Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Kocian aj naďalej trénerom reprezentácie SR
Zdielať na
Futbal

Kocian aj naďalej trénerom reprezentácie SR

Zdroj: SITA/Peter Maďar

VV SFZ na svojom štvrtkovom zasadnutí prijal hodnotiacu správu reprezentačného trénera Jána Kociana a podržal ho na poste kormidelníka národného tímu

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí v sídle zväzu prijal hodnotiacu správu reprezentačného trénera Jána Kociana a podržal ho na poste kormidelníka národného tímu. "Prácu pána Kociana od jeho príchodu k mužstvu sme hodnotili z hľadiska cieľov, ktoré sme si vopred určili.

Prvý z nich, kvalifikovať sa na európsky šampionát, sa nám, bohužiaľ, splniť nepodarilo. Druhou úlohou bolo zabudovať do kolektívu mladších, perspektívnejších hráčov, čo sme splnili iba čiastočne. Spokojní nie sme s obmenou hráčov na niektorých postoch. Na januárovom zasadnutí sa budeme snažiť zachovať kontinuitu a vytvoriť čo najlepší program pre A-tím. Hlavný tréner má zmluvu do konca roka 2009, výkonný výbor prijal jeho správu a tak aj naďalej zostáva pri národnom tíme," zhodnotil rokovanie VV prezident SFZ František Laurinec.

Takmer rovnaké závery rokovania VV SFZ o činnosti reprezentácie v neúspešnej kvalifikácii o postup na ME 2008 prezentoval aj Ján Kocian: "Myslím si, že správu som písal dosť sebakriticky. Jeden z cieľov, umiestniť sa čo najlepšie, sme nesplnili. Rozhodujúce domáce zápasy proti Írsku a Walesu sme nezvládli a nemali tak šancu bojovať o postup až do konca. Bolo to cieľom nielen mojím, ale stotožnili sa s ním aj hráči a výkonný výbor. Tím perspektívu má, mladých hráčov sme do reprezentácie nielen povolávali, ale tí sa aj reálne dostávali na ihrisko a pravidelne hrávali. To je asi najpozitívnejším bodom mojej správy."

Okrem hodnotenia skončenej kvalifikácie sa členovia VV SFZ zaoberali aj prípravou na ďalší kvalifikačný cyklus a nový kalendárny rok. Dôležitou bude januárová schôdzka v Bratislave, na ktorej sa stretnú zástupcovia všetkých národných tímov, ktorých spojil nedávny žreb kvalifikácie o postup na MS 2010 do Juhoafrickej republiky.

Túto tému si zobral na starosť viceprezident SFZ zodpovedný za oblasť medzinárodných stykov a štátnu reprezentáciu Stanislav Strapek: "V súčasnosti už pracujeme na najoptimálnejšom slede jednotlivých stretnutí a urobíme všetko pre to, aby nám poradie kvalifikačných duelov vyhovovalo čo najviac. Verím, že sa nám to podarí a nebudeme sa musieť spoliehať na dodatočný žreb."

Nemenej podstatnou štvrtkovou témou bola aj otázka štadiónov, na ktorých Slovensko absolvuje nadchádzajúcu kvalifikáciu, keďže bratislavské Tehelné pole je v dezolátnom stave, čaká ho sanácia a následná výstavba nového národného štadióna.

"V danej situácii su vyhovujúce iba dva štadióny - v Trnave a Žiline. Chystáme rokovania s ich majiteľmi a klubmi. Trnava je predurčená na organizáciu zápasov, kde sa očakáva väčšia divácka kulisa a v Žiline by sa mohli odohrať duely so Slovinskom a Severným Írskom. To je však ešte otázkou diskusie. Dôležitú úlohu zohrá termín konania jednotlivých zápasov. Dáme aj na názor trénera a hráčov, kde sa cítia lepšie a kde cítia väčšiu podporu. Problémom bude trochu logistika, ktorá je v Žiline komplikovanejšia ako v Trnave," uzavrel tlačovú besedu po rokovaní VV SFZ F. Laurinec.

Zdielať na