Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Artmedia pohodlne do 2.predkola LM
Zdielať na

Artmedia pohodlne do 2.predkola LM

Zdroj: SITA

Po La Vallette s fínskym tímom Tampere United

Zverenci trénerského dua Vladimír Weiss - Michal Hipp zvíťazili v stredajšom odvetnom stretnutí 1. predkola tejto súťaže na trávniku NTC SFZ v Senci nad maltským tímom FC Valletta 1:0 (1:0) a potvrdili tak triumf 2:0 z prvého duelu spred týždňa na pôde súpera.

O jediný presný zásah úradujúceho slovenského majstra sa v stredu pri Slnečných jazerách postaral v 33. min stopér Pavol Farkaš. "Bielo-čierni" sa v 2. predkole najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu stretnú s fínskym tímom Tampere United, ktorý sa do tejto fázy prebojoval cez čiernohorský klub FK Budučnost Podgorica (výsledky 2:1 /doma/ a 1:1 /vonku/). Prvý duel odohrá Artmedia v utorok 29., prípadne v stredu 30. júla vo Fínsku, odveta sa uskutoční o týždeň neskôr opäť v Senci.

Výsledok:
FC Artmedia Petržalka (SR) - Valletta FC (Malta) 1:0 (1:0)
Gól: 33. Pavol Farkaš, ŽK: 45.+ Pavol Farkaš (Artmedia), rozhodovali: Vlado Svilokos - Siniša Premužaj, Robertino Duleja (všetci Chorv.), 828 divákov

Zostavy:
Artmedia: Kamenár - Čišovský, Burák, Pavol Farkaš, Szabó - Saláta, Pedro Anderson (68. Cléber Nascimento) - Pavol Ďurica, J. Kozák ml., Fodrek (75. Urbánek) - Halenár (61. Piroska)
Valletta: Hogg - Scicluna, J. Mifsud, Dimech, Bezzina - Giglio (50. Mattocks) - Grioli (67. Camilleri), E. Agius, Pace, Falzon (87. Magro) - G. Agius

Na nesmierne ťažkom, premočenom teréne a za neprestávajúceho dažďa mali na začiatku duelu viac z hry hostia, ktorí museli na štadióne v Senci dobiehať dvojgólový náskok z prvého duelu spred týždňa. V 9. min sa do gólovej príležitosti dostával Falzon, dobrým obranným zákrokom sa však prezentoval Kozák. Kapitán domácich vzápätí na konci prvej desaťminútovky skúšal dvakrát vysunúť Pavla Ďuricu, prvýkrát však loptu zbrzdilo "jazierko vody" a o niekoľko okamihov neskôr dobre vybehol gólman Valletty Hogg. V 15. min zabojoval na polovici ihriska Fodrek, Pavol Ďurica následne obišiel aj hosťujúceho gólmana, z uhla prihral späť Halenárovi, no jeho pokus vyhlavičkoval z prázdnej bránky Dimech. Na druhej strane to hlavou skúšal nepresne Gilbert Agius. V 28. min pekne predĺžil Kozákov priamy kop Halenár, Pavlovi Farkašovi však chýbalo pol kroka k zakončeniu. O päť minút neskôr si kapitán Petržalčanov štandardku zopakoval takmer z rovnakého miesta, tentoraz však už s gólovým koncom. Jeho oblúčik najskôr poslal do pravej žrde Čišovský, no odrazenú loptu nekompromisne dorazil do siete práve Pavol Farkaš - 1:0.
Po zmene strán mali domáci na ihrisku prevahu. V 49. min pekne hľadal Pavol Ďurica v šestnástke Valletty Fodreka, v páde však stihol zasiahnuť brankár Hogg. O osem minút neskôr najskôr Halenár strieľal prudko vedľa hosťujúcej svätyne, vzápätí na opačnom konci po chybe defenzívy Artmedie osvedčil svoje kvality Kamenár zoči-voči Falzonovi. V ďalšom priebehu to zverenci trénera Weissa párkrát skúšali z diaľky, no Kozák či Pavol Ďurica nemierili presne. Kapitán hostí Agius sa v 72. min ocitol v dobrej pozícii v domácej šestnástke, Kamenára však neprekvapil. Osem minút pred koncom riadneho hracieho času mal po Ďuricovej akcii šancu potvrdiť triumf Petržalčanov Kozák, premárnil však správny moment na zakončenie. V 84. min sa Piroska rútil sám na Hogga, ten však jeho dobre mierenú strelu vyrazil na roh. Gólovo nezapršalo ani po ďalšom z Kozákových priamych kopov, keď na brankárovi hostí stroskotali Saláta aj Pavol Farkaš. Na výslednom skóre 1:0 v prospech Artmedie už nič nezmenila ani veľká šanca Magra, po ktorého strele sa blysol

