Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žilina a Košice suverénnymi lídrami
Zdielať na

Žilina a Košice suverénnymi lídrami

4. kolo Corgoň ligy v sobotu pre domácich

Tatran Prešov - Dukla Banská Bystrica 2:0 (1:0)
Góly: 23. Kaplan, 82. Čep, ŽK: 29. Josl - 43. Poljovka, 70. Mir. Tóth, 80. M. Pančík ml., rozhodovali: Valášek - D. Hrčka, Bobko, 4003 divákov
Zostavy:
Prešov: Buchta - Ščasný, Pikl, Čep, Josl - Prekop - Papaj, M. Penksa (89. M. Pekár), Šafranko, Cleber Luis Rodrigues (85. M. Poliaček) - Kaplan (70. Belejík)
B. Bystrica: Boroš - Ľ. Vyskoč, Adámik, Poljovka, Kotrys - T. Pančík (78. V. Gajdoš), Pečovský, Šulek (59. Bruško), M. Pančík ml. - Mir. Tóth, M. Ďuriš (59. M. Filo ml.)
Prešovu je zrejme súdené hrať v Corgoň lige len za neustáleho dažďa. V zápase s Ružomberkom aj Banskobystričanmi hrali Prešovčania na rozmočenom ihrisku, kvalitu futbalu však náročné podmienky neovplyvnili. Predovšetkým domáci stadili na ofenzívnu kartu. Už v 1. min Šafranko skúšal Borošovu pozornosť. Na druhej strane zakontroval M. Pančík, križujúci Čep však prvú možnosť hostí prekazil. Prešov mal postupne výraznejšiu hernú prevahu. Papajov pokus zrazil spoluhráč a po ďalekonosnej strele Pikla z vyše 35 metrov mal gólman Dukly čo robiť, aby loptu vyrazil. Strelecké pokusy z diaľky mali pokračovanie onedlho, ale tentoraz Piklov pokus cestu do bránky nenašiel. Na opačnom konci ihriska sa o niečo podobné pokúšal Poljovka, aj jeho strela preletela iba tesne vedľa pravej žrde Buchtovej bránky. V 23. min korunoval nováčik svoju prevahu gólom. Boroš prvý pokus domácich ešte vyrazil, no k lopte sa dostal pohotový Kaplan a ľavačkou trafil presne k pravej žrdi - 1:0. Dukla sa vzápätí pokúšala o odpoveď, ale Tóth sa pred Buchtom zbytočne zamotal a namiesto strely mu poslal "malú domov". V závere polčasu vzrušili hľadisko ešte strelecké pokusy Prekopa a tesne pred prestávkou aj Clebera.
Po prestávke sa obraz hry zmenil. Tréner hostí Horný poslal na ihrisko ofenzívnych hráčov Fila a Bruška. A práve prvý z menovaných takmer zúročil ofenzívu Dukly v druhej časti hry - zblízka však nastrelil iba ľavú žrď domácej bránky. To bol jeden moment v druhej časti, keď prešovská obrana vojakov k niečomu pustila. Hoci sa hralo častejšie na prešovskej polovici ihriska, do šancí sa Banská Bystrica nedostala. Ohroziť bránku Tatrana to vojaci skúšali najmä streľbou spoza šestnástky, no tej chýbala presnosť alebo spoľahlivo zasiahol domáci gólman. Osem minút pred koncom Prešovčania svoje druhé víťazstvo poistili po jednej z typických akcií. Štandardnú situáciu rozohral Papaj a za loptou najvyššie vyskočil Čep, ktorý spečatil zaslúženú výhru Prešova 2:0.
Hlasy:
Roman Pivarník (tréner Prešova): "Znovu sme vedeli, že nás doma čaká veľmi ťažký súper. Dukla netají svoje ambície. Aj u nás hrala celkom dobre. Zámerne sme príliš hru neotvárali, snažili sa o trpezlivé kombinácie s ťahmi po stranách ihriska a spoliehali sa na štandardné situácie. Tie napokon aj slávili úspech."
Štefan Horný (tréner Banskej Bystrice): "Domáci hrali aktívne, využívali rýchly prechod, boli dôrazní v osobných súbojoch a mali nebezpečné štandardné situácie. V druhom polčase sme hru vyrovnali. Škoda, že šanca Fila sa neujala, zrejme by to bol dramatickejší zápas. Prešov potvrdil, že štandardky zvláda, a to gólom tesne pred koncom duelu."

