Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Žilina doma remizovala s Levski
Zdielať na

Žilina doma remizovala s Levski

Zdroj: SITA

MŠK Žilina - PFC Levski Sofia 1:1 (0:0)

V obojstranne ofenzívne ladenom dueli sa po bezgólovom prvom dejstve dostal do vedenia slovenský vicemajster v 48. min zásluhou Vladavičom premeneného pokutového kopu. Skúsení hostia vyrovnali v 63. min, keď sa presadil Joaozinho. Štvrťhodinu pred koncom duelu musel nútene opustiť trávnik žilinský špílmacher Jež, ktorého portugalský hlavný arbiter Gomes Costa vylúčil. Po nerozhodnom výsledku má pred odvetou, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 2. októbra o 18.30 h SELČ na štadióne Georgiho Asparuchova v Sofii, lepšie postupové vyhliadky do skupinovej fázy P-UEFA Levski.

MŠK Žilina - PFC Levski Sofia 1:1 (0:0)
Góly: 48. Vladavič (z pok. kopu) - 63. Joaozinho, ŽK: 33. Vladavič, 90.+ Karoglan - 38. G. Ivanov, 44. Sarmov, 56. Milanov, 79. M. Ivanov, ČK: 75. Jež (Žilina) za faul lakťom, rozhodovali: Paulo Manuel Gomes Costa - Bertino Cunha Miranda, Serafim Baia Nogueira (všetci Portug.), 7581 divákov

Zostavy:
Žilina: D. Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečalka, V. Leitner - Zd. Štrba - I. Belák, Jež, Vladavič (90.+ Tesák) - Adauto (71. Karoglan), Štyvar (80. Piaček)
Levski: G. Petkov - Milanov, Rabeh, Bystroň, Lucio Wagner - Zé Soares (90.+ Baltanov), Gadžev (61. M. Ivanov), Sarmov, Joaozinho - Tiberkanine (60. Taševski), G. Ivanov

Pod Dubňom začali obe mužstvá aktívne. Už v 1. min poslal nebezpečný center do pokutového územia hostí Štyvar, na druhej strane zachraňoval Pekarík pred Tiberkaninom. „Žlto-zelení“ v ďalších okamihoch ovládli dianie na trávniku, výsledkom čoho boli dve dobré príležitosti v 5. a 7. min, no Belák „trafil“ dobre postaveného gólmana Petkova a Jež po Adautovom priťuknutí hlavou mieril nad. Pred uplynutím úvodnej štvrťhodiny pohrozil ľavonohý Brazílčan Joaozinho, domáca obrana však dokázala loptu odvrátiť do bezpečia. Ten istý hráč sa snažil svojimi kúskami „popliesť“ Pekaríka aj v 19. min, ale Perniša neohrozil, rovnako ako Georgi Ivanov o dve minúty neskôr, keď nedosiahol na Wagnerov center. V 23. min napriahol spoza šestnástky kapitán domácich Štrba, jeho tečovaný pokus opečiatkoval pravú žrď a Belákovu dorážku brankár Petkov s námahou vyrazil. Pravý stredopoliar MŠK sa do dobrej streleckej pozície dostal aj v 26. min, no hosťujúca obrana včas jeho strelu zblokovala na roh. V ďalších minútach boli Bulhari o niečo aktívnejší, ale ich snaha nepriniesla žiadne ovocie. V 37. min vyskúšal pozornosť Petkova z diaľky stopér MŠK Vomáčka, ktorý o štyri minúty neskôr „posadil“ výborný center na hlavu Adauta, no svoje kvality opäť predviedol gólman Levski.
Hneď po zmene strán domáci priaznivci vo vypredanom hľadisku pod Dubňom oslavovali.Vladavič v šestnástke hostí spadol a portugalský hlavný arbiter Paulo Manuel Gomes Costa ukázal pre mnohých prekvapujúco na biely bod. Sám bosniansky reprezentant Admir Vladavič jedenástku premenil, aj keď si Georgi Petkov na loptu siahol - 1:0. Skúsených hráčov Levski inkasovaný gól nezrazil do kolien, naopak zvýšili aktivitu a zaslúžene sa dočkali vyrovnania. V 63. min sa uvoľnil kapitán Georgi Ivanov, jeho bombu ešte Perniš vyrazil na pravú žrď, ale na ďalšiu prudkú dorážku Joaozinha už nestačil - 1:1. Približne 250 fanúšikov hostí zajasalo. Snahu Žiliny o výraznejšiu ofenzívu pribrzdilo vylúčenie špílmachra Ježa v 75. min po zákroku na Zé Soaresa, keď hlavnému rozhodcovi „poradil“ červenú kartu jeho asistent. Aktívny Joazinho z následného priameho kopu namieril tesne nad. Kapitán MŠK Štrba už trafil v 85. min zo štandardky do priestoru bránky, Petkov však bol pripravený. Nerozhodný výsledok 1:1 dáva väčšie šance na postup Levski Sofia.

