Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci si na Grékov trúfajú
Zdielať na

Slováci si na Grékov trúfajú

Zdroj: SITA

V stredu priateľské futbalové stretnutie Slovensko-Grécko

Slovenská futbalová reprezentácia otvorí v stredu večer na Tehelnom poli prípravným duelom proti Grécku nový dvojročný cyklus, ktorý vyvrcholí majstrovstvami sveta v roku 2010 v Juhoafrickej republike. Futbalová verejnosť a fanúšikovia sa na toto obdobie pozerajú s nádejou a očakávaniami, že sa A-tímu SR konečne podarí prebojovať na vrcholné podujatie. Pomôcť by k tomu malo angažovanie nového kormidelníka slovenskej reprezentačnej lode Vladimíra Weissa, ktorý začiatkom júla tohto roka nahradil na trénerskej stoličke Jána Kociana. Ten sa snažil dať príležitosť v národnom mužstve najmä mladým a perspektívnym hráčom, no výsledky neprichádzali a vedenie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa rozhodlo konať.
Štyridsaťtriročného Weissa nečaká v reprezentácii jednoduchá premiéra, bývalý vynikajúci československý a slovenský reprezentant však zdôraznil, že on si želal náročného súpera. "Je to bývalý majster Európy s výborným trénerom a hráčmi, ktorí zostali pohromade. Aj keď na tohtoročných majstrovstvách Európy sa im nedarilo, je to ťažký súper, s výškovou prevahou a silnými individualitami. Ja som nechcel hrať s outsiderom, pretože len konfrontácia s kvalitnými súpermi nás môže posúvať dopredu," povedal kouč A-tímu SR, pre ktorého budú v jeho novom pôsobisku najdôležitejšie víťazstvá, a preto iný výsledok nepripúšťa ani v stredajšej konfrontácii síl: "Verím, že vykročíme úspešne, teda dobrým výkonom a víťazstvom v stredajšom dueli. Výsledky budú meradlom našej práce. Darmo budeme hovoriť, že sme hrali dobre, keď napokon prehráme."
Potrebu dobrého výsledku prízvukoval pred vstupom do novej reprezentačnej éry aj 26-ročný útočník nemeckého Norimbergu Róbert Vittek, na ktorého sa bude Vladimír Weiss podľa svojich vlastných slov v slovenskej ofenzíve najviac spoliehať. "Tento zápas chceme a musíme vyhrať, aby sme na svoju stranu znovu získali aj fanúšikov. Určite to bude pre nás dobrá previerka pred kvalifikáciou," skonštatoval 51-násobný reprezentant SR, ktorý je s 15 presnými zásahmi najlepším strelcom v súčasnom výbere.
Vladimír Weiss už nosí v hlave kostru základnej zostavy mužstva na zápas s Gréckom, po tréningoch sa však jeho predstavy ešte môžu meniť. "Mužstvo ešte len spoznávam. Uvidím, kto má akú formu, možno dôjde k nejakým zmenám oproti pôvodným plánom. Kapitána určím až pred zápasom," vyhlásil slovenský kouč a zároveň dodal, že z dvojice brankárov Štefan Senecký - Ľuboš Kamenár začne medzi troma žrďami prvý menovaný legionár z tureckého Ankarasporu.
Stredajšie stretnutie medzi Slovenskom a Gréckom, ktoré má na štadióne ŠK Slovan na Tehelnom poli výkop o 20.15 h, povedú maďarskí arbitri. Hlavným rozhodcom bude Mihály Fabián, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Zsolt Márton a Oszkár Lémon. Štvrtým arbitrom je Slovák Miroslav Richtárik. Zápas si budú môcť vychutnať futbaloví priaznivci aj mimo metropoly SR, keďže ho v priamom prenose odvysiela nový športový kanál Slovenskej televízie STV3.

Predpokladaná zostava SR: Senecký - Čišovský (Zabavník), M. Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Karhan, M. Petráš - Šesták, J. Kozák, Švento - Vittek.

