Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do kvalifikácie MS 2010 zasiahne aj hostiteľská JAR
Zdielať na
Futbal

Do kvalifikácie MS 2010 zasiahne aj hostiteľská JAR

Zdroj: ISIFA

Kvalifikácia futbalových MS prvý raz od roku 1934 aj s hostiteľskou krajinou

Juhoafrická republika nebude chýbať v osudí nedeľného žrebovania skupín africkej časti kvalifikácie, hoci je organizátorom majstrovstiev sveta 2010 a má istotu účasti.

Dôvod je jednoduchý - kvalifikačné boje o postup na prvý africký svetový šampionát v histórii zároveň rozhodnú o účastníkoch kontinentálnych majstrovstiev, ktoré sa v Angole uskutočnia iba pár mesiacov pred MS.

Od roku 1934, kedy si neskorší majstri sveta Taliani museli poradiť v eliminačnom dueli s Gréckom (4:0), aby napokon v Ríme dvíhali víťaznú trofej nad hlavu po triumfe nad Československom (2:1 po predĺžení), to bude prvý raz, čo hosťujúca krajina zasiahne do kvalifikácie. Usporiadatelia 3. ročníka MS Francúzi už o účasť bojovať nemuseli a toto pravidlo platí dodnes.

"Bafana Bafana" sa tak zaradia medzi 48 afrických krajín, ktoré budú v Durbane s napätím očakávať mená svojich súperov v 12 skupinách druhej fázy kvalifikácie. Do tretej, poslednej fázy postúpia víťazi a ôsmi najlepší z druhých miest, z nich si miestenku na záverečný turnaj vybojujú lídri piatich štvorčlenných skupín.

V prípade, že medzi nimi budú aj zverenci brazílskeho kouča Carlosa Alberta Parreiru, na MS pocestuje druhé mužstvo z danej štvorice. Národný tím JAR pravdepodobne nebude medzi tuctom nasadených, v aktuálnom rebríčku FIFA mu patrí medzi kontinentálnou konkurenciou až 17. priečka. Na Africký pohár národov 2010 postúpia prví traja z piatich skupín záverečnej fázy kvalifikačných bojov, účasť má zabezpečenú aj hostiteľ Angola.

Celkovo sa v kvalifikácii o postup na MS 2010 predstaví 203 z 208 členských krajín FIFA. Štvorica Filipíny, Bhután, Brunej a Laos sa o miestenku na svetový šampionát neuchádza a automatickú účasť má zabezpečenú ako usporiadateľ Juhoafrická republika.

V nedeľu je tak v Durbane na programe okrem Južnej Ameriky a Oceánie žreb kvalifikácie vo všetkých ostatných zónach. Ako prvé pôjdu do osudia ázijské krajiny, ktoré budú bojovať o štyri či päť miest na MS 2010. Nasledovať bude žreb regiónu CONCACAF, európskej časti kvalifikácie a na záver príde na rad Afrika.

Zdielať na