Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Škandál v najvyššej futbalovej súťaži. Polícia rieši úplatky a korupciu
Zdielať na

Škandál v najvyššej futbalovej súťaži. Polícia rieši úplatky a korupciu

BRATISLAVA / V najvyššej slovenskej futbalovej súťaži sa schyľuje k veľkému škandálu. Stretnutia uplynulého ročníka Fortuna ligy 2017/2018 totiž mali byť ovplyvňované.

Podľa portálu topky.sk majú minimálne v jednom prípade existovať zadokumentované svedectvá a dôkazy, podľa ktorých mali byť podplácaní hráči v zápasoch majstrovskej Trnavy. "Prípadom sa zaoberal aj Slovenský futbalový zväz, no vzhľadom k obrovským podozreniam ho prevzala Národná kriminálna agentúra," informujú topky.sk.

Podľa denníka SME figuruje v prípade bývalý predseda FC Senec Daniel Bartko. Ten pre periodikum potvrdil, že vyšetrovanie sa týka jeho stretnutia s jedným hráčom. Zároveň však odmietol korupčné správanie. "Povedzte, že je to hlúposť, že som mu chcel pomôcť," povedal Bartko pre SME a uviedol, že situáciu rieši s právnikmi.

Polícia mala podozrenie

Polícia sa mala začať zaoberať podozreniami v decembri 2017. "V rámci operatívneho preverovania boli vykonané úkony s poukázaním najmä na fakt, že sa jedná o trestnú činnosť v špecifickej oblasti, a to v prostredí úzkeho a špecifického typu osôb, ktoré sa navzájom poznajú a nanajvýš dobre poznajú prostredie, v ktorom k samotnej korupčnej činnosti dochádza, a preto bolo potrebné na zadokumentovanie tejto trestnej činnosti veľmi citlivo vyhľadať, osloviť a získať spolupracujúce osoby, prostredníctvom ktorých by bolo možné nadobudnúť bližšie informácie o celom priebehu trestnej činnosti, to znamená k záujmovým osobám a ich prepojeniam, formám, miestam, kde k tejto trestnej činnosti dochádza. Z toho dôvodu bola prostredníctvom operatívno-pátracej činnosti vytypovaná spolupracujúca osoba s PZ pohybujúca sa v záujmovom prostredí," píše sa v spise.

"V záujme Slovenského futbalového zväzu je, aby sa medializované informácie o možnej manipulácii stretnutí v 1. lige, ktoré sa objavili dňa 4. júna vo viacerých médiách, vyšetrili. Keďže momentálne prebieha vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní a Slovenský futbalový zväz nedisponuje oficiálnymi informáciami z vyšetrovania, nemôže sa k celej záležitosti v tejto chvíli vyjadriť,“ uviedol SFZ v oficiálnom stanovisku na svojom webe.

Na vyhlásenie SFZ nadviazal aj riadiaci orgán najvyššej slovenskej súťaže Fortuna ligy - Únia ligových klubov: "V záujme zachovania dobrého mena najvyššej futbalovej súťaže mužov prezident ÚLK okamžite iniciuje stretnutie s oddelením integrity futbalu v rámci SFZ, keďže naším spoločným záujmom je, aby predmetné informácie boli riadne vyšetrené."

Vinu odmietajú 

Na uvedené informácie zareagoval aj FC Spartak Trnava, ktorý na svojom webe zverejnil oficiálne stanovisko: "V prvom rade chceme zdôrazniť, že akékoľvek spájania s možnou korupciou a spomínaným údajným prípadom tvrdo odmietame a odsudzujeme. Spartak Trnava získal v sezóne 2017/2018 titul absolútne čestne a korektne. Bez akýchkoľvek možných vedľajších vplyvov, ako uvádza portál topky.sk. Nikto z klubu FC Spartak Trnava či jeho blízkeho prostredia nemal nikdy nič spoločné s akoukoľvek formou ovplyvňovania výsledkov a zápasov. Klub takéto obviňovania tvrdo odmieta a dištancuje sa od nich. Nie je nám známe, že by takýto možný prípad polícia, resp. NAKA vyšetrovala a ani nás to nezaujíma. V čase, keď si po 45 rokoch užívame zisk majstrovského titulu, to vnímame ako vykonštruovaný škandál. Môže ísť o zbabelé útoky. V neposlednom rade pokus o hru možných ďalších osôb z futbalového prostredia, do ktorej sa nenecháme zatiahnuť. Klub urobí všetky právne kroky voči tým osobám, ktoré o Spartaku Trnava šíria takéto nepravdy."

Podľa disciplinárneho poriadku SFZ, ak sa preukáže úmyselná spolupráca Spartaku Trnava na korupčných praktikách, klubu hrozí pokuta, odobratie majstrovského titulu, ale aj vylúčenie z Fortuna ligy. Európska futbalová únia ho môže sankcionovať vylúčením z európskych súťaží a pokutou.

Súvisiace články