Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rusi odstavili na ME Grékov
Zdielať na
Futbal

Rusi odstavili na ME Grékov

Zdroj: SITA/AP

V druhom sobotňajšom stretnutí D-skupiny na XIII. majstrovstvách Európy vo futbale v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna) prehralo Grécko s Rusko 0:1 (0:1).

V druhom sobotňajšom stretnutí D-skupiny na XIII. majstrovstvách Európy vo futbale v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna) prehralo Grécko s Rusko 0:1 (0:1).

Úradujúci majstri Európy nedokázali nájsť účinnú protizbraň na výbornú obranu súpera, za ktorou kraľoval brankár Akinfejev. Na šampionáte tak zverenci trénera Otta Rehhagela nedokázali v dvoch dueloch skórovať ani raz, v tabuľke D-skupiny sú na poslednom štvrtom mieste bez bodového zisku a už nemôžu postúpiť do štvrťfinále. Rusi strelil jediný gól stretnutia v 33. min, keď zaváhanie brankára Nikopolidisa využil po vynikajúcej prihrávke kapitána Semaka Zyrjanov.

Rusi sa po víťazstve nad Gréckom bodovo dotiahli na Švédov, s ktorými sa v stredu 18. júna stretnú v priamom súboji o štvrťfinálovú miestenku. Španielom už postup a 1. miesto v skupine nemôže vziať ani prípadná prehra s Gréckom, pre ktoré bude stredajší duel posledným na tohtoročných ME.

D-skupina:
Grécko - Rusko 0:1 (0:1)

Gól: 33. Zyrjanov, ŽK: 42. Karagounis, 58. Liberopoulos - 77. Sajenko, 84. Torbinskij, rozhodovali: Roberto Rosetti - Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (všetci Tal.), 30 063 divákov (vypredané)
Zostavy:

Grécko: Nikopolidis - Seitaridis (40. Karagounis), Dellas, Kyrgiakos, Torosidis - Basinas, Katsouranis, Patsatzoglu - Charisteas, Amanatidis (80. Giannakopoulos) - Liberopoulos (61. Gekas)

Rusko: Akinfejev - Aňukov, Ignaševič, Kolodin, Žirkov (87. V. Berezuckij) - Semak - Torbinskij, Zyrjanov, Semšov, Biľaletdinov (70. Sajenko) - Pavľučenko
Po opatrnom úvode z oboch strán sa ako prví dostali k zakončeniu ruskí futbalisti, no v 11. min pokus Biľaletdinova z 20 m minul bránku gólmana Nikopolidisa.

O tri minúty neskôr sa k strele dostal Pavľučenko, ktorý si vo štvrtok na tréningu poranil stehenný sval, loptu z jeho kopačky z rohu pokutového územia však grécky brankár zneškodnil a o niekoľko sekúnd nepresne vystrelil Žirkov. To bolo na dlhé minúty všetko a strelecký pôst ukončil až v 31. min Patsatzoglu strelou z diaľky, s ktorou si Akinfejev na dvakrát poradil.

Následne sa k mohutnej ofenzíve nadýchli Rusi a svoju snahu korunovali gólom. Na nepresný strieľaný center Žirkova nepochopiteľne vybehol skúsený Nikopolidis, ruskému kapitánovi Semakovi sa „nožničkami“ podarilo loptu poslať pred opustenú grécku svätyňu, kde nikým nepokrytý Zyrjanov poslal „Europass“ do siete - 0:1.

O niekoľko momentov neskôr sa pokúšal po vynikajúcej prihrávke z hĺbky poľa zakončiť hlavou Pavľučenko, podľa rozhodcov však stál v postavení mimo hry. V týchto chvíľach Gréci nevedeli kam skôr skočiť a druhý ruský gól visel na vlásku. Zverenci trénera Otta Rehhagela sa však dokázali ubrániť a v 40. min dokonca Kyrgiakos zblízka vystrašil Akinfejea.

Po zmene strán mal síce prvú strelu Charisteas, ale potom Pavľučenko v priebehu troch minút trikrát ohrozil bránku úradujúceho európskeho šampióna. Gréci sa snažili vyrovnať, ale Karagounis, Liberopoulos a ani Basinas pred Akinfejevom nepochodili.

S pribúdajúcim časom Gréci museli otvoriť obranu a venovať sa viac ofenzíve, čo Rusi využívali na rýchle kontry, ktoré však nedokázali pretaviť v druhý gól. V nadstavenom čase mal ideálnu príležitosť „pochovať“ súpera po prečíslení a parádnej prihrávke od Semaka Pavľučenko, no jeho strela mierila vysoko nad. Na opačnej strane neuspel v hlavičkovom súboji Gekas a úradujúci majster Európy tak nestrelil gól ani v druhom zápase na šampionáte a nemá na svojom konte ani bod.

Aktuálna tabuľka D-skupiny:
1. Španielsko 2 2 0 0 6:2 6
2. Švédsko 2 1 0 1 3:2 3
3. Rusko 2 1 0 1 2:4 3
4. Grécko 2 0 0 2 0:3 0

Zdielať na