Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
S Portugalskom do štvrťfinále aj Turecko, Česi idú domov
Zdielať na
Futbal

S Portugalskom do štvrťfinále aj Turecko, Česi idú domov

Zdroj: REUTERS

A / skupina: Turecko - Česko 3:2 (0:1) a Švajčiarsko - Portugalsko 2:0 (0:0)

Futbalisti Turecka zvíťazili v nedeľňajšom stretnutí A-skupiny na XIII. majstrovstvách Európy vo futbale v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna 2008) nad Českom 3:2 (0:1) a vybojovali si tak postup do štvrťfinále, v ktorom sa stretnú s Chorvátskom.

Reprezentanti krajiny polmesiaca boli už na pokraji prehry, keď v priamom súboji o druhú priečku v tabuľke prehrávali štvrťhodinu pred koncom 0:2, no napokon im na ženevskom štadióne pršalo šťastie.

Najväčšiu zásluhu na obrate mal útočník Nihat Kahveci, ktorý strelil dva góly. Prvý presný zásah daroval tureckému kapitánovi fatálnou chybou brankár Petr Čech. Zverenci trénera Fatiha Terima sa medzi ôsmimi najlepšími tímami starého kontinentu predstavia po druhý raz, premiérovú štvrťfinálovú účasť zaznamenali v roku 2000. Naopak, Česi rovnako ako pred ôsmimi rokmi končia svoje účinkovanie už v základnej skupine. Pre ich trénera Karla Brücknera to bola zároveň rozlúčka s funkciou reprezentačného kouča.

Futbalisti Švajčiarska sa so šampionátom v domácom prostredí rozlúčili bazilejským víťazstvom nad favorizovaným, ale v okresanej zostave hrajúcim Portugalskom 2:0. Portugalci sa aj napriek prehre stali víťazmi A-skupiny a postúpili do štvrťfinále. Švajčiari vyhrali po sympatickom výkone svoj prvý zápas na podujatí a vôbec aj premiérový pri svojej tretej účasti na záverečnom turnaji ME.

V Anglicku 1996 a Portugalsku 2004 sa im to nepodarilo. O ich výhre rozhodol dvoma gólmi v posledných 20 minútach zápasu Hakan Yakin. Keďže Portugalci už mali účasť vo štvrťfinále z 1. miesta istú, ich tréner Luiz Felipe Scolari nechal kľúčových hráčov oddychovať a z ideálnej zostavy nastúpilo iba defenzívne trio Ricardo, Pepe a Paulo Fereira. Pre kouča Švajčiarska Köbiho Kuhna bol nedeľňajší duel rozlúčkou s reprezentáciou, od leta preberá tím Ottmar Hitzfeld. Úspešný kormidelník domácich viedol tím v sedemdesiatich troch stretnutiach.

A-skupina:
Turecko - Česko 3:2 (0:1)
Góly: 75. Arda Turan, 87. a 89. Nihat Kahveci - 34. Koller, 62. Plašil, ŽK: 6. Mehmet Topal, 10. Mehmet Aurelio, 63. Arda Turan, 73. Emre Asik - 80. Galásek, 90.+ Ujfaluši, 90.+ Baroš (na striedačke), ČK: 90.+ Volkan Demirel (Tur.) za nešportové správanie, rozhodovali: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všetci Švéd.), 29 016 divákov (vypredané)
Zostavy:
Turecko: Volkan Demirel - Hamit Altintop, Emre Güngör (63. Emre Asik), Servet Cetin, Hakan Balta - Mehmed Topal (57. Kazim Kazim), Mehmet Aurelio - Tuncay Sanli, Arda Turan - Nihat Kahveci, Semih Sentürk (46. Sabri Sarioglu)
Česko: P. Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galásek - Sionko (84. S. Vlček), Matějovský (39. D. Jarolím), Polák, Plašil (80. M. Kadlec) - Koller

Aktívnejšie začali Česi, ktorí hrozili najmä zo štandardných situácií po nedovolených zákrokoch nervóznych hráčov súpera. V 11. min po jednom z viacerých priamych kopov hlavičkoval Koller nad tureckú bránku. Na opačnej strane pohrozil v 17. min Tuncay Sanli, ale jeho strela z 20 m išla vedľa Čechovej svätyne.

