Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Žilinčania v F-skupine so Slaviou, Ajaxom, Aston Villou a Hamburgom
Zdielať na

Žilinčania v F-skupine so Slaviou, Ajaxom, Aston Villou a Hamburgom

Zdroj: SITA

Žreb skupinovej fázy Pohára UEFA

Rozhodol o tom utorňajší poludňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.
Zverenci trénera Dušana Radolského najskôr privítajú aktuálneho lídra I. nemeckej bundesligy Hamburger SV na domácej pôde vo štvrtok 23. októbra, o dva týždne neskôr 6. novembra sa predstavia na trávniku holandského veľkoklubu Ajax Amsterdam. Mužstvo okolo kapitána Zdena Štrbu bude následne vo štvrtok 27. novembra hostiť na štadióne pod Dubňom českého šampióna Slaviu Praha a svoje účinkovanie v skupinovej fáze európskeho pohára č. 2, kam sa prebojovalo ako prvý slovenský tím v histórii, zakončia "šošoni" v stredu 3., resp. štvrtok 4. decembra na ihrisku anglickej Aston Villy Birmingham. V 5. kole, ktoré je na programe v stredu 17., resp. vo štvrtok 18. decembra, budú mať "žlto-zelení"

Žilinčania sa do skupinovej fázy európskeho pohára č. 2 prebojovali ako prvý slovenský tím v histórii, a to v dvojzápase cez Levski Sofia (výsledky 1:1 /doma/ a 1:0 /vonku/).

Žreb k nim rozhodne nebol milosrdný, keďže im prisúdil až troch bývalých víťazov najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže Ligy majstrov, resp. Európskeho pohára majstrov. Najúspešnejším je v tomto meradle Ajax Amsterdam so štyrmi celkovými prvenstvami (1971, 1972, 1973 a 1995), Aston Villa a Hamburger SV sa z triumfu v európskom pohári č. 1 radovali raz a paradoxne po sebe v rokoch 1982, resp. 1983.

Stretnutie so Slaviou Praha bude pre hráčov MŠK reprízou dvojzápasu 2. predkola uplynulého ročníka Ligy majstrov, keď sa v oboch dueloch zrodila bezgólová remíza a o postupe "zošívaných" rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu na Strahove. Zverenci trénera Karla Jarolíma, ktorý sa mimochodom predstaví proti svojmu synovi Davidovi obliekajúcemu dres Hamburgeru SV, sa potom do skupiny LM 2007/08 prebojovali práve cez Ajax Amsterdam, ktorému budú čeliť aj tentoraz. "Ak by sme vtedy postúpili my, stretli by sme sa s Ajaxom, čo sa nám splní teraz. K šanciam na postup sa mi ťažko vyjadruje, veľa bude závisieť od aktuálnej formy všetkých tímov," povedal kapitán Žilinčanov Zdeno Štrba. Nový kormidelník "šošonov" Dušan Radolský, ktorý pred dvoma týždňami nahradil na lavičke tímu spod Dubňa českého lodivoda Pavla Vrbu, si uvedomuje náročnosť vyžrebovanej skupiny. "Treba sa pozrieť na ligové tabuľky, ako to v jednotlivých krajinách vyzerá a tým pádom je hneď všetko jasné. Aj keď vieme, že Ajax v ostatnom ligovom kole prehral v Heerenveene 2:5, je to mužstvo vysokej kvality. Hamburg aj Slavia sú na čele svojich súťaží, Aston Villa je piata v lige, takže tu nie je čo vyberať. Všetko sú to silné tímy. Ja osobne sa teším, že môžeme ísť do konfrontácie s takýmito mužstvami," skonštatoval 57-ročný trnavský rodák. Svoj pohľad na utorňajší žreb pripojil aj český stopér v službách Žiliny Benjamin Vomáčka: "Vzhľadom na náš koeficient a postavenie medzi štyridsiatkou tímov sme si nemohli vyberať. Osobne som so zložením našej skupiny spokojný. Určite urobíme v Žiline všetko preto, aby sme sa so súpermi dôstojne popasovali. Keď sme sa už dostali tak ďaleko, chceme bodovať a uspieť. Šanca na postup vždy existuje, protivníci sú však veľmi kvalitní. Musíme sa zodpovedne "

Zloženie F-skupiny: Hamburger SV (Nem.), Ajax Amsterdam (Hol.), Slavia Praha (ČR), Aston Villa (Angl.), MŠK Žilina (SR).

Program MŠK Žilina v F-skupine futbalového Pohára UEFA 2008/2009:
1. kolo - 23. októbra 2008: MŠK Žilina - Hamburger SV (Nem.)
2. kolo - 6. novembra 2008: Ajax Amsterdam (Hol.) - MŠK Žilina
3. kolo - 27. novembra 2008: MŠK Žilina - Slavia Praha (ČR)
4. kolo - 3., resp. 4. decembra 2008: Aston Villa Birmingham (Angl.) - MŠK Žilina
5. kolo - 17., resp. 18. decembra 2008: voľno