Hlasy po stretnutí:
Vladimír Weiss (tréner Artmedie): "Našou povinnosťou bolo postúpiť, čo sme splnili. Na druhej strane súper ukázal, že futbal na Malte urobil za posledné roky niekoľko krokov dopredu. Valletta hrala disciplinovane, v prvom zápase a aj dnes v druhom polčase si vytvorila viacero dobrých šancí na skórovanie. My sme radi, že sme neinkasovali a postúpili sme o tri góly. Príležitosť dostali viacerí hráči, keďže som nechal odpočívať Pospěcha, ktorý má na konte žltú kartu a úplne fit nebol ani Dosoudil. Ťažko povedať, či je fínsky súper Tampere United pre nás prijateľnejší ako mužstvo z Čiernej Hory. Fínsky futbal je tvrdý, nepríjemné budú určite ich štandardky. Som rád, že prvý zápas hráme vonku, to by mohla byť výhoda. Najskôr však máme pred sebou Žilinu, na ktorú sa už tešíme. Verím, že to bude šláger ligového kola."

Paul Zammit (tréner FC Valletta): "Bola to pre nás veľmi dobrá skúsenosť. Najmä v druhom polčase sme dnes zatlačili súpera. Som hrdý na svojich hráčov, že sme tieto dva zápasy takto zvládli. Chcel by som pogratulovať Artmedii k postupu a zaželať jej všetko najlepšie v ďalších bojoch v Lige majstrov."

Juraj Halenár (útočník Artmedie): "Je to presne tri mesiace, čo som nehral súťažný zápas. Mal som problémy so svalom, potom som musel ísť na operáciu mandlí. Trénujem už asi tri týždne a som rád, že mi dal tréner dôveru. Aj keď len na hodinu, ale tak znela naša dohoda. Teší ma, že mi noha vydržala, ale pochopiteľne ešte viac som rád, že sme zvíťazili a postúpili."

Ľuboš Kamenár (brankár Artmedie): "Mne sa chytalo v podstate dobre, nemal som veľa roboty, až ku koncu ma vyskúšali súperovi hráči. Nepríjemnosťou bol terén, pre ktorý sme nemohli produkovať svoju kombinačnú hru, čo nás trochu brzdilo. Na takomto ťažkom a mokrom trávniku, navyše keď fúkal silný vietor, mi ako brankárovi robili najväčšie ťažkosti vysoké lopty, aj keď ani strely po zemi sa v takýchto podmienkach nechytajú vôbec ľahko."

Ján Kozák ml. (stredopoliar Artmedie): "Videli ste, že na tomto teréne sa futbal hrať nedá. Škoda toho, pretože dnes sme chceli dať viac gólov a potešiť našich divákov peknou hrou. Žiaľ, počasie bolo proti. Liga majstrov je však súťaž, ktorá sa musí zodpovedne a naplno hrať aj v takýchto podmienkach a s takýmto súperom."

Pavol Farkaš (stopér Artmedie a strelec jediného gólu): "Gólovú akciu, aká sa nám podarilo teraz, často nacvičujeme na tréningoch. Mojou úlohou je pri štandardných situáciách nabiehať do pokutového územia tesne pred bránku. Som rád, že teraz to vyšlo, lebo po Kozákovom priamom kope som sa ocitol úplne sám pred prázdnou bránkou. Boli to zlomky sekundy, nemal som kedy rozmýšľať, bolo potrebné len trafiť súperovu sieť. Som rád, že sme vyhrali a v tejto súťaži ideme ďalej."

Marián Čišovský (obranca Artmedie): "V takýchto stretnutiach nie je rozhodujúce, kto z nás strelí gól. Dôležité je, že sa nám podarilo skórovať a obe stretnutia sme vyhrali na nulu. Aj to svedčí o kvalite našej obrany. Škoda dnešného počasia, pretože sme chceli hrať technický futbal. Nakoniec aj Malťania sa o to usilovali, no na tej vode sa nedalo presadiť. Bolo to skôr o vôli a bojovnosti ako o technike."