Oblačno
22°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Víťazný sklz Klužu v Ríme
Zdielať na

Víťazný sklz Klužu v Ríme

Zdroj: SITA

Šokujúci triumf nováčika v Lige majstrov

Na Olympijskom štadióne v Ríme v utorok večer zdolali jeden z tradične silných talianskych klubov 2:1. Na úvodný presný zásah Christiana Panucciho zo 17. min odpovedal dvoma gólmi z 27. a 49. min argentínsky stredopoliar v drese rumunského klubu Juan Culio. Domácim aspoň k vyrovnaniu nepomohol ani kapitán Francesco Totti, ktorý sa dostal na trávnik v 52. min ako striedajúci hráč. "Je to pre mňa aj hráčov obrovská satisfakcia, lebo tento výsledok asi nikto nečakal. Naše víťazstvo je však plne zaslúžené," komentoval taliansky tréner v službách rumunského tímu Maurizio Trombetta.

Hostia zvíťazili aj na strely na bránku (9:4) a okrem dvoch gólov nastrelili v 71. min brvno, konkrétne striedajúci Argentínčan Sixto Peralta. Inak základná zostava Rumunov veľmi nepripomínala výber Balkánu, skôr celosvetovú zmes južanského futbalu. Boli v nej dvaja Argentínčania, dvaja Portugalčania, jeden Francúz, jeden Brazílčan, jeden Uruguajčan a dokonca aj futbalista z africkej Burkiny Faso. "Naším cieľom je aj po tomto nečakanom triumfe 3. miesto v skupine. Máme dva týždne na to, aby sme sa pripravili na Chelsea,“ dodal realisticky hosťujúci kouč.

Hoci Rimanom v súboji s Klužom chýbali v zostave zranené opory Juan, Philippe Mexés, či Simone Perrotta, sklamanie zo straty všetkých troch bodov bolo obrovské. Domáce prehry a navyše s pomerne neznámym súperom, talianski fanúšikovia nezvyknú rýchlo odpúšťať. "V prvom polčase sme hrali ešte dobre, ale keď súper otočil skóre, stratili sme koncepciu. Musíme začať tvrdo pracovať a prevziať zodpovednosť za svoje výkony. Len tak sa môžeme dostať z tejto zlej situácie, ktorú sme si privodili hneď v úvode Ligy majstrov,“ poznamenal tréner AS Rím Luciano Spalleti.

Tím zo severozápadnej Transylvánie z mesta Kluž-Napoca mal vo svojej histórii v pohárovej Európe až do utorka na konte len jednu finálovú účasť v UEFA-Intertoto Cupe (2005), ako aj 2. kolo Pohára UEFA. V uplynulej sezóne získal svoj vôbec prvý ligový titul. Futbalisti CFR (skratka je označením rumunských železníc) dobyli domáci ligový trón ako prvý klub z iného mesta ako Bukurešti po 17 rokoch a hneď ich to vynieslo do hlavnej fázy Ligy majstrov. V tejto sezóne sa Klužu zatiaľ nedarí v domácej súťaži podľa predstáv. Po 7. kole mu patrí s bilanciou 3-2-2 až 7. priečka, aj preto vedenie pristúpilo k výmene trénera: Ioana Andoneho nahradil práve Talian Trombetta. Súboj v Ríme bol ešte len jeho druhým na lavičke Klužu. "Určite si nechcem privlastniť zásluhy na tomto výsledku. Je to vizitka predchádzajúceho trénera Andoneho s mužstvom. Ja som len teraz zozbieral ovocie jeho práce," zakončil štýlovo svoj pozápasový komentár Trombetta.