Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Barmošovi chýbala v Paschingu herná kvalita
Zdielať na
Futbal

Barmošovi chýbala v Paschingu herná kvalita

Zdroj: futbal.zoznam.sk

ozef Barmoš (tréner SR "21"): "So súčasným nízkym osembodovým ziskom sú naše šance kvalifikovať sa z 2. miesta do vyraďovacej fázy už prakticky nulové"

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov nezvládli v stredu večer kľúčový zápas v 7. skupine kvalifikácie ME 2009, keď v Paschingu podľahli domácim rovesníkom z Rakúska 0:1 (0:1).

Jediný gól stretnutia strelil na Waldstadione už v 7. min Hoffer, ktorý po chybe obrany hostí prekonal Kamenára. Mladí Rakúšania sa tak stali už v predstihu víťazmi skupiny a vybojovali si účasť vo vyraďovacej fáze s reálnou šancou postúpiť na budúcoročný júnový záverečný turnaj ME "21" vo Švédsku.

Pre zverencov trénera Jozefa Barmoša zostali iba oči pre plač, keďže takmer naisto stratili šancu kvalifikovať sa do spomenutého play off aspoň z 2. miesta. Ako je známe, do vyraďovacej časti postúpia víťazi desiatich kvalifikačných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest.

Týchto 14 mužstiev potom žreb rozdelí do siedmich dvojíc, z ktorých po dvoch dueloch systémom doma-vonku (termíny: 11., resp. 15. októbra 2008) vzíde sedmička postupujúcich na záverečný turnaj ME. Švédsko má ako organizátor kontinentálneho šampionátu účasť istú.

"Do zápasu s Rakúskom sme nastupovali s tromi taktickými zámermi: chceli sme udržať súpera na dištanc, plne sa koncentrovať počas celých 90 minút a nerobiť individuálne chyby. Tieto priority či taktické ciele sa však vôbec nenaplnili, pretože už v 7. min sme dostali gól. Ako sa neskôr ukázalo, bol to rozhodujúci moment stretnutia," uviedol v rozhovore k stredajšiemu duelu v Paschingu Jozef Barmoš.

Jeho zverenci sa po šoku z rýchleho gólu snažili spamätať a onedlho mohli vyrovnať, po individuálnej akcii Ružomberčana Pilára však Košičan Pavol Jurčo netrafil z uhla prázdnu bránku. Aj po zmene strán Slováci veľmi chceli s nepriaznivým stavom niečo urobiť, na trávnik sa dostal v 55. min aj 18-ročný legionár z anglického klubu FC Chelsea Miroslav Stoch.

Koncovka však Barmošovým zverencom nevychádzala. Vyloženú príležitosť spálil opäť Jurčo, keď v závere namieril len do brankára domácich Olejnika. "Dvadsať minút sme hrali v početnej výhode (írsky arbiter Buttimer vylúčil v 69. min za faul Dobera, pozn.), ani to nám však nepomohlo. Chlapcom síce nemôžem uprieť snahu, nasadenie i bojovnosť, bez streleného gólu sa však v prípade inkasovania nedá ani remizovať, nieto ešte vyhrať," doplnil ďalej J. Barmoš, ktorý sa snažil nájsť aj príčiny prehry: "Zápas v Paschingu ukázal, že niektorí hráči nie sú v optimálnej forme. Sú nerozohraní, absentovala jednoznačne herná kvalita. Pochváliť môžem najmä Petra Masla a Juraja Kucku, hoci ten videl v závere duelu druhú žltú a následne aj červenú kartu. Dobrý dojem zanechal aj Pilár. Hoci sme si proti Rakúšanom dokázali vytvoriť príležitosti, v koncovke sme sa nepresadili podľa predstáv."

Slovenská dvadsaťjednotka zostala po stredajšej jednogólovej prehre na 2. mieste tabuľky 7. kvalifikačnej skupiny so ziskom 8 bodov, na "bronzovú" priečku sa posunulo Belgicko (aktuálne 7 bodov) po víťazstve v Pafose nad domácim výberom Cypru. Tím z Afroditinho ostrova klesol na dno tabuľky, keď má rovnako ako Island šesť bodov.

