Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Futbalový klub Sparta Praha ma nového trénera
Zdielať na
Futbal

Futbalový klub Sparta Praha ma nového trénera

Zdroj: fotbal.cz

Novým trénerom českého futbalového klubu AC Sparta Praha sa stal Vítězslav Lavička, keď vo funkcii nahradil Jozefa Chovanca.

Novým trénerom českého futbalového klubu AC Sparta Praha sa stal Vítězslav Lavička, keď vo funkcii nahradil Jozefa Chovanca.

Štyridsaťpäťročný rodák z Plzne, ktorý v "rudom" drese v minulosti pôsobil ako aktívny hráč, podpísal s funkcionármi z Letnej dvojročnú zmluvu. "Vážim si dôveru, ktorú som dostal. Za Spartu som hral a prežil som tu najkrajšie chvíle mojej futbalovej kariéry. Emocionálna väzba u mňa samozrejme pretrváva," cituje internetová stránka sparta.cz slová V. Lavičku zo štvrtkového stretnutia s novinármi po jeho oficiálnom uvedení na post hlavného kormidelníka.

"Som si vedomý toho, že idem do najlepšieho českého klubu. Možnosť trénovať Spartu je veľkým ocenením mojej práce. Na druhej strane mi je jasné, že s touto funkciou sú spojené obrovské očakávania. Spolieham sa na jednotnosť a súdržnosť tímu, klubu aj širokej diváckej verejnosti." Lavička kvôli angažmánu na Letnej opustil lavičku českej reprezentácie do 21 rokov, kde zasadol Jiří Kotrba, naposledy generálny manaýér Českých Budějovíc.

"Nebolo to jednoduché, ale ponuka Sparty sa nedala odmietnuť. Moje rozhodovanie a následné rozhovory s funkcionármi Sparty prebiehali niekoľko týždňov," poznamenal ďalej nový hlavný kormidelník aktuálneho českého vicemajstra. Domáci Tréner roka 2006 a 2007 chce v tíme staviť predovšetkým na dobré vzťahy a pokoru: "Základom je poctivá práca, tradičná sparťanská bojovnosť, ale tiež pokora. Dôležitý je prístup, ktorý má hráč sám k sebe, ale tiež k svojmu okoliu, najmä k fanúšikom," dodal V. Lavička, ktorému bude asistovať Michal Zach (spoločne získali majstrovský titul v roku 2006 v Liberci, pozn.).

Prezident klubu Jozef Chovanec dočasne prevzal mužstvo "rudých" z Letnej po tom, ako nevydarený finiš sparťanov v Gambrinus lige 2007/2008 obral o funkciu Michala Bílka. V novej štruktúre sa J. Chovanec stal generálnym športovým manažérom Sparty Praha. Pozícia prezidenta zostala v súčasnosti neobsadená.

"Táto organizačná zmena odráža realitu, ktorá nastala v našom klube. Vplyv prezidenta na športovú politiku klubu sa postupne zvyšovala. Tento trend chceme naďalej posilniť a Jozefa Chovanca plne zapojiť do športového manažmentu v našom klube," vysvetlil predseda predstavenstva AC Sparta Praha Daniel Křetínský. Podľa neho generálny športový manažér ponesie hlavnú zodpovednosť za celkovú realizáciu športovej koncepcie klubu, skauting a zaistenie dôsledného prepojenia medzi mládežou, B-mužstvom a A-tímom.

Zdielať na