Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bujaré oslavy vo Francúzsku naháňali až strach. Radosť ale bola aj v Chorvátsku
Zdielať na

Bujaré oslavy vo Francúzsku naháňali až strach. Radosť ale bola aj v Chorvátsku

PARÍŽ/MAKARSKA / Divoké oslavy, ktoré miestami naháňali až strach. Aj takto opisujú radosť Francúzov po zisku zlata na Majstrovstvách sveta vo futbale Slováci, ktorí sa ocitli v epicentre osláv. Tie si vyžiadali dvoch mŕtvych a viacero zranených.

O atmosféru v centre Paríža sa podelila Slovenska, ktorá bola v tom čase v metropole na dovolenke. Potrebnou turistickou výbavou bola v nedeľu trpezlivosť. "Nekonečné rady, ľudia stáli od barov až ku križovatkám," vraví Kristína. 

Nepokojné oslavy

Krátko po polnoci vypukli v blízkosti Elyzejských polí nepokoje. Strážcovia poriadku museli použiť slzný plyn. Nespratníci vykrádali obchody neďaleko Víťazného oblúka, rozbíjali výklady, podpaľovali autá a napádali policajtov. Keďže problémy neutíchali, z bezpečnostných dôvodov zastavili úrady všetky dopravné spojenia vrátane metra a prímestskej železnice.

Oslavy však nie všade dopadli dobre. V alpskom mestečku Annecy došlo k tragédii, keď si 50-ročný fanúšik zlomil väzy pri skoku do kanála. Takisto zahynul 30-ročný muž, stalo sa tak pri nešťastnej autonehode. Porušenia zákona sa vyskytli aj v Lyone, Bordeaux a Marseille, kde stovky priaznivcov vyjadrovali svoju radosť ničením áut a podpaľovaním odpadkových košov.

Radosť z 2. miesta 

Turisti to mali posledný týždeň v Chorvátsku skutočne pestré. Miestne obchodíky si prišli na svoje najmä čo sa týka tričiek či iných predmetov s chorvátskymi motívmi. Na námestí v centre mesta mestečka Makarska sa zišli davy domácich ako aj cudzincov, aby spoločne sledovali finálové zápasy majstrovstiev.

"Určite je viac turistov, jednoducho futbal je pre nás reklama, pritiahne to k nám ešte viac hostí," zhodnotil situáciu Tonči Lalič z turistického úradu. Aj keď Chorvátsko finále nevyhralo, skončilo na výbornom druhom mieste a ich fanúšikovia sú im za to vďační.

Isté je, že si toto futbalové šialenstvo turisti na Makarskej riviére ešte pár dní v dozvukoch určite užijú. A to vo dne ako i v noci. "Vidím to tak, že celý týždeň tu budeme oslavovať," povedal turista z Poľska. 

Súvisiace články