Pavel Vrba (tréner MŠK Žilina): "Myslím si, že najmä v prvom polčase bol výkon z našej strany veľmi dobrý. Vypracovali sme si dve gólové príležitosti, nastrelili sme žrď. Krátko po zmene strán sme skórovali. Bohužiaľ, potom sa nám nepodarilo zachytiť tlak súpera, z čoho rezultoval vyrovnávajúci úspešný zásah bulharského tímu. Po veľmi prísnom vylúčení Ježa sme dohrávali záverečnú štvrťhodinu oslabení o jedného hráča. Výsledok 1:1 favorizuje do odvety Levski, ale ešte to neznamená, že vzdávame boj o postup. Verím, že v Sofii odohráme kvalitný zápas a ešte zabojujeme o účasť v skupinovej fáze Pohára UEFA."

Emil Velev (tréner Levski Sofia): “Očakávali sme, že to bude ťažký zápas. To sa aj potvrdilo. Po diskutabilnej jedenástke a vedúcom góle súpera sa nám podarilo vyrovnať. S remízou sme spokojní, aj keď v závere stretnutia sme mohli pridať aj druhý gól. Žilina potvrdila, že má kvalitné, konsolidované mužstvo. Chcem poďakovať naším fanúšikom za podporu v hľadisku. Čaká nás ešte odveta, všetko je ešte otvorené. Rozhodnutie o postupujúcom padne až v Sofii.“

Admir Vladavič (stredopoliar MŠK Žilina a autor jediného domáceho gólu): “V šatni je teraz po zápase veľmi smutno. Vyhrávali sme 1:0, no potom sme po mojej chybe na polovici ihriska dostali vyrovnávajúci gól. Levski je mužstvo, ktoré vie, čo chce. Sú veľmi skúsení, prišli sem hrať futbal a rozhodne nie iba brániť. Hrali trochu tvrdšie, ale to sú Bulhari, presne sme vedeli, ako to bude vyzerať. Tréner už v šatni povedal, že penaltu budem kopať buď ja alebo Robo Jež. Veril som si, vzal som si loptu a našťastie som dal gól. Dúfam, že aj keď v odvete nemôžem hrať, podarí sa nám streliť gól a postúpiť ďalej.”

Mário Pečalka (stopér MŠK Žilina): “Snažili sme sa nič nepodceniť a hrať futbal. Tento duel potvrdil, že Pohár UEFA je niečo úplne iné ako liga. Mrzí nás najmä ten vyrovnávajúci gól, ktorým sme si to trochu skomplikovali. Myslím si, že Robovo vylúčenie bolo veľmi prísne, pretože do toho súboja vôbec nešiel lakťom. Mrzí nás táto situácia, pretože Robo nám bude v odvete veľmi chýbať.”

Róbert Jež (stredopoliar Žiliny): "Moje vylúčenie absolútne nechápem. Pišta Leitner vyvážal loptu, ja som sa súperovho hráča snažil len trocha vyblokovať a on do mňa narazil. Žiaden faul lakťom tam nebol. Výsledok 1:1 nie je najideálnejší, ale na druhej strane sme neprehrali, čo nám stále dáva šancu na postup, aj keď v odvete nemôžem nastúpiť."