Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
ME 2016 vo futbale po novom
Zdielať na
Futbal

ME 2016 vo futbale po novom

Zdroj: SITA/AP

Na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy vo futbale bude hrať od roku 2016 o osem mužstiev viac ako doteraz.

Rozšírenie na 24 účastníkov potvrdila po zasadnutí exekutívy UEFA futbalová legenda Franz Beckenbauer. Nemec sa na rokovaní výkonného výboru Európskej futbalovej únie v Bordeaux zúčastnil ako pozorovateľ z titulu funkcie člena exekutívy FIFA. "Dohodli sa, definitívne to ratifikujú a oznámia v piatok," vyhlásil podľa Daily Mail Beckenbauer a podľa AP dodal: "Nebude to problém kvality turnaja, ale organizácie. Zvýši sa počet účastníkov a zápasov. Kvalita však ostane."

Rozšírenie európskeho šampionátu je výsledkom snahy prezidenta UEFA Michela Platiniho dať šancu aj menším krajinám hrať na vrcholnom medzinárodnom futbalovom podujatí. S pôvodným návrhom na rozšírenie ME prišli Škóti. Na záverečnom turnaji bude môcť hrať takmer polovica z 53 členov UEFA. Negatívom rozšírenia je zasa nemožnosť, aby malé krajiny usporiadali finálové podujatie. Súčasný formát so 16 účastníkmi sa hrá od roku 1996. Rozšírenie na 24 tímov bude znamenať, že namiesto 31 zápasov sa bude hrať o dvadsať viac a turnaj sa predĺži z troch na štyri týždne.

Od sezóny 2009/10 sa pravdepodobne zmení aj systém a meno doterajšieho Pohára UEFA, ktorý sa po novom mal volať UEFA Európska liga. Bližšie detaily budú známe v piatok. Exekutíva UEFA sa zaujímala aj stávkovaním, v priebehu posledného roka zisťoval Interpol, či nebolo ovplyvnených 26 zápasov Ligy majstrov, Pohára UEFA a Pohára Intertoto. V piatok bude exekutíva UEFA diskutovať aj o prípravach Euro 2012 v Poľsku a Ukrajine a môže týmto dvom krajinam aj odobrať organizátorské právo.

Zdielať na