Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Žilinčania vyrovnali v 98. minúte
Zdielať na
Futbal

Žilinčania vyrovnali v 98. minúte

Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni

V prvom zápase 1. predkola vydreli Žilinčania remízu na pôde bieloruského tímu RIPO Minsk.

FC MTZ-RIPO Minsk - MŠK Žilina 2:2 (1:1)
Góly: 17. A. Camara, 51. Seolin (z 11 m) - 41. Vladavič, 90.+ Jež (z 11 m)

ŽK: 89. Kvaracchelia, 90.+ Vylkanov - 28. Jež, 41. Vladavič, 47. Šourek

Rozhodovali: Zrnič - Stanič, Lepir (všetci Bosna a Herceg.)

Divákov: 8000.

Zostavy:
Minsk: Sulima - Jeremčuk, Zrnanovič, Vylkanov, Bordačev - Saščeko (46. Kvaracchelia), Ščegrikovič (75. Pechlič), Strachanovič, A. Camara - Seolin (82. Bubnov), Koncevoj
Žilina: D. Perniš - Pekarík, Vomáčka, Šourek, Leitner - Zd. Štrba - Rilke (64. Belák), Jež, Vladavič - Štyvar, Adauto (46. Karoglan, 84. Lietava)

Žilinčania nastúpili na svoju premiéru v novej sezóne európskych pohárových súťaží v základnej zostave s dvojicou českých posíl Šourkom a Rilkem, ako aj so staronovou tvárou medzi tromi žrďami Dušanom Pernišom. Na štadióne Traktoru v Minsku, ktorý bol zaplnený zhruba do polovice, sa do prvej vážnejšej šance dostal domáci Strachanovič, v 3. min však hlavičkoval tesne nad. O tri minúty neskôr postupoval sám na bránku žilinský kanonier Štyvar, no nenamieril presne. Po dlhšom oťukávaní sa v 17. min ujali vedenia Bielorusi - Perniš len vyrazil strelu Strachanoviča a Camara vsietil hlavou úvodný gól duelu - 1:0. Ten domácich povzbudil a v ďalších minútach boli lepším tímom, no Zrnanovič ši Strachanovič ďalšie príležitosti nevyužili. Na opačnej strane pohrozil Štyvar aj Vladavič, ale bez úspechu. Legionár z Bosny a Hercegoviny si však všetko vynahradil v 41. min, keď technicky preloboval gólmana MTZ-RIPO Sulimu -

Zverencom českého trénera Pavla Vrbu, ktorý po zmene strán poslal na trávnik ďalšiu novú akvizíciu Karoglana namiesto Adauta, nevyšiel úvod druhého dejstva. V 51. min hlavný arbiter Zrnič nariadil za Šourkovu ruku pokutový kop, ktorý Seolin premenil na druhý gól domáceho mužstva - 2:1. Ďalší priebeh duelu bol poznačený viacerými nepresnosťami na oboch stranách. V 61. min zaznamenal prvý strelecký, aj keď slabý pokus Žiliny v II. polčase do priestoru bránky Minska striedajúci Karoglan. O sedem minút neskôr Leitner vysunul Ježa, ktorý mieril presne pod brvno, no vynikajúcim zákrokom sa blysol Sulima. Krátko na to vystrelil k vzdialenejšej žrdi Vladavič, ale nedôrazne. Žilinčania dokázali v týchto chvíľach zatlačiť svojho súpera, no bez gólového efektu. Domácich držal nad vodou najmä gólman Sulima, ktorý v 79. min vynikajúco zneškodnil dva pokusy slovenského vicemajstra v krátkom slede z kopačiek Vladaviča a Štyvara. Hostia sa po zlepšenom výkone v závere stretnutia napokon dočkali zaslúženého vyrovnania v 8. min nadstaveného času, keď hlavný rozhodca po druhý raz v zápase ukázal na biely bod. Tentoraz však pred bránkou bieloruského mužstva a Jež presnou strelou prekonal Sulimu a posunul Žilinu bližšie k 2. predkolu Pohára UEFA 2008/09.

Hlasy po stretnutí:

Karol Belaník (športový manažér MŠK Žilina): "Začali sme dobre, aj keď súper nám dal z nevinnej akcie gól na 1:0. My sme však tiež prakticky z náhodnej akcie vyrovnali. V druhom polčase sme inkasovali z penalty, ktorú by som nerád hodnotil. V posledných 20 minútach sme súpera pritlačili na jeho polovici, dominovali sme herne aj fyzicky, no zahodili sme veľa šancí. V poslednej minúte nadstaveného času sme napokon vyrovnali z pokutového kopu, ktorý by som rovnako ako predchádzajúcu jedenástku nerád hodnotil, ale podľa mňa sa ani jedna pískať nemala. Vytvorili sme si dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou, aj keď v zápase sme mali veľa hluchých fáz, čo musíme rozhodne vylepšiť. Myslím si, že herne aj fyzicky máme na to, aby sme súpera zvládli a postúpili."

Róbert Jež (stredopoliar MŠK Žilina a autor vyrovnávajúceho gólu na 2:2): "Myslím si, že prvý polčas z našej strany nebol dobrý. Bielorusi celý čas len nakopávali lopty dopredu a nám to robilo problémy. Druhé dejstvo bolo z našej strany o sto percent lepšie, mali sme prevahu a minimálne remízu sme si za náš výkon zaslúžili. Na jedenástku sme boli určení dvaja, Admir Vladavič a ja. Veril som si, zobral som loptu, aj keď gól som strelil tak trochu so šťastím, keďže brankár sa lopty ešte dotkol."

Zdielať na