Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Suverénni Holanďania tretím istým štvrťfinalistom
Zdielať na
Futbal

Suverénni Holanďania tretím istým štvrťfinalistom

Zdroj: SITA/AP Photo/Anja Niedringhaus

Súhrn výsledkov piatkových zápasov v C-skupine na ME 2008 vo futbale

Po piatkových zápasoch v C-skupine na XIII. majstrovstvách Európy (7. - 29. júna) je v "skupine smrti" definitívne rozhodnuté o jej víťazovi. Predčasne sa ním stali Holanďania, ktorí po triumfe nad úradujúcimi majstrami sveta Talianmi 3:0 v prvom svojom vystúpení, deklasovali v Berne aj strieborných zo svetového šampionátu 2006 Francúzsko 4:1.

"Oranjes" si po Portugalsku a Chorvátsku ako tretie mužstvo na Euro 2008 zabezpečili postup do vyraďovacej fázy. Zverenci Marca Van Bastena v súboji s Francúzskom napodobnili svojich predchodcov zo šampionátu v roku 2000, kde Holanďania na domácej pôde taktiež dokázali zvíťaziť v základnej skupine nad "Les Tricolores", vtedy v pomere 3:2. Bolo to už jubilejné desiate víťazstvo "Oranjes" nad reprezentáciou krajiny galského kohúta v 22. vzájomnom dueli.

V prvom piatkovom dueli remizovalo v Zürichu Taliansko s Rumunskom 1:1. Úradujúci svetoví šampióni z Apeninského polostrova tak získali z dvoch duelov iba jediný bod a to ich môže v konečnom účtovaní stáť postup do štvrťfinále. Rumuni po remízach s majstrom i vicemajstrom sveta majú o bod viac a v záverečnom zápase skupiny ich čaká Holandsko, ktoré už "nemá o čo hrať". Finalisti MS 2006 Francúzsko a Taliansko zvedú v utorok boj o prvé víťazstvo v C-skupine, no postup do vyraďovacích bojov už ani jeden z týchto súperov nebude mať výlučne len vo vlastných rukách.

C-skupina:

Taliansko - Rumunsko 1:1 (0:0)
Góly: 56. Panucci - 55. Mutu, ŽK: 61. Pirlo, 90.+ De Rossi - 43. Mutu, 58. Chivu, 73. Goian, rozhodovali: Tom Henning Övrebö - Geir Age Holen, Jan Petter Randen (všetci Nór.), 30 000 divákov (vypredané)

Úvod dôležitého duelu patril úradujúcemu svetovému šampiónovi z Talianska, prevahu však zverenci trénera Donadoniho pretavili iba v neúspešnú strelu Pirla na konci 10. min. Rumuni potom postupne vyrovnali hru, ba v niektorých momentoch mali navrch. Ich tlak po pokusoch Muta a Tamasa ukončila strela Chiva z priameho kopu do žrde Buffonovej svätyne.

Po necelej polhodine hry sa musel z hracej plochy porúčať Radoi, ktorý sa nešťastne zrazil s jedným zo spoluhráčov. V závere úvodného dejstva sa vyznamenal brankár Lobont, ktorý vynikajúcimi zákrokmi zmaril viacero vynikajúcich príležitostí Talianov. Z otváracieho gólu sa mohol tešiť Toni, no rozhodca ho pre údajné postavenie mimo hry neuznal.

Po zmene strán v 55. min všetkých priaznivcov Rumunska potešil Mutu, ktorý využil zaváhanie talianskej obrany a sám zoči-voči Buffonovi nezaváhal - 0:1. Radosť zverencov trénera Piturcu netrvala dlho, pretože hneď po rozohratí získali Taliani rohový kop, ten vynikajúco kopol DeRossi, Chiellini hlavou našiel obrancu Panucciho a ten vyrovnal. Potom sa hráči na ihrisku na štvrťhodinu akoby odmlčali, ani jeden z tímov si výraznejšiu šancu nevypracoval.

V 70. min to skúšal striedajúci Nicolita, ale jeho pokus obrana súpera zblokoval a úspešní neboli ani Mutu a Rat na jednej či De Rossi na druhej strane. Vynikajúcu príležitosť na strelenie vedúceho a možno aj víťazného gólu mal v 81. min po faule Panucciho na Niculaa v talianskej šestnástke Mutu, ale jeho pokutový kop brankár Buffon zázračne vyrazil a stav ostal nezmenený. Ešte v nadstavenom čase mal možnosť skórovať Tamas z priameho kopu, ale jeho pokus šiel vysoko

Hlasy:

Roberto Donadoni (tréner Talianska): "Očakával som, že Rumuni na nás vyrukujú práve s defenzívnou taktikou. Videl som totiž, ako hrali proti Francúzom. V defenzíve je ich mužstvo veľmi silné. Rumunskí futbalisti veľmi dobre vykrývajú priestory a obsadzujú súperových hráčov. Vytvorili sme si množstvo šancí, nakoniec sme sa však museli uspokojiť aj s remízou. Naša šanca na postup žije ďalej. Po stretnutí s Holandskom sme všetci museli zobrať zodpovednosť na vlastné ramená. Ospravedlnili sme sa talianskym fanúšikom za našu predvedenú hru. A takisto sa ospravedlňujeme za dnešnú noc, pretože sme nezískali tri body, ktoré sme si zaslúžili. Myslím si, že dnes sme hrali lepšie ako Rumuni."

