Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Weiss počíta s Kamenárom i Karhanom
Zdielať na

Weiss počíta s Kamenárom i Karhanom

Zdroj: SITA

Kapitána určí tréner sám

V jeho aktuálnom kádri figuruje 15 legionárov a 5 hráčov z domácej najvyššej súťaže. "Nomináciu som robil na základe čistého svedomia. Snažil som sa vybrať tých hráčov, ktorí majú podľa mňa momentálne najlepšiu formu, najviac skúseností s medzinárodným futbalom a budú si vážiť reprezentačný dres. V kádri je 20 hráčov, z ktorých budú musieť ešte dvaja vypadnúť. Chcel som však širší tím, pretože či už na tréningu alebo v klubových dueloch môže prísť k nejakému zraneniu. S niektorými hráčmi som v nedeľu ešte hovoril osobne. Niektorí majú aktuálne po zápase, keďže napríklad v Nemecku sa hral pohár a v Rusku liga. Mám prehľad o ich forme a výkonoch. Samozrejme, nie všetko je vždy optimálne, ale verím, že na zraz prídu hráči zdraví, s chuťou reprezentovať a v národnom mužstve budú podávať také výkony ako vo svojich kluboch," skonštatoval 43-ročný hlavný kormidelník slovenskej reprezentácie.
Jediným "pravým" nováčikom je žilinský útočník Peter Štyvar. Brankár Ľuboš Kamenár tiež ešte nemá na konte ani jeden duel za A-tím SR, figuroval však už v užšej nominácii na prípravný duel so Švajčiarskom v máji tohto roka. "Sledoval som výkony Muchu, Seneckého aj Kuciaka, Kamenára poznám zo všetkých týchto gólmanov najlepšie. Ľubošovi chcem dať šancu aspoň na jeden polčas v zápase s Gréckom. Uvidíme, ako teraz obstojí v Lige majstrov, no je to mladý brankár s veľkou perspektívou. Dôverujem mu, som zvedavý, ako znesie psychicky medzinárodnú záťaž. Verím, že sa s tým vyrovná. Je to veľký talent slovenského futbalu a šancu určite dostane. Senecký je skúsený, darí sa mu v tureckej lige. Na prvý duel som v dobrom úmysle zvolil túto dvojicu, prichystaní sú však Mucha, Kuciak, Matúš Kozáčik zo Sparty či Dušan Perniš v slovenskej lige," povedal Vladimír Weiss na margo svojho zverenca v národnom mužstve aj Artmedii Petržalka.
Z doterajších stabilných reprezentantov nevypadol z kádra nikto. Naopak, po dlhšom čase sa do neho vracia rekordér v počte štartov v slovenskej reprezentácii Miroslav Karhan. "Rozprával som sa s ním v dlhom telefonickom rozhovore. Má záujem reprezentovať a teší sa na zraz. Ja sám som plný očakávania, v akej je forme. Myslím si, že v 32 rokoch nie je natoľko starým hráčom, aby nespĺňal prísne medzinárodné kritériá. Je to skúsený futbalista, počítam s ním na post defenzívneho rozohrávača. Predtým ho bolo plné ihrisko, na pozícii, na ktorej s ním rátam, sa bude musieť držať aj hernej disciplíny. Doslova sa na neho teším, pretože viem, že miluje futbal. To, čo vždy odovzdával pre reprezentáciu, bolo plusom," uviedol bývalý vynikajúci československý a slovenský reprezentant V. Weiss.
V mužstve je momentálne viacero hráčov schopných držať v ruke režisérsku taktovku. Kto z nich bude mať najväčšiu dôveru trénera Vladimíra Weissa? "Režisérov nemôže byť na ihrisku veľa, vždy je to len jeden či dvaja hráči, ktorí sú nositeľmi myšlienky. V nominácii je Jano Kozák, ktorý je momentálne vo výbornej forme. Je to mozog Artmedie a ja verím, že sa presadí aj na medzinárodnej scéne. Veľa ľudí mu vyčíta určité veci, ktoré mu samozrejme občas pripomeniem aj ja, no na druhej strane má toľko kladov, že bude určite prínosom pre reprezentáciu. Ďalej je tu Karhan, Hamšík a Sapara, títo hráči by mali byť práve nositeľmi myšlienky. Celú útočnú fázu by mal organizovať Vittek, na ktorého kvality sa spolieham. Verím, že aj Marek Mintál má ešte čo dať slovenskej reprezentácii. Nie vždy musia títo futbalisti hrať stabilne, no práve oni rozhodujú veľké zápasy, a preto sú v nominácii," skonštatoval V. Weiss, ktorý sám určí kapitána tímu na jeho premiérový duel v úlohe hlavného trénera A-tímu SR. "Verím, že nájdem správneho lídra tímu. Hráča, ktorého bude rešpektovať kolektív nielen preto, že má kapitánsku pásku, ale že vyčnieva výkonom aj ľudsky z radu. Nie vždy to musí byť najlepší hráč, ale určite to bude líder kabíny."
Zraz futbalového A-tímu SR je naplánovaný na pondelok 18. augusta o 12.00 h v bratislavskom hoteli Holiday Inn.

Zúžená 20-členná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravný zápas s Gréckom (hrá sa v stredu 20. augusta o 20.15 h na bratislavskom Tehelnom poli):
Brankári: Štefan Senecký (Ankaraspor/Tur.), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka)
Obrancovia: Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Ján Ďurica (Saturn Moskovská oblasť/Rus.), Marián Čišovský (Artmedia Petržalka), Martin Petráš (US Triestina/Tal.), Peter Pekarík (MŠK Žilina), Marek Čech (West Bromwich Albion/Angl.), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj/Rus.).
Stredopoliari: Miroslav Karhan (FSV Mainz 05/Nem.), Marek Sapara (Rosenborg Trondheim/Nór.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem.), Ján Kozák ml. (Artmedia Petržalka), Dušan Švento (Slavia Praha/ČR).
Útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Marek Mintál, Róbert Vittek (obaja 1. FC Norimberg/Nem.), Filip Šebo (Valenciennes FC/Fr.), Peter Štyvar (MŠK Žilina)

Náhradníci:
Brankári: Ján Mucha ml. (Legia Varšava/Poľ.), Dušan Kuciak (FC Vaslui/Rum.)
Obrancovia: Matej Krajčík (Slavia Praha/ČR), Kornel Saláta (Artmedia Petržalka), Miloš Brezinský (Politehnica Stiinta Temešvár/Rum.)
Stredopoliari: Zdeno Štrba, Róbert Jež (obaja MŠK Žilina)
Útočníci: Martin Jakubko (FK Chimki/Rus.), Juraj Halenár (Artmedia Petržalka).