Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Braga vyhrala i v Bratislave, Artmedia sa lúči
Zdielať na

Braga vyhrala i v Bratislave, Artmedia sa lúči

Zdroj: SITA

Artmedia Petržalka - Sporting Braga (Portug.) 0:2

Futbalisti úradujúceho slovenského šampióna Artmedie Petržalka prehrali vo štvrtkovom odvetnom stretnutí 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA 2008/09 s portugalským tímom Sporting Braga 0:2 (0:2) a definitívne ukončili svoje tohtosezónne účinkovanie v pohárovej Európe. O oba presné zásahy zverencov trénera Jorgeho Jesusa, ktorí v prvom dueli pred dvoma týždňami vyhrali nad "bielo-čiernymi" 4:0 a už vtedy prakticky rozhodli o svojom postupe do skupinovej fázy, sa vo štvrtok na Tehelnom poli postaral stredopoliar Burgos.

Artmedia sa v aktuálnom ročníku prebojovala do 3. predkola Ligy majstrov 2008/09, kde v dvojzápase nestačila na taliansky veľkoklub Juventus Turín (výsledky 0:4 /vonku/ a 1:1 /doma/). Petržalčania sa potom "posunuli" do 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA, no tu bol nad ich sily Sporting Braga. Žreb skupinovej fázy európskeho pohára č. 2, v ktorom bude figurovať iný slovenský zástupca MŠK Žilina (postúpil cez Levski Sofia), sa uskutoční v utorok 7. októbra o 12.00 h SELČ v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Výsledok:

Artmedia Petržalka - Sporting Braga (Portug.) 0:2 (0:2) - prvý zápas: 0:4, do skupinovej fázy P-UEFA postúpila Braga

Góly: 11. a 31. Burgos, ŽK: 20. Velický - 80. Evaldo, rozhodovali: Marijo Strahonja - Željko Grgec, Igor Krmar (všetci Chorv.), 1120 divákov

Zostavy:

Artmedia: Kamenár - Velický, Saláta, Dosoudil, Szabó - Guédé - Czinege, J. Kozák (70. Pedro Anderson), Fodrek (66. Pavol Ďurica) - Piroska (54. Cléber Nascimento), T. Oravec

Sporting Braga: Eduardo Carvalho - Joao Pereira (73. Nuno Barreto), Moisés, Valdeolomar, Evaldo - Jorge Sousa, Burgos, W. Almeida (67. Stelvio Cruz), Matheus - Rosa, Cuesta (61. Zé Meyong)

Na Tehelnom poli spôsobil vo štvrtok večer prvý vzruch hlavný rozhodca Strahonja z Chorvátska, ktorý v 10. min po súboji obrancov Artmedie s Cuestom na prekvapenie všetkých ukázal na biely bod. Nariadenú penaltu bez problémov premenil Burgos a poslal Bragu do vedenia. Na konci prvej dvadsaťminútovky zaváhal pri spracovávaní lopty Dosoudil, Cuesta sa rútil sám na Kamenára, ktorý loptu vyrazil ľavou nohou. V 22. min sa do jedinej vážnejšej šance v prvom dejstve dostala aj Artmedia, po spätnej prihrávke Velického však hosťujúca obrana zblokovala strelu najlepšieho muža Petržalky Guédého. Na ťažkom teréne dominovali Portugalčania najmä v rýchlosti, domácim naopak nevychádzali prihrávky či kombinácie. V 29. min pohrozil peknou strelou Cuesta, no "zapršalo" až o dve minúty na to, keď z 18 metrov napriahol ľavačkou Burgos a Kamenár na jeho umiestnený pokus k pravej žrdi nemal nárok. Tesne pred odchodom do kabín mohli domáci skorigovať nepriaznivý stav, no Piroskove zakončenie po centri Velického opäť hostia zblokovali na roh.

