Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Luka Modrič najlepším hráčom za rok 2018. Do lopty začal kopať na parkovisku hotela
Zdielať na

Luka Modrič najlepším hráčom za rok 2018. Do lopty začal kopať na parkovisku hotela

LONDÝN / Luka Modrič ukončil futbalovú nadvládu Cristina Ronalda a Lionela Messiho. Práve títo dvaja v ostatnej dekáde najvýraznejšie dominovali svetovej scéne, ale futbal má najnovšie nového kráľa - chorvátského kúzelníka z Realu Madrid. Modrič triumfoval v ankete The Best, ktorú organizuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Modrič počas hodnoteného obdobia tretíkrát po sebe triumfoval s Realom Madrid v Lige majstrov. Zaznamenal aj víťazstvo na MS klubov 2017 v Spojených arabských emirátoch. Taktiež priviedol Chorvátsko do finále tohtoročných MS v Rusku, kde ho vyhlásili za najlepšieho hráča turnaja. Modrič už na konci augusta získal ocenenie pre najlepšieho hráča roka podľa Európskej futbalovej únie (UEFA). "Je to veľká česť a nádherný pocit stáť tu s touto trofejou. Nie je to len moja zásluha, ale svoj podiel na nej majú aj moji spoluhráči z Realu Madrid a Chorvátskej reprezentácie. Je to aj trofej mojej rodiny, pretože bez nej by som sa nikdy nedostal tam, kde som teraz," povedal Luka Modrič pri preberaní ocenenia a poďakoval sa aj niekdajšiemu kapitánovi chorvátskej reprezentácie Zvonimirovi Bobanovi. "Bol mojim vzorom a inšpiráciou. On a jeho tím nám ukázali, že môžeme dosiahnuť dobrý výsledok. Chcel by som pochváliť aj celé Chorvátsko. Mali sme krásne leto, vďaka všetkým fanúšikom za podporu a nádherné emócie," dodal Modrič.

​Cristiano Ronaldo okrem rovnakých kolektívnych úspechov ako Modrič v Reale Madrid ovládol poradie kanonierov v Lige majstrov 2017/2018, keď nastrieľal úctyhodných 15 gólov. Salah sa s anglickým klubom FC Liverpool prebojoval do finále Ligy majstrov 2017/2018 a v uplynulej sezóne najvyššej anglickej súťaže Premier League nastrieľal rekordných 32 gólov.

Víťaz v ankete The Best nemal ľahké detstvo:

Kapitán chorvátskeho tímu nemal ľahké detstvo. Presne 18. decembra 1991, keď mal iba šesť rokov, jeho dedko viedol dobytok na neďaleký kopec. Cestou ho zastrelili. Lukov otec v tom čase vstúpil do armády a ich rodinný dom zakrátko vypálili. Luka a jeho blízki sa uchýlili v hoteli pri Zadare, ktorý provizórne prerobili na centrum pre utečencov. Budúca hviezda futbalových trávnikov v ňom strávila niekoľko rokov a futbal sa naučila hrať na parkovisku spomenutého hotela. "Toto ocenenie dokazuje, že všetci sa môžeme stať najlepšími vďaka tvrdej práci a oddanosti. Každý sen sa môže premeniť na skutočnosť," doplnil Modrič.

"Luka Modrič je kapitán môjho tímu, je najlepší hráč v chorvátskom mužstve aj na svete. Zaslúži si toto ocenenie. Je to veľmi dobrý človek, seriózny chlap a veľký profesionál. Na ihrisku je ako môj asistent. Veľmi si ho vážim za všetko, čo v tomto roku dokázal. Zaslúži si toto ocenenie," povedal trénerov Chorvátska Zlatko Dalič.

Ako hlasovali Slováci v ankete The Best 2018 o najlepšieho hráča roka, ktorú organizuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA):

Ján Kozák (tréner SR): 1. Luka Modrič, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Eden Hazard
Martin Škrtel (kapitán SR): 1. Luka Modrič, 2. Kylian Mbappé, 3. Mohamed Salah
Michal Zeman (redaktor denníka Pravda): 1. Luka Modrič, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Antoine Griezmann
Vladimír Weiss starší (tréner Gruzínska): 1. Luka Modrič, 2. Lionel Messi, 3. Cristiano Ronaldo

Súvisiace články