FC ViOn Zlaté Moravce - Slovan Bratislava 1:0 (0:0)
Gól: 55. Salomon Wisdom, ŽK: 84. Ujlaky, 90.+ Klabal, 90.+ Bolek - 23. Masaryk, 62. Dobrotka, 90.+ Valachovič, rozhodovali: Chmura - Ružbarský, E. Weiss, 4168 divákov
Zostavy:
Zlaté Moravce: Bolek - Klabal, Greguška, Bajza - Candrák (87. M. Ondrejka), Náther (78. Hözl), Kuračka, Mores, Minarčík - Ujlaky, Salomon Wisdom (76. Ščepko)
Slovan: Rodinger - Dobrotka, Valachovič, Hanek, D. Pires - Breznaník (59. Sylvestr), Serrano, Černák, Slovák (74. Štepanovský) - Botelho Gaúcho (67. Ľ. Meszároš), Masaryk
V skvelej futbalovej atmosfére patrili úvodné minúty stretnutia belasým. Tí však z prevahy vyťažili iba sériu rohových kopov. Prvú gólovú príležitosť si však vypracovali domáci v 15. min, keď si na Candrákov center nabehol Ujlaky, no jeho pokus zablokoval Pires. V 20. min Černákovu gólovú strelu Bolek zázračne vyrazil pred Masaryka, ale ten hlavou mieril hlavou iba vedľa. Prebiehala 35. min, Masaryk z pravej strany odcentroval, Breznaník posunul na Gaúcha, jeho strele však stál v ceste výborný Bolek. V 40. min Kuračkov center trafil z voleja Ujlaky a Rodinger v poslednej chvíli zabránil čistému gólu.
Po zmene strán sa v dobrých pozíciách ocitli hosťujúci Gaúcho a Dobrotka, no ich strely minuli cieľ. Gejzír radosti vypukol v 55. min, keď Ujlaky vysunul Wisdoma a miláčik domácich tribún nádhernou strelou do šibenice otvoril gólový účet stretnutia - 1:0. V 70. min si na Kuračkov roh nabehol Ujlaky, jeho štipľavý projektil však Rodinger na dvakrát skrotil. V týchto momentoch už hrali belasí vabank, ale paradoxne mal gól na kopačke v 83. min striedajúci Ščepko, ale zoči-voči Rodingerovi neuspel. Keď už v nadstavenom čase Masarykovu gólovú strelu Bolek kryl, zrodilo sa prvé víťazstvo Zlatých Moraviec v aktuálnom ročníku Corgoň ligy.
Hlasy:
Ľubomír Moravčík (tréner Zlatých Moraviec): "Chýry o dobrej forme Slovana boli pravdivé. Od gólu sme sa sústredili viac na bránenie. Pred zápasom by som bol spokojný aj s bodom, víťazstvo je bonus naviac."
Ladislav Pecko (tréner Slovana): "Bohužiaľ sú aj takéto zápasy. Ja hráčom nemám čo vyčítať, okrem toho, že nedali gól. Gratulujem súperovi k víťazstvu."

MŠK Žilina - FC Nitra 5:0 (2:0)
Góly: 26. Zd. Štrba, 36. Štyvar, 51. Rilke, 60. Pekarík, 88. Vladavič, ŽK: 61. Broschinský, 78. Kolár, 79. M. Farkaš (všetci Nitra), rozhodovali: Trutz - M. Cuninka, Košecký, 4476 divákov
Zostavy:
Žilina: D. Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečálka, Tesák - Zd. Štrba - Rilke, Jež (71. Belák), Vladavič - Adauto (66. Karoglan), Štyvar (80. Lietava)
Nitra: Hroššo - M. Farkaš, Čeman, Švrček, Ďatko - Racko (63. Simr), Štajer (73. Hottek), Gruber, Broschinský, S. Bališ (46. Liluašvili) - Ľ. Kolár
Žilina začala od začiatku predvádzať svoju typickú ofenzívnu hru. Skórovať mohol už v 5. min Jež, ale prihrávku do šestnástky pustil za seba. V 11. min pohrozili hostia, keď po rohovom kope Gruber nebezpečne hlavičkoval vedľa ľavej žrde. Žilinská aktivita priniesla ovocie v 26. min, keď po spolupráci trojice Adauto - Jež - Rilke otvoril z veľkého vápna skóre kapitán Zdeno Štrba - 1:0. O štyri minúty neskôr sa na ľavej strane presadil aktívny Vladavič, jeho tečovanú strelu poslal ešte pred bránku z pravej strany Rilke, ale už nemal kto zakončiť. V 36. min Vladavič nabil domácemu kanonierovi Štyvarovi do ideálnej pozácie v strede pokutového územia, ktorú žilinský útočník s prehľadom premenil - 2:0. Minútu pred prestávkou mohol znížiť Bališ, ale jeho strela tesne minula Pernišovú bránku.
Ani po prestávke sa obraz hry nezmenil. Domáci neúnavne podnikali jeden útok za druhým a diváci museli byť s ich výkonom spokojní. V 50. min Jež oblúčikom z 20 metrov mieril len tesne nad hornú žrď. Hneď potom po Vladavičovom krátkom centri zvýšil Rilke vedenie domácich. O desať minút pridal ďalší gól obranca Pekarík a Žilina naďalej kontrolovala hru. Hostia v týchto chvíľach podnikali len symbolické výpady. V 70. min poslal po dlhom čase strelu na bránku MŠK Kolár, ale Perniš s ňou nemal problémy. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času zavŕšil vysoké víťazstvo Žiliny Vladavič, ktorého poslal do akcie Pekarík - 5:0. V 89. min ešte skúšal znížiť Gruber, ale iba natiahol žilinského brankára.
Hlasy:
Pavel Vrba (tréner Žiliny): "Teší ma, že sme nadviazali na zápas s Prešovom. Predviedli sme výborný ofenzívny futbal s veľmi dobrým pohybom hráčov. Teraz musíme urobiť všetko preto, aby sme zvládli duel Pohára UEFA v Liberci."
Pavel Malura (tréner Nitry): "Výsledok zodpovedá tomu, čo sa dialo na ihrisku. Nesplnili sme si to, čo sme si povedali pred zápasom. Nechceli sme hrať len defenzívne, ale aj dopredu, čo sa nám nedarilo. Po góloch sa Žilina rozbehla a kontrolovala hru. Máme za sebou dvoch najťažších súperov a teraz sa musíme sústrediť na ďalšie stretnutia."

