Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Stoch v drese Chelsea v Lige majstrov?
Zdielať na

Stoch v drese Chelsea v Lige majstrov?

Zdroj: SITA

Bayern hostí Lyon, u súperov Manchester, Real i Juventus

Ak by brazílsky kouč dal 18-ročnému mladíkovi napokon šancu aj v zápase, bola by to pre odchovanca nitrianskeho futbalu premiéra v A-tíme úradujúceho anglického aj európskeho vicemajstra ako hrom. Stoch sa už v nedávnom stretnutí Carling Cupu proti Portsmouthu dostal do užšej nominácie Londýnčanov, no vtedy presedel celý duel len na lavičke náhradníkov.


Bayern hostí Lyon, u súperov Manchester, Real i Juventus
Z ôsmich utorňajších zápasov 2. kola skupinovej fázy hlavnej súťaže futbalovej Ligy majstrov 2008/2009 púta najväčšiu pozornosť stretnutie Bayern Mníchov - Olympique Lyon. Aj na vysoké pomery kontinentálnej klubovej pohárovej súťaže číslo jeden budú mať nadštandardný náboj v rámci programu v E, F, G a H-skupinách duely Arsenal Londýn - FC Porto a FC Villarreal - Celtic Glasgow. Úlohu favorita na ihrisku súpera sa pokúsia splniť obhajca trofeje Manchester United v Aalborgu proti miestnemu BK, Juventus Turín v Minsku na náhradnej pôde BATE Borisova a Real Madrid. "Pusinky" v Petrohrade vyzve držiteľ európskeho Superpohára Zenit. V domácom prostredí by sa papierovo mali presadiť AC Fiorentina so Steauou Bukurešť a zrejme aj Fenerbahce Istanbul proti Dinamu Kyjev.

Dvadsaťjedennásobný nemecký šampión Bayern, ktorý má k dobru víťazstvo 1:0 z Bukurešti nad Steauou, je v I. bundeslige po dvoch prehrách v rade až na 9. priečke v tabuľke a pod paľbou kritiky. V Hannoveri pustil perie po 20 rokoch. "V úvodných dvadsiatich minútach sme mali totálnu kontrolu, ale potom sme hostiteľom prepustili iniciatívu stupídnym gólom z priameho kopu," rozhorčoval sa manažér Bavorov Uli Hoeness a dodal: "Zápas s Lyonom nám poslúži ako vhodný test na medzinárodnej úrovni - azda nájdeme rytmus a budeme si počínať lepšie ako v lige." Víkendový oddych by mal prospieť zakončovateľom Lucovi Tonimu a Miroslavovi Klosemu. Do zostavy trénera Jürgena Klinsmanna sa postupne vracia rekonvalescent Franck Ribéry, kľúčový pre tvorbu hry. Otáznik visí nad nástupcom brankára Olivera Kahna Michaelom Rensingom, ktorý - zdá sa - zatiaľ nezvláda tlak. Holandský kapitán Bayernu Mark Van Bommel čaká na svoj jubilejný 50. štart v LM.


Francúzsky majster z ostatných siedmich sezón Lyon, ktorý proti Fiorentine zo šokujúceho polčasového stavu 0:2 (opakovane úradoval Alberto Gilardino) vyťažil už iba bod (2:2), v sobotu v Ligue 1 mal mierne ťažkosti s Nancy (2:1). Pre zranenie slabín asi bude chýbať koučovi Claudovi Puelovi brazílsky kapitán a motor stredovej formácie Juninho Pernambucano. O čosi lepšie to vraj začiatkom týždňa vyzeralo s členkom útočníka Karima Benzemu. Obe mužstvá sa naposledy stretli 5. novembra 2003 a Lyon zvíťazil v Mníchove 2:1.
Deväťnásobný kontinentálny šampión Real Madrid nastúpi v Petrohrade disponujúcom aj brankárom Kamilom Čontofalským a stopérom Tomášom Hubočanom bez Wesleyho Sneijdera a Josého Maríu Gutiérreza "Gutiho". Z Brazílie pochádzajúci portugalský obranca "bieleho baletu" Pepe varoval: "Nesmieme dovoliť, aby na nás doľahol tlak." Madridčania pred dvoma týždňami zdolali v španielskej metropole Borisov 2:0.

Úradujúci víťaz Pohára UEFA Zenit vstúpil do LM značne nezaslúženou prehrou 0:1 v Turíne s Juventusom. "Pri väčšom dôraze v útoku sme pokojne mohli zvíťaziť. Rovnako ako v uplynulej sezóne potrebujeme stupňovať naše výkony a zároveň aj sebadôveru. Verím, že atraktívny prejav povedie k uspokojivým výsledkom," povedal holandský kormidelník petrohradských Dick Advocaat.