REUTERS

Na konci 25. min v dobrej forme hrajúci Sionko nezvykle ľavačkou takmer trafil do šibenice. V 33. min Koller priťukol na ľavú stranu Jankulovskému, ktorý našiel v pokutovom území Sionka, ale Volkan Demirel bol pozorný. O minútu neskôr sa však české mužstvo dočkalo, keď presný center pravého obrancu Grygeru poslal Koller nekompromisne hlavičkou pod brvno - 1:0. Útočník 1. FC Norimberg dosiahol vo svojom 90. štarte za národný tím už 55. gól. Turci hrozili len po rohových kopoch, ale vyloženú príležitosť si do polčasovej prestávky nevypracovali.

Druhé dejstvo začali za stáleho dažďa lepšie reprezentanti krajiny polmesiaca, ktorý sa čoraz viac dostávali do hry. Hneď po zmene strán Nihat z akrobatickej pozície prestrelil. V 53. min prešla lopta po priamom kope až Tuncayovi, ale jeho hlavičku poľahky zneškodnil Čech.

V 61. min sa na druhej strane objavil Koller po vysunutí Galáskom v sólovom nájazde, ktorý však presne nezakončil. Vzápätí však prišla gólová akcia zverencov trénera Karla Brücknera, keď Sionko našiel presným centrom Plašila a ten v ťažkej pozícii dopravil loptu do siete - 2:0. O chvíľu neskôr si zabehol Tuncay za obranu, no jeho pokus hlavou s prehľadom chytil Čech. Potom mohol zasadiť Turkom definitívne k. o. Polák, ktorý však z desiatich metrov trafil len do pravej žrde.

REUTERS

Štvrťhodinu pred koncom zakombinovali Sabri Sarioglu s Hamitom Altintopom, na ktorého prihrávku po zemi si nabehol Arda Turan, prestrelil českého gólmana a znížil na 1:2. Turci vycítili šancu a súpera zatlačili do hlbokej defenzívy. V 87. min sa Altintopov center vyšmykol Čechovi z rúk priamo pod nohy Nihata Kahveciho, ktorý školácku chybu brankára využil a vyrovnal na 2:2.

Dokonalý obrat zverencov Fatiha Terima zavŕšil o dve minúty neskôr znovu Nihat, keď sa dostal za českú obranu a strelou pod brvno rozhodol o postupe Turecka do štvrťfinále.

Hlasy po zápase:
Fatih Terim (tréner Turecka): "Poslal som správu do mojej krajiny, ktorá odkazuje ľuďom: 'Vyjdite do ulíc, oslavujte toto víťazstvo, užívajte si tento moment!'. Po výhre nad Švajčiarskom som povedal, že ľudia si nás budú pamätať a dnes to vravím opäť."

Karel Brückner (tréner Česka): "Stratiť takýto zápas, to si nedokážem vysvetliť. Bol to kolaps. Stavili sme na jednoduchosť, dohrávali sme situácie a darilo sa nám vyhýbať ostrému presingu súpera. Štvrťhodinu pred záverečným hvizdom sa zdalo, že sme istým postupujúcim, dokonca ešte päť minút pred koncom sme viedli, nakoniec ale rozhodla chyba. Druhý gól bol dôsledkom individuálneho skratu, tretí kolektívneho. Vyrovnanie viedlo k deštrukcii a strate zápasu."

Tomáš Ujfaluši (kapitán Česka): "Viedli sme 2:0 a mali sme kontrolovať hru. V závere zápasu sme však úplne zlyhali, po inkasovanom góle sme sa stiahli do obrany. Všetko čo môžme povedať, že sme šokovaní."

Nihat Kahveci (útočník Turecka, strelec dvoch gólov): "Tesne pred rozhodujúcim tretím gólom som sa rozhodol strieľať presne tam, kam som sa pozeral. Strela sa mi podarila a lopta prekĺzla do bránky, vďaka Bohu."

Hamit Altintop (stredopoliar Turecka): "Do stavu 0:1 sme nehrali zle, potom sme však o postupe ani nesnívali. Tréner nás dokázal motivovať. Zorganizovali sme sa k víťazstvu a postupu nám pomohlo aj šťastie."

Švajčiarsko - Portugalsko 2:0 (0:0)
Góly: 71. a 83. H. Yakin (druhý z pok kopu), ŽK: 27. H. Yakin, 37. Vonlanthen, 81. Barnetta, 90.+ Fernandes - 30. Paulo Ferreira, 64. Jorge Ribeiro, 78. Fernando Meira, 81. Miguel, rozhodovali: Plautz - Bereuter, Mayr (všetci Rak.), 39 730 divákov
Zostavy:
Švajčiarsko: Zuberbühler - Lichtsteiner (83. Grichting), P. Müller, Senderos, Magnin - Fernandes, Inler - Behrami, Vonlanthen (61. Barnetta) - H. Yakin (86. Cabanas), Derdiyok
Portugalsko: Ricardo - Miguel, Pepe, Bruno Alves, Paulo Ferreira (41. Jorge Ribeiro) - Fernando Meira, Miguel Veloso (71. Joao Moutinho), Raul Meireles - Ricardo Quaresma, Nani - Helder Postiga (74. Hugo Almeida)

