Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pohár UEFA sa mení na Európsku ligu UEFA
Zdielať na
Futbal

Pohár UEFA sa mení na Európsku ligu UEFA

Zdroj: SITA/AP

V sezóne 2009/2010 Pohár UEFA už s novým názvom a novým formátom.

Zástupcovia Európskej futbalovej únie (UEFA) v piatok potvrdili, že od budúcej sezóny 2009/2010 sa dnešný Pohár UEFA premenuje na Európsku ligu UEFA a bude sa hrať novým systémom, ktorý bude podobný Lige majstrov (LM). Toto rozhodnutie by malo priniesť do súťaže nový vietor. UEFA sa snaží vytvoriť nižšiu verziu LM, v ktorej kluby v dvanástich štvorčlenných skupinách medzi sebou odohrajú po dva zápasy doma aj vonku, a nie iba jeden, ako doteraz v systéme s ôsmimi päťčlennými skupinami.

"Zmeny vylepšia túto súťaž s bohatou históriou, ktorá je pre UEFA a celý európsky futbal veľmi dôležitá a prinesie vzrušenie z európskych futbalových súťaží ešte väčšiemu počtu fanúšikov, hráčov a klubov," povedal prezident UEFA Michel Platini a doplnil: "Som presvedčený, že nový formát prinesie Európskej lige UEFA úspešné nové impulzy."

Pohár UEFA živoril v tieni úspešnej Ligy majstrov, ktorá prináša tímom celosvetovú pozornosť a obrovské finančné výnosy z televíznych práv. Zatiaľ čo Manchester United dostal za svoje víťazstvo v uplynulom ročníku LM 43 miliónov eur, štyridsiatka klubov, ktoré hrali v skupinovej fáze a následnom play off Pohára UEFA, si prerozdelili spolu len 37 miliónov eur.

Pohár UEFA sa hral od roku 1971 ako nástupca Pohára veľtržných miest. Účinkovali v ňom tímy, ktorým ušiel v domácich súťažiach titul a hral sa od počiatku vyraďovacím spôsobom na dva zápasy. V ostatných desiatich rokoch prešiel viacerými zmenami, vďaka ktorým v ňom v súčasnosti štartujú aj tímy z futbalovo silných európskych štátov, ktoré skončili vo svojich súťažiach na horšom ako štvrtom mieste.

Zdielať na