Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obmedzenie FIFA o nadmorskej výške zrušené
Zdielať na
Futbal

Obmedzenie FIFA o nadmorskej výške zrušené

Zdroj: Farhad sh

Pôvodné nariadenie o nadmorskej výške bude podľa Seppa Blattera nahradené komplexným súborom pravidiel zahrnutých do pripravovaného materiálu "Futbal za extrémnych podmienok".

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) napokon podľahla tlaku väčšiny juhoamerických štátov a zrušila svoje nariadenie o podmienkach konania medzištátnych zápasov o vysokej nadmorskej výške.

V utorok oznámil prezident FIFA Sepp Blatter, že výkonný výbor, ktorý sa zišiel v austrálskom Sydney pred 58. kongresom organizácie, s dočasnou platnosťou zrušil svoju direktívu. Prvý muž futbalového hnutia zároveň navrhol nahradiť nariadenie komplexnejším súborom pravidiel zahrnutých do pripravovaného materiálu

"Futbal za extrémnych podmienok", ktorý by mal obsahovať aj prípustné parametre ako maximálna a minimálna teplota, vlhkosť či znečistenie ovzdušia.

V marci FIFA ratifikovala zásadu, že hráči potrebujú pred medzištátnym zápasom konaným v nadmorskej výške nad 2750 m týždňový aklimatizačný pobyt v jeho dejisku, nad 3000 m stanovila tento čas až na dva týždne. Proti zásade sa zdvihla vlna odporu najmä v andských krajinách Bolívii či Ekvádore. Vášnivým kritikom obmedzenia bol najmä bolívijský prezident Evo Morales, ktorý ho nazval "futbalovým apartheidom".

Zdielať na