Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Weissov štart:Slovensko-Grécko 0:2
Zdielať na

Weissov štart:Slovensko-Grécko 0:2

Zdroj: SITA

Weiss tiež nevie vyhrávať, už 5 zápasov bez víťazstva

Na bratislavskom Tehelnom poli boli Slováci v konfrontácii s majstrami Európy z roku 2004 lepším tímom len v úvodnej dvadsaťminútovke, v ďalšom priebehu prebrali iniciatívu “Heléni”. O oba góly stretnutia sa postaral útočník Theofanis Gekas, ktorý sa na trávnik dostal až po obrátke. Kanonier nemeckého Bayeru Leverkusen prekonal brankára Seneckého v 62. a 82. min. Pre slovenských reprezentantov bol duel s Gréckom generálkou na úvodné dva zápasy 7. kvalifikačnej skupiny o postup na MS 2010 proti Severnému Írsku (6. 9.) a Slovinsku (10. 9.).

Slovensko - Grécko 0:2 (0:0)
Góly: 62. a 82. Gekas, ŽK: 62. J. Ďurica - 18. Karagounis, rozhodovali: Mihály Fabián - Zsolt Márton, Oszkár Lémon (všetci Maď.), 4500 divákov

Zostavy:
Slovensko: Senecký - Zabavník, M. Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Karhan - Sapara (60. Šesták), J. Kozák (66. Mintál), Hamšík (79. Švento) - Vittek, Hološko (54. Šebo)
Grécko: Chalkias - Seitaridis (46. Spyropoulos), Papastathopoulos (46. Kyrgiakos), Dellas, Torosidis - Katsouranis - Salpingidis (73. Lymberopoulos), Basinas (81. Patsatzoglu), Karagounis (68. Vyntra), Amanatidis (46. Gekas) - Charisteas

V pochmúrnej atmosfére Tehelného poľa priviedol Slovákov na trávnik staronový kapitán Karhan. Domáci sa od úvodu snažili byť aktívni - už v 2. min sa do šestnástky Grékov pekne predral Vittek, jeho zblokovaná strela ale znamenala len rohový kop. Po uplynutí úvodnej desaťminútovky sa na netradičný výlet vybral stopér Škrtel, prihral voľnému Čechovi, ktorý však premárnil najvhodnejší okamih na zakončenie. O niekoľko momentov neskôr si Vittek narazil loptu s Hološkom, no v dobrej pozícii prestrelil. V 12. min si Senecký skomplikoval situáciu vo vlastnom pokutovom území, všetko však vyriešil razantným odkopom Ďurica. Dvojica slovenských útočníkov si spoluprácu zopakovala aj v 21. min - Vittek pekne vysunul Hološka, ale ten svoje sólo pokazil nepresnou koncovkou. Od tohto okamihu začali byť “Heléni” aktívnejší, boli častejšie na slovenskej polovici ihriska. V 27. min strieľal po prihrávke za domácu obranu Salpingidis, Senecký bol pozorný. Na oboch stranách to potom hráči skúsili z väčších vzdialeností. Najskôr slovenskú bránku dvakrát ohrozil Basinas, na gólmana hostí potom rovnako dvakrát vyslal nebezpečný projektil Sapara. Jeho prvý pokus v 42. min Chalkias s námahou vyrážal na rohový kop, v druhom prípade loptu nepríjemne do hrude “schytal” Dellas.
Aj po obrátke mali častejšie loptu na svojich kopačkách kontinentálni šampióni spred štyroch rokov. V 53. min ešte zaváhanie Seneckého hostia nepotrestali, no o deväť minút neskôr sa im už podarilo otvoriť skóre. Po faule Ďuricu na Karagounisa ponechal hlavný arbiter výhodu, Salpingidis našiel na “päťke” úplne voľného Gekasa, ktorý poľahky poslal loptu do siete - 0:1. V 66. min mohlo byť už 0:2, keď aktívny Salpingidis opečiatkoval brvno. Slováci boli naďalej akoby zakríknutí, nedarili sa im prihrávky a nedokázali sa dostať do tempa. Naopak, v 82. min opäť udrel Gekas a po druhý raz prekonal Seneckého - 0:2. Zakončovateľ Leverkusen mohol štyri minúty pred koncom po sóle zavŕšiť hetrik, no v poslednej chvíli vykopával loptu z prázdnej bránky Ďurica. Záverečné minúty už zmenu skóre nepriniesli, Slovákom tak vôbec nevyšla generálka na úvod kvalifikácie o postup na MS 2010.

Vladimír Weiss (tréner Slovenska): "Určite som z výsledku sklamaný. Zápas mal dva rozdielne polčasy, v prvom sme mali viac z hry my, bola tam nejaká aktivita a pološance. V druhom dominovali Gréci a využili všetko, čo sme im ponúkli a nakoniec zvíťazili. Keby sme dali gól, možno by ten zápas bol iný, keď neskórujete nemôžete vyhrať. Gréci potrestali každú našu chybu, ale výsledok mohol byť ešte aj horší."

Otto Rehhagel (tréner Grécka): " Na začiatku bol náš výkon trochu rozpačitý, ale postupom času sme získavali prevahu, boli sme lepším tímom na ihrisku a napokon sme zaslúžene zvíťazili. Môžem pochváliť mužstvo ako celok. Všetci hráči, ktorí dnes nastúpili, hrali dobre."

Martin Škrtel (stopér Slovenska): "Prvý polčas ešte bol z našej strany dobrý, v tom druhom ale už Gréci ovládli hru, dali nám dva góly a vyhrali zaslúžene. Ak by sa nám z našich pološancí či centrov podarilo streliť gól, možno by ten zápas bol iný. Gréci však v druhom dejstve dokázali využiť naše chyby, potrestali nás a vyhrali."

Ján Ďurica (stopér Slovenska): "V prvom polčase sme dokázali hrať svoju hru, v tom druhom to však bolo naopak, oni nám vnútili ich herný štýl. Postupne prebrali iniciatívu, donútili nás k chybám, po ktorých sme inkasovali a prehrali sme. Viac držali loptu na kopačkách, boli aktívnejší. Nie je samozrejme nič príjemné nevyhrať päť zápasov po sebe, ale ja dúfam, že sa to už najbližšie otočí."

Miroslav Karhan (stredopoliar Slovenska): "Mal som taký pocit, že v druhom polčase sme súperovi nechávali príliš veľa priestoru a ťažko sme sa dostávali k lopte. A aj keď sme ju už vybojovali, hneď sme ju nepresnou prihrávkou znova stratili. Dostali sme sa aj k centrom, ani jeden z nich však neprešiel tam, kam mal. Naopak, Gréci sa dostali do dvoch šancí a dali dva góly."

Ján Kozák (stredopoliar Slovenska): “Výsledok hovorí za všetko. Ešte prvý polčas bol v poriadku, s druhým však nemôžeme byť spokojní. Po zápase pochopiteľne zavládlo sklamanie. Myslím si, že postupne bude naša spolupráca v strede poľa lepšia, škoda, že máme tak málo času. Nesmieme sa však na nič vyhovárať. Už o dva týždne musíme proti Severným Írom ukázať lepšiu tvár a dosiahnuť aj priaznivejší výsledok.