V prvej štvrťhodine zápasu mali síce domáci Švajčiari loptu častejšie na kopačkách, hra sa však odvíjala ďaleko od bránok. S pribúdajúcim časom začali iniciatívu preberať Portugalci. V 18. min priamy kop Naniho ľahko tečoval Pepe, švajčiarsky brankár Zuberbühler stihol loptu vytlačiť na brvno.

Hneď na to hlavičkoval k vzdialenejšej žrdi Alves, Zuberbühler opäť úspešne zasiahol. Na pozore sa musel mať aj Portugalčan Ricardo, ktorého vystrašil v 23. min z 30 m Inler. Oba tímy sa prebíjali k bráne predovšetkým stredom ihriska a hrozili zo štandardných situácií, či centrovaných lôpt.

V 33. min trafil výborne vo vzduchu loptu Hakan Yakin, Ricardo si dal pozor. Na opačnej strane po rohu prestrelil bránku Postiga. Zápas sa hral podľa očakávaného scenára, ani jedno mužstvo na ihrisku nedominovalo. Hru kúskovali časté fauly.

Hneď v prvých sekundách druhej časti hry sa pokúsil prekvapiť Ricarda strelou z veľkej vzdialenosti Inler, portugalský gólman loptu vyboxoval do poľa. V 53. min sa prebil pred Zuberbühlera Nani, jeho strela však skončila na žrdi. Portugalci pokračovali v aktivite, švajčiarska obrana sa po necelej hodine hry rozostúpila pred Quaresmom, ten z 20 m natiahol domáceho brankára.

Domáci boli strelecky aktívnejší, ich pokusom však chýbala väčšia razancia. Švajčiarsky útok viac rozhýbal striedajúci Barnetta, ktorý sa po dvoch minútach pobytu na ihrisku dostal do dobrej šance, ale netrafil presne. Sympatický výkon Švajčiarov gradoval, v 71. min vysunul Derdiyok útočníka Hakana Yakina a zoči-voči Ricardovi trafil presne medzi nohy portugalského brankára - 1:0.

O dvanásť minút neskôr fauloval Fernando Meira v šestnástke agilného Barnettu a nariadený pokutový kop Yakin s prehľadom premenil. Švajčiari tak mohli oslavovať prvé víťazstvo na turnaji a aspoň čiastočne si vylepšili náladu.
Hlasy po zápase:

Pascal Zuberbühler (brankár Švajčiarska): "Bol to môj posledný zápas v reprezentácii. Po tomto víťazstve nad Portugalskom ma už v reprezentačnej bránke neuvidíte. Aj preto sa teším z výhry. Je lepšie končiť v dobrej víťaznej nálade."

Hakan Yakin (útočník Švajčiarska, autor dvoch gólov): "S majstrovstvami Európy u nás doma sme sa chceli rozlúčiť víťazstvom. Aspoň trochu sme si napravili dojem zo šampionátu, prehry v prvých dvoch zápasoch nás stále veľmi mrzia. Je super, že sme dnes vyhrali. Futbal je niekedy sladký, niekedy má horkastú príchuť."

Luiz Felipe Scolari (tréner Portugalska): "Môj tím hral dobre, nemôžem im toho veľa vyčítať. Nepremenili sme naše šance, čo bolo rozhodujúce. Vyhrali sme prvé dva zápasy a mohli sme sa v pokoji sústrediť na štvrťfinále. To poznačilo aj náš dnešný výkon."

Jakob "Köbi" Kuhn (tréner Švajčiarska): "Nakoniec sa všetko dobre skončilo a to je nádherné. Víťazstvo zaradím medzi najkrajšie momenty mojej kariéry, aj keď už prišlo neskoro a k ničomu nám nepomohlo. Mali sme za sebou skvelé tribúny, bohužiaľ sa nám štvrťfinále dosiahnuť nepodarilo. Hráči však môžu byť na svoje výkony hrdí."

Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Portugalsko 3 2 0 1 5:3 6 - postup do štvrťfinále
2. Turecko 3 2 0 1 5:5 6 - postup do štvrťfinále --------------------------------------------
3. Česko 3 1 0 2 4:6 3
4. Švajčiarsko 3 1 0 2 3:3 3

Zdielať na