Victor Piturca (tréner Rumunska): "Boli sme svedkami pekelného zápasu. S konečným výsledkom sme veľmi spokojní. Nezabúdajte na to, že sme hrali s majstrami sveta. Taliani však dnes mali šťastie. Bol som veľmi nahnevaný na to, ako sme dostali gól. Čo sa týka nášho nepremeneného pokutového kopu, penalty boli, sú a aj vždy budú zahadzované. Buffon je momentálne najlepším svetovým gólmanom. "

Gianluca Zambrotta (obranca Talianska): "Vytvorili sme si viac šancí než na majstrovstvách sveta. Súpera sme viackrát zatlačili, nedokázali sme ho však prekonať."

Gianluigi Buffon (brankár Talianska): "Zákrok je zákrok. Bol som po úspešnom zvládnutí penalty šťastný. Remíza nám síce veľmi nepomôže a ani nezľahčí cestu za postupom. Vzhľadom na to, že sme mohli napokon prehrať a možno úplne stratiť šancu na postup, je to však dobrý výsledok."

Holandsko - Francúzsko 4:1 (1:0)
Góly: 9. Kuyt, 59. Van Persie, 72. Robben, 90.+ Sneijder - 71. Henry, ŽK: 51. Ooijer - 32. Makelelé, 82. Toulalán, rozhodovali: Fandel - Kadach, Wezel (všetci Nem.), Bern - Stade de Suisse, 30 777 divákov (vypredané)

Hráči z krajiny tulipánov začali napĺňať svoje postupové sny už v 9. min zápasu. Útočník Liverpoolu Dirk Kuyt, hrajúci v piatok na pravom krídle, sa presadil hlavičkou cez Florenta Maloudu po rohovom kope Rafaela van der Vaarta z pravej strany a bolo 1:0. V 16. min napriahol k prvému svojmu pokusu strelecky aktívny Sneijder, mieril nad bránku Coupeta.

O dve minúty neskôr pristavil Van Nistelrooy loptu Van der Vaartovi, futbalista Hamburgu však strieľal len do Thurama. Tridsaťšesťročný veterán Thuram zaváhal v 20. min, lopta ho preskočila, no Evra v poslednej chvíli zabránil Kuytovi zvýšiť skóre. Najväčšiu príležitosť reprezentantov krajiny galského kohúta v prvom dejstve spálil v 23. min Sidney Govou, ktorý sa na pravej strane "malého vápna" presadil cez Mathijsena, ale jeho strelu zblízka vyrazil pripravený Van der Sar.

Holanďania následne zahrozili Boulahrouzom, ktorý po narážačke strieľal vedľa pravej žrde. Posledná pätnmásťminútovka prvého polčasu patrila Francúzom, s pokusmi Govoua a Ribéryho si Van der Sar poradil, Thierry Henry pálil vedľa. Uzdravený útočník Barcelony Henry nastúpil po zranení, v prvom zápase proti Rumunom hrať nemohol a v 53. min po nožničkách Maloudu prehodil nielen Coupeta, ale aj jeho bránku.

V 59. min pridali futbalisti "Oranjes" druhý gól. Po nádhernom úniku z ľavej strany v podaní striedajúceho Robbena sa zblízka presadil ďalší nový hráč na ihrisku Robin Van Persie, brankár Coupet bol bezmocný - 2:0. Thierry Henry v 71. min jemne tečoval krásne načasovanú prihrávku Sagnola a znížil na 1:2, no už o minútu z veľmi ostrého uhla prestrelil Coupeta Robben a futbalisti Holandska viedli opäť o dva góly - 3:1. Definitívu dal výsledku v nadstavenom čase fantastickou strelou z hranice šestnástky Wesley Sneijder, ktorý sa otočil na "päťhalierniku" a pod brvno nedal Coupetovi šancu - 4:1.

Hlasy:
Marco van Basten (tréner Holandska): "Po víťazstve nad majstrami sveta 3:0 a Francúzskom 4:1 môžeme byť iba šťastní. Dnes sme mali aj trochu šťastia, dali sme góly v pravom čase. Chcem pogratulovať našej obrane a celému mužstvu za bojovnosť. Byť jednotkou v takejto ťažkej skupine je pre nás veľmi pozitívne."

Raymond Domenech (tréner Francúzska): "Bolí ma to. Obrana bola vždy našou silnou stránkou. Chýbal nám aj kúsok šťastia. Holanďania však majú vynikajúce mužstvo. Začali sme naozaj dobre. Zahodili sme množstvo šancí. Neboli sme efektívni a práve toto je momentálne náš najväčší problém."

Wesley Sneijder (holandský stredopoliar a strelec štvrtého gólu): "Už v zápase s Talianmi sme hrali krásne a dnes sme v takomto výkone pokračovali. Poďme tieto víťazstvá osláviť. Nemôžeme sa však vytešovať dlho, čaká nás totiž štvrťfinále. "

Thierry Henry (útočník Francúzska): "Je to hanba. Za stavu 2:1 sme mali šancu obrátiť zápas, ale oni hneď strelili tretí gól a bolo po našich nádejach. Teraz musíme zdolať Talianov."

Aktuálna tabuľka C-skupiny:

1. Holandsko 2 2 0 0 7:1 6
2. Rumunsko 2 0 2 0 1:1 2
3. Francúzsko 2 0 1 1 1:4 1
4. Taliansko 2 0 1 1 1:4 1

Zdielať na