MFK Dubnica - MFK Ružomberok 2:0 (1:0)
Góly: 22. a 49. Porázik, ŽK: 36. Seye, 60. Nosek, 61. T. Zápotoka, 73. Jánošík - 49. J. Maslo, ČK: 86. Seye (Dubnica) po 2. ŽK, rozhodovali: Prešinský - Balko, Kéry, 1320 divákov
Zostavy:
Dubnica: R. Zajac - I. Obert, Jánošík, Nosek, Pleva - Držík - T. Zápotoka (78. M. Kuzma), Seye, J. Zápotoka (62. Grendel) - Kiška, Porázik (89. Kulík)
Ružomberok: Hajdúch - Gallo (36. I. Hodúr), J. Maslo, Peter Majerník, Ďubek - Zošák, P. Maslo, Kucka, Božok (83. Pilár) - M. Bakoš, Mašek (55. Lačný)
Od začiatku zápasu sa obe mužstvá snažili o dobré tempo. Z domácich, ktorých viedol z lavičky už Peter Gergely (nahradil odvolaného Juraja Bútoru) vyrážali dopredu obaja Zápotokovci a Kišku s Porázikom zásobovali loptami. V protiakciách sa najviac objavoval Marek Bakoš, ale ako prvý napokon udreli domáci. V 22. min z pravej strany naservíroval prihrávku Tomáš Zápotoka, Porázik si v strede šestnástky urobil potrebné miesto a otvoril skóre duelu - 1:0. O tri minúty nato sa Peter Maslo pokúsil prekvapiť Zajaca, no neuspel podobne ako neskôr Bakoš a Kucka. Hostia od 36. min posilnili stred poľa, kde nastúpil I. Hodúr za Galla a na post pravého obrancu sa stiahol P. Maslo.
Dubnica si poistila jednogólové vedenie veľmi rýchlo po zmene strán. Už v 49. min doklepol po zemi Porázik šikovne loptu do Hajdúchovej siete - 2:0. Vzápätí mohol zvýšiť T. Zápotoka, na druhej strane mal zasa šancu Mašek. V 59. min skúšali zmeniť skóre obaja Zápotokovci, po nich Kiška, ratovali Hajdúch s Maslom. Napokon sa už skóre nezmenilo a tri body zostali v Dubnici.
Hlasy:
Peter Gergely (tréner Dubnice): "Po troch prehrách to bol pre nás veľmi dôležitý zápas. Potrebovali sme zlepšiť defenzívu, čo sa nám aj podarilo. V úvode sme mali trochu šťastie, no dali sme dôležité góly a súpera do vážnejšej protiakcie nepustili. Mali sme príležitosti aj na ďalšie góly, no s výsledkom som veľmi spokojný."
Michal Bílek (tréner Ružomberka): "Mali sme dobrý začiatok, súpera sme dostali pod tlak, nezvládali sme však finálnu fázu. Súper bol oveľa efektívnejší, v tomto nás vyučoval. Aj neskôr, keď sme už mali územnú prevahu, sme pre Dubnicu neboli nebezpeční."

Aktuálna tabuľka najvyššej slovenskej futbalovej súťaže - Corgoň ligy 2008/2009 po sobotňajších zápasoch 4. kola:

1. MŠK Žilina 4 4 0 0 15:1 12
2. MFK Košice 4 4 0 0 8:2 12
3. Slovan Bratislava 4 2 1 1 5:3 7
4. Artmedia Petržalka 3 2 0 1 3:3 6
5. 1. FC Tatran Prešov 4 2 0 2 6:8 6
6. ViOn Zlaté Moravce 3 1 1 1 2:4 4
7. FC Nitra 4 1 1 2 4:9 4
8. DAC Dunajská Streda 4 1 0 3 6:7 3
9. Spartak Trnava 2 1 0 1 2:4 3
10. MFK Dubnica 4 1 0 3 5:8 3
11. MFK Ružomberok 4 1 0 3 3:6 3
12. Dukla Banská Bystrica 4 0 1 3 0:4 1