Po zmene strán tempo hry mierne upadlo. V 48. min zachránil ďalší gól v Kamenárovej siete Szabó, ktorý obetavo zblokoval strelu Sousu. V ďalších momentoch naznačili snahu streliť aspoň čestný úspech hráči Artmedie, no v 53. min Saláta hlavičkoval len do rúk hosťujúceho brankára a o päť minút neskôr Szabóov pokus z 20 metrov letel vedľa pravej žrde. V 69. min sa k strele odhodlal Czinege, gólman Eduardo Carvalho kryl. Skorigovať výsledok mohol v 76. min Guédé, ktorého do "uličky" vysunul striedajúci Pedro Anderson, no proti futbalistovi z Toga dobre vybehol brankár Bragy a udržal si čisté konto. Tesne pred vypršaním riadneho hracieho času neuspel ani Cléber Nascimento, ktorého strelu zlikvidoval Eduardo Carvalho. Artmedii sa napokon nepodarilo streliť v dvojzápase so Sportingom ani jediný gól, Portugalčania celkovým skóre 6:0 postúpili do skupinovej fázy Pohára UEFA 2008/09.

Michal Hipp (tréner Artmedie): "Karty v tomto stretnutí boli už dávnejšie rozdané. My sme chceli odohrať dôstojnú partiu, no po našej hrubej chybe sa hostia ujali vedenia a keď sme chceli vyrovnať, dopustili sme sa ďalších zaváhaní v defenzívne, z ktorých Braga jedno potrestala a zvýšila na 2:0. Ak mám zhodnotiť oba zápasy, rozdiel medzi oboma mužstvami bol v tom, že kým Braga dokázala využiť naše chyby, my sme ich za zaváhania nepotrestali. Skóre 0:6 je pre nás veľmi kruté, ale štyri góly sme inkasovali po hrubých chybách a o dva sa pričinili svojimi rozhodnutiami arbitri."

Jorge Jesus (tréner Bragy): "Do Bratislavy sme prišli s cieľom vyhrať a som rád, že sa nám to podarilo. Aj keď prvé stretnutie sa skončilo naším víťazstvom 4:0, do tohto zápasu sme vstupovali, akoby bolo 0:0. Prvých 25 minút Artmedia dokázala s nami držať krok, no potom po prvom a druhom góle sme ovládli hru a o výsledku bolo prakticky rozhodnuté. Hralo sa na veľmi ťažkom teréne, a preto ku koncu duelu som bol donútený vystriedať niektorých hráčov, ktorí sa sťažovali na problémy."

Branislav Fodrek (stredopoliar Artmedie): “Musíme uznať, že super bol lepší nielen dnes, ale v celom dvojzápase a zaslúžene ide ďalej. My musíme čo najskôr na toto zabudnúť, teraz nás čaká dôležitý zápas v Zlatých Moravciach, na ktorý sa chceme sústrediť a zvládnuť ho. V našom momentálnom hernom rozpoložení bol súper v oboch dueloch nad naše sily. Musíme sa z tohto celého poučiť. Ideme ďalej.”

Juraj Piroska (útočník Artmedie): “Snažili sme sa dať góly, ale bohužiaľ, keď to nejde, tak to nejde. Keď najviac chcete, vtedy sa niekedy prestane dariť. Chceli sme to dohrať so cťou, ale dostali sme rýchly gól z jedenástky, čo nás úplne dorazilo. Od začiatku zápasu ma ťahal úpon, takže už okolo 50. minúty som išiel dole.”

Ľuboš Kamenár (brankár Artmedie): “Už mi dochádza trpezlivosť a mám toho plné zuby, pretože stále dostávam góly. Hnevá ma tiež to, že v iných vyspelých krajinách by si rozhodca takúto penaltu nedovolil odpískať a tu si z toho ešte aj robí srandu. Pri druhom góle mi dlho trvalo, kým som sa presunul, takú strelu by som mal chytať. Asi som sa mal lepšie odraziť.”