Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Real Madrid oslavuje zlatý hetrik, v kyjevskom finále zdolal Liverpool
Zdielať na

Real Madrid oslavuje zlatý hetrik, v kyjevskom finále zdolal Liverpool

Futbalisti španielskeho Realu Madrid dovŕšili v Lige majstrov "zlatý hetrik". V sobotňajšom finále na Olympijskom štadióne v ukrajinskom Kyjeve zdolali hráčov anglického FC Liverpool 3:1 a tretíkrát po sebe získali "ušatú trofej".

Skóre duelu otvoril v 51. min Karim Benzema po hrubej chybe brankára "The Reds" Lorisa Kariusa. Hneď na to síce vyrovnal po rohu Sadio Mané, ale v 64. min rozhodol o triumfe Realu výstavným gólom nožničkami striedajúci Gareth Bale. Walesan potom ešte spečatil víťazstvo Realu v 82. min, ale výrazne mu k tomu pomohol Karius. Šance Liverpoolu výrazne klesli už po polhodine hry, keď musel striedať jeho najlepší hráč Mohamed Salah zrejme pre vykĺbené rameno.

Real Madrid je rekordérom Ligy majstrov, trofej získal už po 13. raz, stačilo mu na to 16 účastí vo finále. V posledných piatich sezónach sa hráči Realu tešili štyrikrát. "Biely balet" dominuje nielen v historickom súčte triumfov, ale aj v rámci novodobej histórie LM. Od roku 1993 vyhral LM dovedna sedemkrát (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017 a 2018), čo sa nepodarilo žiadnemu inému tímu.

Finále futbalovej Ligy majstrov 2017/2018 - Kyjev (Ukr.):

Real Madrid (Šp.) - FC Liverpool (Angl.) 3:1 (0:0)
Góly: 51. Benzema, 64. a 83. Bale - 55. S. Mané, ŽK: 82. S. Mané (Liverpool), rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.)

Zostavy:
Real Madrid: K. Navas - Carvajal (37. Nacho), Varane, S. Ramos, Marcelo - Modrič, Casemiro, T. Kroos - Isco (61. Bale) - Benzema (89. Asensio), C. Ronaldo
Liverpool: Karius - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, A. Robertson - J. Milner (83. Can), Henderson, Wijnaldum - Salah (31. Lallana), Firmino, S. Mané

Liverpool sa od úvodu zahryzol do Realu, ale Navasa nedokázal výraznejšie ohroziť. V 11. min sa v drese madridského mužstva pripomenul Marcelo, ktorý ľavačkou mieril vedľa. V 15. min Firmino stratil loptu v strede ihriska a Ronaldovi nechýbalo veľa, aby po rýchlom útoku skóroval. Anglické mužstvo malo naďalej prevahu, ale v 23. min sa v dobrých príležitostiach nepresadili Firmino ani Alexander-Arnold. Po polhodine hry Liverpool prišiel o svoj najväčší útočný tromf Salaha, ktorý si pravdepodobne vykĺbil rameno. Nahradil ho Lallana. O chvíľu musel na druhej strane striedať zranený Carvajal. Real potom lepšie kombinoval a v 43. min sa dočkal presného zásahu - Karim Benzema bol však v postavení mimo hru. O niekoľko momentov neskôr nebezpečne vystrelil aj striedajúci Nacho Fernández.

V úvode druhého polčasu to už Realu vyšlo. Najprv Isco trafil brvno a o pár minút neskôr urobil brankár Liverpoolu Karius nepochopiteľnú chybu, keď pri vyhodení lopty trafil nohu Benzemu a lopta sa dokotúľala do bránky. Vzápätí bolo vyrovnané - Lovren najvyššie vyskočil na center z rohu a loptu pred Navasom ešte tečoval Mané. Po hodine hry Karius vyrazil Iscov pokus k bližšej žrdi. Isca následne nahradil Bale, ktorý po troch minútach na ihrisku krásnymi nožničkami z hranice pokutového územia poslal "biely balet" do vedenia. V 70, min mohol Mané znovu vyrovnať, potiahol si loptu okolo Casemira, vystrelil cez Ramosa, ale trafil iba do žrde. O chvíľu na to sa Angličania dožadovali penalty po údajnej ruke Casemira, ale Mažič nepískal. Na druhej strane mal veľkú šancu Ronaldo, ale Robertson mu prekazil pokus o strelu. V 83. min urobil Karius ďalšiu hrubú chybu, keď mu prešla pomedzi ruky ďalekonosná Balova strela. Do konca duelu sa už nič zásadné nestalo a Real Madrid mohol oslavovať "zlatý hetrik".

Súvisiace články