverujeme. Stále hľadáme dôkazový materiál a keď ho máme toľko, že môžeme vzniesť obvinenie, tak ho aj vznesieme. Ak je dôkazov menej, nazbieraný materiál odložíme do archívu ako nepotvrdené fakty. Ak sa však k nim pridajú ďalšie dôkazy, v zbieraní faktov pokračujeme. Futbal je krásny šport a my by sme boli radi, keby ním aj naďalej zostal. Usilujeme sa o to, aby futbal bol podľa možností čistým športom," vysvetlil Packa spôsob, ako sa policajti dostali na stopu aktérov najnovšej futbalovej korupčnej aféry v Západoslovenskom regióne.

Na otázku, či pri kompletizácii dokumentov o úplatkoch pomáhali aj niektoré osoby, ktoré údajne pristúpili na dohodu o vine a treste, Tibor Gašpar priznal, že "každá osoba, ktorá v podobných prípadoch spolupracuje s políciou, je dopredu poučená aj o možnosti, že môže s policajtmi uzavrieť dohodu o vine a treste."
Vysokí funkcionári PZ SR reagovali aj na fakt, že slovenské médiá už pred oficiálnou tlačovou besedou zverejnili plný názov nie iba dotyčného klubu z Topoľčianskeho okresu, ale aj niektorých aktérov celého úplatkárskeho prípadu.
"Je to vec dohody, športu a klubu. No my príslušníci policajného zboru musíme dodržiavať Zákon o ochrane osobných údajov," tvrdil J. Packa a pokračoval: "Celé meno a fotografiu polícia uverejňuje iba vtedy, keď po niekom vyhlási pátranie. Vtedy je to správne. Ale v takomto prípade platí prezumpcia neviny. Aj my môžeme uviesť celé mená, no mala by platiť prezumcia neviny a dotknuté osoby by mali byť chránené až do konečného verdiktu súdu a v mnohých prípadoch aj po ňom. Majú predsa na to právo a Zákon o ochrane osobných súbojov im to umožňuje."
Tibor Gašpar dodal, že uznesenie o obvinení konkrétnych osôb bolo vydané už pred týždňom.
"O tom, že niektorí funkcionári, rozhodcovia a asistenti sú obvinení z dávania a prijímania úplatkov, vedia už dávnejšie. A keďže komunikujú so svojim okolím, informácie tohto druhu mohli na verejnosť a do médií preniknúť z rôznych zdrojov. My sme informácie o tom, že títo ľudia sú obvinení, poskytli iba funkcionárom Západoslovenského futbalového zväzu, aby ich nedelegovali na ďalšie stretnutia. Plné mená sme nechceli zverejniť aj preto, aby sa obvinení o začatí vyšetrovania dozvedeli najskôr od polície a nie z médií," objasnil Gašpar aktuálne policajné utajovanie mien obvinených aj napriek tomu, že široká verejnosť niektoré už pozná.
"Na prípade pracujeme už viac mesiacov. Podnet prišiel od ľudí z futbalového prostredia. V blízkom období vznesieme obvinenie voči ďalším jedenástim futbalovým funkcionárom a rozhodcov, ktorí pôsobia v Západoslovenskom regióne," dodal Tibor Gašpar.