Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žilina cez Sofiu do skupinovej fázy Pohára UEFA!
Zdielať na

Žilina cez Sofiu do skupinovej fázy Pohára UEFA!

Zdroj: SITA

PFC Levski Sofia - MŠK Žilina 0:1 (0:0) - prvý zápas 1:1

Zverenci trénera Dušana Radolského zvíťazili vo štvrtkovom odvetnom stretnutí 1. kola hlavnej súťaže na štadióne Georgiho Asparuchova v Sofii nad domácim tímom PFC Levski 1:0 zásluhou gólu brazílskeho legionára Adauta v 60. min. V zostávajúcej polhodine sa hostiteľom napriek veľkému množstvu príležitostí nepodarilo ani len vyrovnať na 1:1 a vynútiť si reprízou výsledku spred dvoch týždňov spod Dubňa aspoň predĺženie.

PFC Levski Sofia - MŠK Žilina 0:1 (0:0) - prvý zápas 1:1, do skupinovej fázy P-UEFA postúpil MŠK Žilina

Gól: 60. Adauto, ŽK: 83. Bystroň, 90. Lucio Wagner, 90.+ G. Petkov - 80. Tesák, 90.+ Štyvar, rozhodovali: Radek Matějek - Martin Wilczek, Antonín Kordula (všetci ČR), 15 327 divákov

Zostavy:

Levski: G. Petkov - Milanov, Rabeh, Bystroň, Lucio Wagner - Tasevski, Gadžev (46. M. Ivanov), Sarnov (78. Jean Carlos), Joaozinho - Tiberkanine (68. G. Christov), G. Ivanov

Žilina: D. Perniš - Šourek, Vomáčka, Pečalka, Leitner - Zd. Štrba - Pekarík, Belák (8. M. Ďurica), Adauto (89. Piaček), Tesák - Štyvar (90.+ Vladavič)

Trénerom Levski Emilom Velevom avizovaná ofenzíva od prvých minút odvetného zápasu sa na trávniku štadióna Georgiho Asparuchova v Sofii vo štvrtok večer nekonala. Bulhari síce mali v prvom dejstve mierne navrch, ale do výrazného tlaku sa nedostali. Nový kormidelník Žiliny Dušan Radolský (prvý duel pod Dubňom viedol ešte Pavel Vrba, ktorého však minulý týždeň vedenie MŠK odvolalo z funkcie, pozn.) urobil v zostave dve zmeny, keď namiesto dištancovaného Ježa a zdravotne indisponovaného Vladaviča nastúpili Šourek a Tesák. V 8. min navyše musel opustiť ihrisko pre zranenie Belák, ktorého nahradil M. Ďurica. V domácom tíme, ktorý nastúpil v základe iba s jedinou zmenou v porovnaní s prvým meraním síl (za Zé Soaresa hral od začiatku Tasevski), robil najväčšie problémy žilinskej defenzíve Joaozinho. Vrtký Brazílčan hrozil hosťom individuálnymi prienikmi i nebezpečnými centrami, ktorými hľadal svojich spoluhráčov. Gadžev, Tasevski a Tiberkanine však nemierili presne a Georgi Ivanov v 29. min nezasiahol v dobrej pozícii loptu po Joaozinhovej prihrávke. Na druhej strane spadli Štyvar i Tesák v šestnástke Levski, ale český hlavný arbiter Radek Matějek neukázal na biely bod.

V úvode druhého dejstva hlavičkoval Macedónec Tasevski, Perniš však bol pripravený. Hostia odpovedali Štyvarom. Jediný vysunutý hrot MŠK sa po centri kapitána Štrbu v 57. min pekne položil do strely, ale z voleja namieril iba do G. Petkova. Po hodine hry šokoval asi do polovice zaplnený štadión v Sofii Adauto. Brazílsky legionár v drese Žiliny po odrazenej lopte neváhal a z 20 metrov ju ľavačkou pohotovo poslal do pravého rohu domácej bránky - 0:1. Domáci mohli vzápätí vyrovnať, ale G. Ivanov neprestrelil Perniša. V 67. min si dal takmer "vlastenca" Vomáčka, ale priaznivý "postupový" stav pre slovenského vicemajstra sa nemenil. Žilinčania pohrozili strelou M. Ďuricu nad, Adautovou príležitosťou a najmä pokusom Štyvara, ktorý šiel iba tesne vedľa ľavej žrde Petkovovej bránky. V záverečnej štvrťhodine prišiel očakávaný tlak domáceho mužstva. Bombu Tasevského bravúrne vyrazil Perniš, striedajúci Miroslav Ivanov strieľal vedľa, ďalší nový muž na trávniku Christov namieril "iba" do ľavej žrde bránky hostí a Jean Carlos následne volil nepochopiteľne prihrávku pred zakončením. Definitívne rozhodnutie mal na kopačke Štyvar, ale v 82. min spálil vyloženú príležitosť. Po víťazstve 1:0 na horúcej bulharskej pôde si Žilinčania zabezpečili postup do skupinovej fázy Pohára UEFA 2008/2009.

Emil Velev (tréner Levski Sofia): "Úvod zápasu sa nám vydaril. Moji zverenci si vypracovali dobré príležitosti, bohužiaľ nepremenili sme ich. Žilina potom strelila gól, napriek veľkej snahe sme už nedokázali vyrovnať. Nerozumiem, čo sa stalo, sobotňajší ligový zápas proti Litexu Loveč (2:0, pozn.) sme odohrali výborne."

Dušan Radolský (tréner MŠK Žilina): "Tento úspech si Žilina zaslúžila. Som šťastný, ale keďže som pri mužstve iba týždeň, zásluhu na tomto úspechu má aj predchádzajúci tréner Pavel Vrba. Musím hráčom zablahoželať, veď i futbalisti Levski dnes hrali dobre. My sme mali aj šťastie, ktoré je vo futbale nevyhnutné. V záverečných minútach som nemal strach, musel som sa sústrediť na posledné striedanie."

Adauto Evandro da Silva (útočník MŠK Žilina a strelec jediného gólu zápasu): "Určite nie som ja hviezdou večera. Na trávniku je jedenásť futbalistov a postup sme si vybojovali spoločne. A môj gól? Nepovedal by som, že bol najdôležitejší, ale mám z neho radosť a som šťastný. Už teraz sa teším, koho nám v Pohári UEFA vyžrebujú za súperov. Teraz môžeme oslavovať, no od piatka sa už sústredíme na ligový zápas."

Mário Pečalka (stopér MŠK Žilina): "Momentálne sú to nádherné chvíle, ktoré prežívam. Práve pre takéto pocity hrá každý futbalista. Je to krásne a skvelé. Ešte stále tomu neverím, že sme zvíťazili a postúpili do skupinovej fázy."