Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci v kvalifikácii MS 2010 aj proti Česku a Poľsku
Zdielať na
Futbal

Slováci v kvalifikácii MS 2010 aj proti Česku a Poľsku

Zdroj: SITA/AP/Polfoto, Lars Poulsen

Žreb kvalifikácie o postup na MS 2010 vo futbale: Slovensko sa stretne v 3. skupine s Českom, Poľskom, Severným Írskom, Slovinskom a San Marínom

Futbalisti Slovenska sa v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2010 v Juhoafrickej republike stretnú v 3. skupine s Českom, Poľskom, Severným Írskom, Slovinskom a San Marínom. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v juhoafrickom meste Durban. Na záverečný turnaj majstrovstiev sveta, ktorý sa po prvý raz uskutoční na "čiernom kontinente", postúpi priamo iba víťaz skupiny, mužstvo z druhého miesta bude hrať baráž o štyri miestenky na svetový šampionát.

Slovensko s aktuálnou nálepkou neúspechu v kvalifikácii ME 2008 figurovalo pri žrebovaní až vo štvrtom koši. Z najvyššieho dostalo Čechov, z druhého Poliakov, z tretieho Severných Írov, z piateho Slovincov a zo šiesteho San Maríno. Slováci nenarazia v kvalifikácii na tímy, ktoré sú pravidelnými účastníkmi záverečných turnajov MS. Spoločný tím Česko-Slovenska nastúpil na svetovom šampionáte dokopy osemkrát, samostatné krajiny len raz (Česko 2006). Poliaci sa predstavili na MS sedemkrát, dvakrát boli bronzoví.

Trikrát na záverečnom turnaji hrali aj Severní Íri, raz Slovinci, San Maríno rovnako ako Slovensko ešte ani raz. Slovensko síce nemá v skupine ani jedného z európskych futbalových obrov typu Nemecka, Taliansko, Španielsko či Francúzska, ktorí sú favoritmi každej kvalifikácie. S výnimkou slabého San Marína sú šance ďalších účastníkov na postup viac-menej vyrovnané.

"V Európe si už ťažko vyberať vhodného a nevhodného súpera. Myslím si, že skupina, ktorú nám dnes vyžrebovali, vyzerá prijateľne. Pre Slovensko sa to v Durbane aj vzhľadom na to, že sme boli vo štvrtom výkonnostnom koši, neskončilo vôbec zle. Jednoznačnými favoritmi skupiny sú Česi a Poliaci. Tím trénera Brücknera poznáme, stretli sme sa s ním aj v nedávno skončenej kvalifikácii ME 2008 a ťahali sme dva razy za kratší koniec. Poľsko po účasti na vlaňajšom svetovom šampionáte v Nemecku postúpilo aj na budúcoročný kontinentálny šampionát do Rakúska a Švajčiarska, u našich severných susedov vládne doslova futbalový ošiaľ. Severní Íri z tretieho koša sú celkom prijateľní, aj keď im nechýbalo veľa a hrali by na ME 2008. Nevyspytateľní sú Slovinci, ktorí určite nepatria futbalovo do piateho koša. Musíme si preto dať na nich pozor. Duely so San Marínom by sme mali zvládnuť aspoň tak ako v nedávno skončenej kontinentálnej kvalifikácii. O postupových ambíciach nechcem veľmi rozprávať. Treba vziať totiž do úvahy najmä skutočnosť, že na rozdiel od kvalifikácie na EURO 2008 postupuje teraz priamo na svetový šampionát do JAR iba víťaz. Druhý tím zo skupiny nastúpi v barážových dueloch, pred dvoma rokmi sme ju hrali so Španielmi," povedal po žrebe prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec.

Futbalová reprezentácia Slovenska sa v oficiálnom medzištátnom zápase už stretla so všetkými súpermi, ktorých jej do 3. skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2010 v JAR prisúdil nedeľňajší žreb. Ako je známe s Českom a San Marínom bojovala v ostatnej kvalifikácii o postup na záverečný turnaj ME 2008, s oboma dokonca odohrala duel v novembri 2007 (minulú sobotu 1:3 v Prahe a v stredu 21. novembra 5:0 v Serravalle). Proti Poľsku Slováci naposledy zo štyroch doterajších duelov, z nich dvoch v kvalifikácii ME 1996, hrali priateľsky 7. februára 2007 na sústredení v španielskom Jereze de la Frontera. S účastníkom Euro 2008 vtedy remizovali 2:2.

So Severným Írskom súperila reprezentácia SR jediný raz v ére samostatnosti: 25. marca 1998 v Belfaste prehrala v medzištátnom priateľskom stretnutí 0:1. Proti Slovinsku sa v oboch predchádzajúcich vzájomných zápasoch, zhodne prípravných (jedno v rámci medzinárodného turnaja), zrodila remíza. Slováci majú pozitívnu bilanciu len so San Marínom.

Zdielať na