Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Barcelona a Manchester blízko k semifinále
Zdielať na
Futbal

Barcelona a Manchester blízko k semifinále

Zdroj: nixonator

Favoriti vonku nezaváhali: AS Rím - Manchester United 0:2 (0:1) a Schalke 04 Gelsenkirchen - FC Barcelona 0:1 (0:1)

V úvodných dvoch stretnutiach štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2007/08 sa v utorok zrodili víťazstvá favorizovaných hosťujúcich tímov. V jedinom štvrťfinálovom súboji bez anglického zastúpenia zvíťazil španielsky veľkoklub FC Barcelona na trávniku nemeckého tímu Schalke 04 Gelsenkirchen 1:0 (1:0).

Jediný taliansky tím vo štvrťfinále AS Rím podľahol anglickému šampiónovi Manchestru United 0:2 (0:1). Odvety utorkových dvoch štvrťfinálových súbojov sú na programe v stredu 9. apríla.

Internými problémami zmietaná Barcelona využila vo vypredanej Veltins-Arene v Gelsenkirchene v úvode až prílišný rešpekt domáceho tímu. V 12. min sa hostia ujali vedenia po premiérovom zásahu v Lige majstrov v podaní iba 17-ročného španielskeho supertalentu Bojana Krkiča.

Gólu predchádzala elegantná kolmica Iniestu na Thierryho Henryho, pričom francúzsky futbalový bohém využil po jeho strele nedôrazné vyrazenie lopty brankárom Manuelom Neuerom a vzápätí naservíroval Krkičovi tutovku na dorazenie do prázdnej bránky. Po otcovi napoly Srb Krkič mal v deň svojho premiérového zásahu v Lige majstrov 17 rokov a 217 dní a z historického pohľadu sa stal druhým najmladším strelcom v tejto najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

"Bojan si počínal na ihrisku ako skúsený futbalista. Robil všetko presne tak, ako mal. Keď sa pozriete na jeho vek, je neuveriteľné, ako zohral túto partiu. Jemu patrí špeciálna gratulácia za výkon," pochválil svojho najmladšieho zverenca tréner FC Barcelona Frank Rijkaard. Aj bez troch hviezdnych ofenzívnych opôr Messiho, Ronaldinha a Deca Katalánci v druhom polčase dlho kontrolovali hru, ale profesorský štýl sa im napokon nemusel vyplatiť.

Domáci v 70. min v rozpätí necelej minúty "spálili" dve čisté šance, keď pred Victorom Valdesom neuspeli Asamoah a Halil Altintop. Nemecké mužstvo malo silnú štvrťhodinku, keď hostí pritlačilo, ale na zmenu skóre to už do konca stretnutia nestačilo. Nič na tom nezmenila ani nebezpečná hlavička brazílskeho obrancu Bordona v nadstavenom čase.

"V prvom polčase to bolo z našej strany o prílišnom rešpekte. Po zmene strán nastal budíček, súpera sme pritlačili, ale góly neprišli. Škoda, ale do odvety ideme so zdvihnutými hlavami. Bez viery vo vlastné schopnosti by ani nemalo význam do Španielska cestovať," uviedol skúsený útočník Schalke Gerald Asamoah.

Na Olympijskom štadióne v Ríme dosiahli hostia z Manchestru trochu šťastné víťazstvo 2:0, ktoré má už pred odvetou výrazný postupový nádych. Domácich načal v 39. min gólom hlavou a zároveň svojím 36. presným zásahom v tejto sezóne Portugalčan Cristiano Ronaldo. V súčasnosti zrejme najvýraznejšia osobnosť ManU, a možno aj futbalu na Britských ostrovoch, usmernila do siete center Paula Scholesa.

Druhý gól pridal v 66. min Wayne Rooney, keď profitoval z hlavičky Park Ji-sunga a nedôraznom odkopnutí Doniho. Rimania, ktorí nastúpili bez zraneného kapitána Tottiho a potrestaného Perrottu, odohrali nešťastný zápas, keďže na rohové kopy zdolali súpera 10:1 a v strelách celkovo to bolo vyrovnané 12:12.

"Je to pre nás fantastický výsledok. V prvom polčase sme ukázali hernú disciplínu a koncentráciu. Po zmene strán to už bolo horšie. Domácich sme pustili do niekoľkých vyložených príležitostí, mali sme veľmi slabú pätnásťminútovku. Ešte sme nepostúpili, musíme byť v odvete obozretní," vyhlásil tréner ManU Alex Ferguson.

Cristiano Ronaldo pre taliansku televíziu doplnil: "Som spokojný, splnili sme svoju úlohu. Vedeli sme, že nás čaká náročný duel a zvládli sme ho perfektne." Trénerovi AS Rím Lucianovi Spallettimu sa hodnotila prehra v zápase, v ktorom jeho tím nebol horším od súperovho, veľmi ťažko. "Je pravda, že sme neboli v zakončení až takí nebezpeční, ale niekoľko šancí v podaní Vučiniča, Panucciho a Tonetta volalo po góle. Nemôžem sa ubrániť tomu, že hostia boli dnes šťastnejším tímom."

Pre Rimanov je domáca prehra s ManU o to smutnejšia, že má s týmto súperom nevyrovnané účty z uplynulej aj tejto sezóny. Vlani sa práve títo dvaja stretli v rovnakej fáze súťaže Ligy majstrov a po výsledkoch 1:2 a pamätnom rímskom výprasku 1:7 na Old Traffordu postúpil ďalej Manchester. V aktuálnej sezóne sa obe mužstvá stretli už v skupinovej fáze. V Manchestri sa zrodilo domáce víťazstvo 1:0, v Ríme anglický majster uhral remízu 1:1.

Súhrn výsledkov utorkových prvých štvrťfinálových stretnutí futbalovej Ligy majstrov 2007/2008:

AS Rím - Manchester United 0:2 (0:1)

Góly: 39. Cristiano Ronaldo, 66. Rooney, rozhodoval: Frank de Bleeckere (Belg.), 80 023 divákov

Zostavy:
AS Rím: Doni - Cassetti, Mexes, Panucci, Tonetto (69. Cicinho) - De Rossi, Aquilani (77. M. Esposito) - Taddei (59. Giuly), D. Pizarro, Mancini - Vučinič
Manchester: Van der Sar - W. Brown, R. Ferdinand, Vidič (33. O´Shea), Evra - Carrick, Scholes, Anderson (56. Hargreaves) - C. Ronaldo, Rooney (84. Tévez), Park Ji-sung

Schalke 04 Gelsenkirchen - FC Barcelona 0:1 (0:1)
Gól: 12. Bojan Krkič, rozhodoval: Kyros Vassaras (Gréc.), 53 951 divákov

Zostavy:
Schalke: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajič, Westermann - G. Asamoah (73. S. Larsen), Ernst, Kobiašvili, Pander - Kuranyi (60. Vicente Sánchez), Halil Altintop (88. Lövenkrands)
FC Barcelona: Valdés - Zambrotta, Puyol, G. Milito, Abidal - Xavi, Y. Touré (74. Márquez), Iniesta - Krkič (86. Sylvinho), Eto'o (82. Giovani dos Santos), Henry

Zdielať na