Doposiaľ Grékom strieľali góly len Némethovci

Doterajšia konfrontácia s "Helénmi" je síce chudobná, ale vyznieva v prospech SR. V dueloch s Gréckom na úrovni A-tímov majú Slováci priaznivejšiu bilanciu, keďže majú na svojom konte jedno víťazstvo a jednu remízu pri aktívnom skóre 4:2.
V prvom meraní síl pred takmer ôsmimi rokmi (15. novembra 2000) zdolalo Slovensko pod vedením vtedajšieho kormidelníka Jozefa Adamca na ostrove Rodos svojho gréckeho súpera 2:0 (1:0). O góly v spomenutom stretnutí sa na štadióne Diagoras postarali menovci Némethovci: v prvom polčase namieril presne Szilárd a po zmene strán pridal druhý úspešný zásah Peter.
Druhý vzájomný duel Slovenska a Grécka mal pred viac ako piatimi rokmi tiež "štatút" medzištátneho priateľského súboja, ktorý sa však uskutočnil pod Tatrami. Na trávniku v Žiline remizovala 30. apríla 2003 reprezentácia SR so svojím súperom 2:2 (1:1). Hostia pod taktovkou Otta Rehhagela išli po necelej štvrťhodine hry do vedenia gólom Tsartasa z pokutového kopu, ale hneď po rozohratí zo stredového kruhu vyrovnal Szilárd Németh. Po zmene strán naklonil misky váh na stranu Grékov hlavou striedajúci Choutos. Zverenci trénera Ladislava Jurkemika však nerezignovali a v 87. min strelecky disponovaný Szilárd Németh stanovil konečný výsledok na 2:2. V nadstavenom čase dal rakúsky arbiter Stefan Messner futbalistom Grécka možnosť zahrávať druhý pokutový kop v stretnutí, ale Basinas trafil iba ľavú žrď Rzeszotovej bránky.
Stredajšia tretia vzájomná konfrontácia bude mať v Bratislave tiež "iba" prípravný charakter. Z aktuálnej 20-člennej nominácie nového reprezentačného trénera A-mužstva SR Vladimíra Weissa (bude to jeho debut v pozícii šéfa realizačného tímu, pozn.) má priame zápasové skúsenosti s Grékmi kvarteto Martin Petráš, Miroslav Karhan, Marek Mintál a Róbert Vittek, ktoré bolo pri tom v spomenutom dueli v Žiline.

Prehľad doterajších vzájomných duelov futbalových A-tímov Slovenska a Grécka (bilancia z pohľadu SR: 2 zápasy - 1 víťazstvo, 1 remíza, 0 prehier, skóre: 4:2)

Medzištátny priateľský zápas:
15. novembra 2000 - Rodos (štadión Diagoras):
Grécko - Slovensko 0:2 (0:1)
Góly: 17. Sz. Németh, 72. P. Németh, rozhodoval: Pedersen (Nór.), 6500 divákov
Zostavy:
Grécko: Eleftheropoulos (59. Katergiannakis) - Amanitidis, Ouzounidis, Goumas (46. Patsatzoglou) - Mavrogenidis (79. Lakis), Zagorakis (66. Konstantinidis), Basinas (46. Georgiadis), Tsartas (46. Karagounis), Georgatos (66. Venetidis) - Lymperopoulos (46. Choutos), Machlas. Tréner: Vasilios Daniel.
Slovensko: König (46. Buček) - Kratochvíl, S. Varga, Šuchančok, Leitner - Pinte (72. Pecko), Dzúrik (80. J. Valachovič), Janočko (66. Zs. Hornyák), Ujlaky (58. P. Németh) - Sz. Németh (66. Ľ. Meszároš), Babnič (85. Milan Timko). Tréner: Jozef Adamec.

Medzištátny priateľský zápas:
30. apríla 2003 - Žilina:
Slovensko - Grécko 2:2 (1:1)
Góly: 13. a 87. Sz. Németh - 13. Tsartas (11 m), 77. Choutos, rozhodoval: Messner (Rak.), 2863 divákov
Zostavy:
Slovensko: König (46. Rzeszoto) - Hanek, M. Petráš, Hlinka (46. Zabavník), Klimpl (46. Debnár) - Janočko (83. Reiter), Karhan (71. Mintál), B. Labant, R. Michalík (38. Kisel) - Sz. Németh, Benčík (46. Vittek). Tréner: Ladislav Jurkemik.
Grécko: Nikopolidis - Antzas, Dellas, Fyssas (46. Seitaridis) - Giannakopoulos (63. Lakis), Zagorakis (46. Basinas), Karagounis (66. Georgiadis), Tsartas (46. Kafes), Venetidis - Vryzas, Charisteas (66. Choutos). Tréner: Otto Rehhagel.

Prehľad strelcov gólov slovenských futbalistov proti Grécku (spolu 4):
3 - Szilárd Németh
1 - Peter Németh