"So súčasným nízkym počtom ôsmich bodov sú naše šance kvalifikovať sa z 2. miesta do vyraďovacej fázy už prakticky nulové. V tejto kvalifikácii nás ešte v septembri čakajú zostávajúce dva duely, a to doma s Belgickom a na Islande. Pokúsime sa v nich uspieť a zostať v tabuľke našej skupiny na konečnej druhej priečke. Nevylučujem však ani možnosť, že na jeseň dostanú príležitosť nastúpiť aj iní, mladší hráči, s perspektívou na účinkovanie v dvadsaťjednotke v ďalšej kvalifikácii," uzavrel kormidelník SR "21" Jozef Barmoš.

Rakúšania si vybojovali po prvý raz prvenstvo v základnej fáze tejto vekovej kategórie a majú šancu dostať sa premiérovo na záverečný turnaj ME "21"

"Proti Slovensku sme neodohrali náš najlepší zápas, ale účel svätil prostriedky. Chlapci nepredvádzali oku lahodiaci výkon pre divákov. Dôležitejšie však je, že dokázali uspieť, získať tri body a skončiť už v predstihu pred jesenným vyvrcholením na prvom mieste v základnej skupine. Po vedúcom Hofferovom góle sme mohli zvýšiť ešte v prvom polčase na 2:0, šance sme však nevyužili. V druhom polčase po vylúčení Dobera hostia riskovali, napokon sme však doviedli duel do víťazného konca," skonštatoval tréner rakúskeho výberu Manfred Zsak.

K jeho slovám sa pridal aj stredajší hrdina a autor víťazného gólu Erwin "Jimmy" Hoffer. "Strelili sme rýchly gól, čo bolo dôležité. Slováci si v početnej prevahe v závere vytvorili tlak, no našťastie neskórovali. Vedeli sme, že to bude v stredu boj. Očakávali sme tesný výsledok, a tak sa aj stalo," uviedol útočník Rapidu Viedeň, ktorý sa počas uplynulého víkendu pričinil tromi úspešnými zásahmi o "rozobranie" Salzburgu v tamojšej ligovej súťaži (7:0).

Súhrn výsledkov stredajších zápasov v 7. skupine kvalifikácie ME 2009 vo futbale hráčov do 21 rokov:

Rakúsko "21" - Slovensko "21" 1:0 (1:0)
Gól: 7. Hoffer, ŽK: 78. Stankovič, 85. Okotie, 90. Junuzovič - 42. Kucka, 87. Pavol Jurčo, ČK: 69. Dober za faul - 89. Kucka po druhej žltej karte, rozhodovali: Buttimer - Mcgrath, Hennessy (všetci Ír.), 2540 divákov
Zostavy:
Rakúsko "21": Olejnik - Dober, Hoheneder, Madl, Erbek - Junuzovič, Reiter, Kavlak, Saurer (78. Sonnleitner) - Hoffer (82. Okotie), Stankovič (90.+ Hackmair)
Slovensko "21": Kamenár - Pekarík, Martin Tóth, J. Maslo, Čikoš (83. L. Janič) - Ižvolt (55. Stoch), Kucka, P. Maslo, Jendrišek - Pavol Jurčo, Pilár (66. Piroška)

Cyprus "21" - Belgicko "21"0:2 (0:0)
Góly: 65. Rossini, 82. De Mul, rozhodoval: Spasič (Srb.)

Aktuálna tabuľka 7. kvalifikačnej skupiny:
1. Rakúsko 7 5 2 0 11:6 17 - istý postup do vyraďovacej fázy
2. Slovensko 6 2 2 2 11:10 8
3. Belgicko 6 2 1 3 9:8 7
4. Island 6 1 3 2 5:7 6
5. Cyprus 7 2 0 5 7:12 6

Zostávajúci program:
Piatok, 5. septembra 2008: Rakúsko "21" - Island "21", Slovensko "21" - Belgicko "21"
Utorok, 9. septembra 2008: Belgicko "21" - Cyprus "21", Island "21" - Slovensko"21"

Zdielať na