Premožiteľ Artmedie Petržalka z 3. predkola Juventus vyrukuje v Minsku na štadióne Dinama proti BATE (v kádri Ivan Pecha) bez gólmana Gianluigiho Buffona a dlhodobejšieho maróda, francúzskeho zakončovateľa Davida Trezegueta, napriek tomu však "stará dáma" určite ani len neuvažuje o okrúhlej 50. prehre v LM (či niekdajšom EPM). "Sme schopní znepríjemniť život komukoľvek," upozornil tréner bieloruského tímu Viktor Gončarenko - v 31 rokoch najmladší v dejinách tejto súťaže.

Manchestru United sa v úvodnom kole remízou 0:0 s Villarrealom, ktorá bola reprízou takmer tri roky starého výsledku z Old Traffordu, zastavila séria domácich plných bodových ziskov na hodnote 12 zápasov. V Aalborgu sa "červení diabli" pokúsia vymazať nepríjemnú spomienku na predvlaňajšiu novembrovú prehru 0:1 v Kodani s FC. "Po strate dvoch bodov je pre nás dôležité napraviť to," uviedol kouč ManU Alex Ferguson a dodal: "Dánsky tím bude hrať proti súperovi zvučného mena, poženie ho vypredaný štadión a v meste určite panuje motivujúca eufória. Navyše, mužstvá z tejto krajiny sú povestné veľkou bojovnosťou."


Aj Aalborg začal bezgólovým nerozhodným výsledkom, a to z horúcej pôdy Celticu Glasgow, ktorý sa v utorok predstaví vo Villarreale. Na Madrigale by podľa historických ukazovateľov nemal mať škótsky výber veľa šancí. Z ostatných 17 zápasov od septembra 2001 totiž dosiahol jedinú remízu a utrpel 16 prehier, čo je druhý najhorší výkaz po 31 zápasoch Olympiakosu Pireus bez triumfu vonku (v rámci toho 7 remíz). Štrnásteho apríla 2004 španielska "žltá ponorka" zdolala "katolíkov" 2:0.

Arsenal Londýn nepotešil francúzskeho trénera Arsena Wengera pri oslave 12. výročia jeho pôsobenia na lavičke "The Gunners" ligovou prehrou 1:2 s Hullom. Príležitosť na reparát dostane proti Portu (jubilejný 50. zápas pred vlastným publikom na tejto úrovni), ktoré 26. septembra 2006 zdolal 2:0. "Budeme mať možnosti. Uvidíme, koľko ich bude a k čomu povedú, ale nejaké nepochybne prídu," uviedol Wenger a doplnil: "V sobotu som bol z našej efektivity chorý." Arsenal bol na úvod LM rád, že si priviezol aspoň bodík z Kyjeva vďaka presnému zásahu obrancu Williama Gallasa v 88. min. Dinamo teraz cestuje do Istanbulu za nedávno posilneným a primerane ambicióznym Fenerbahce, ktoré tuži odčiniť prehru 1:3 z Portugalska, ale aj tri neúspechy z piatich duelov v tureckej lige, čo je najhorší štart mužstva za ostatných dvadsať rokov. Gól zverencov Luisa Aragonésa by bol 100. v tejto súťaži. Predvlani v Lige majstrov remizovali doma s Kyjevom 2:2.

Zostávajúcich 8 duelov (A, B, C a D-skupiny) 2. kola skupinovej fázy hlavnej súťaže LM sa uskutoční v stredu 1. októbra.

Utorňajší program 2. kola skupinovej fázy hlavnej súťaže futbalovej Ligy majstrov 2008/2009 (hrá sa s jednou výnimkou o 20.45 h SELČ):

E-skupina:

BK Aalborg (Dán.) - Manchester United (Angl.), rozhoduje Olegário Benquerenca (Portug.)

FC Villarreal (Šp.) - Celtic Glasgow (Škót.), rozhoduje Viktor Kassai (Maď.)

F-skupina:

AC Fiorentina (Tal.) - Steaua Bukurešť (Rum.), rozhoduje Michael Riley (Angl.)

Bayern Mníchov (Nem.) - Olympique Lyon (Fr.), rozhoduje Kyros Vassaras (Gréc.)

G-skupina:

Arsenal Londýn (Angl.) - FC Porto (Portug.), rozhoduje Herbert Fandel (Nem.)

Fenerbahce Istanbul (Tur.) - Dinamo Kyjev (Ukr.), hrá sa o 18.30 h SELČ, rozhoduje Thomas Einwaller (Rak.)

H-skupina:

Zenit Petrohrad (Rus.) - Real Madrid (Šp.), rozhoduje Massimo Busacca (Švajč.)

BATE Borisov (Biel.) - Juventus Turín (Tal.), rozhoduje Martin Atkinson (Angl.)