Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na žreb do Durbanu aj Kocian, A-tím SR definitívne vo 4. koši
Zdielať na
Futbal

Na žreb do Durbanu aj Kocian, A-tím SR definitívne vo 4. koši

Zdroj: Redakcia JOJ

Virtuálna slovenská kvalifikačná skupina v boji o postup na ME 2008 podľa želaní trénera A-tímu SR Jána Kociana: Taliansko, Švédsko, Izrael, SLOVENSKO, Rakúsko, Faerské ostrovy

V nedeľu 25. novembra o 16. hodine SEČ sa v juhoafrickom Durbane uskutoční žreb kvalifikácie futbalových majstrovstiev sveta 2010, ktoré bude hostiť práve Juhoafrická republika.

Slovenskí fanúšikovia budú celkom pochopiteľne upierať svoju pozornosť na losovanie európskej časti kvalifikačných bojov, na ktorej sa zúčastní 53 reprezentácii zo starého kontinentu. A-tím SR sa s definitívnou platnosťou ocitol vo štvrtom výkonnostnom koši, kam ho posunulo postavenie v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Slovákom v súčasnosti v celosvetovom meradle patrí pozícia na úplnom chvoste prvej päťdesiatky, v hodnotení krajín európskeho kontinentu sa nachádzajú na 29. mieste, pričom od 28. priečky sa "začína" štvrtý kôš. Pre samotný žreb síce bude smerodajný až rebríček FIFA zverejnený v piatok 23. novembra, no vzhľadom na prehru Slovenska v nedávnom derby stretnutí v Česku 1:3 sa dá z pohľadu SR očakávať len pokles. Okrem dvoch už tradičných favoritov skupiny tak tentokrát Kocianovým zverencom prižrebujú aj ďalší lepšie postavený tím.

Slovensko budú v Durbane zastupovať hlavný kormidelník A-tímu Ján Kocian, generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Miloš Tomáš a zástupca Šport Progressu, marketingového partnera SFZ. "Verím, že žreb k nám bude milosrdný. Vieme, že ľahký nebude, naopak, bude ešte náročnejší, ako bol doteraz. Začína sa však opäť od nuly a verím, že toto mužstvo odovzdá v nastávajúcej kvalifikácii viac ako sa mu podarilo v tejto práve skončenej," optimisticky skonštatoval prezident SFZ František Laurinec, ktorý na žrebe nebude prítomný.

Pre 49-ročného trénera Kociana to bude prvá kvalifikácia, ktorú začne so svojimi zverencami. K reprezentačnému kormidlu sa totiž dostal až po štyroch zápasoch tej predchádzajúcej o postup na ME 2008. "Samozrejme, že o najsilnejšom súperovi sme už trochu polemizovali, aj keď všetko je to viac-menej lotéria. Z tých najvyššie nasadených mužstiev sme sa ešte nestretli s Talianskom a Holandskom, tak prečo nie úradujúci majstri sveta. Z druhého koša by som bral Švédsko a z toho tretieho Izrael, aj keď jeho mužstvo má svoju kvalitu, čo dokázalo aj v ostatnej kvalifikácii. So svojím poňatím hry by to však bol pre nás asi najprijateľnejší súper. Z piateho koša by som privítal Rakúsko - naše vzájomné stretnutia by mali svoj náboj, sme susedia, oni navyše budú teraz organizovať majstrovstvá Európy. Podľa mňa si stále namýšľajú, že sú niekde inde ako v skutočnosti. Myslím si, že by boli zdolateľní. Z poslednej skupiny by som si možno podľa výsledkov želal San Maríno, aj keď po našom stredajšom zápase, keď domáci hrali doslova zákerne, to musím prehodnotiť. Takže možno Faerské ostrovy, tam som ešte nebol," zamyslel sa Ján Kocian.

Formát futbalovej kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta v roku 2010 v JAR je známy už z júnového zasadnutia výkonného výboru UEFA v holandskom Heerenveene. Na starom kontinente sa bude hrať v ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej skupine.

Automatickú účasť na záverečnom turnaji MS 2010 si vybojujú deviati víťazi jednotlivých skupín, osem najlepších reprezentačných mužstiev z druhých miest potom vytvorí štyri dvojice, ktoré sa v dvojzápase systémom doma - vonku pobijú o zostávajúce kvarteto miesteniek na svetový šampionát v Juhoafrickej republike. Celkovo sa v kvalifikácii o postup na MS 2010 predstaví 203 z 208 členských krajín FIFA. Štvorica Filipíny, Bhután, Brunej a Laos sa o miestenku na svetový šampionát neuchádza a automatickú účasť má zabezpečenú ako usporiadateľ Juhoafrická republika.

V nedeľu je tak v Durbane na programe okrem Južnej Ameriky a Oceánie žreb kvalifikácie vo všetkých ostatných zónach. Ako prvé pôjdu do osudia ázijské krajiny, ktoré budú bojovať o štyri či päť miest na MS 2010. Nasledovať bude žreb regiónu CONCACAF, európskej časti kvalifikácie a na záver príde na rad Afrika.

Nasadenie krajín pred žrebom európskej časti kvalifikácie MS 2010 vo futbale podľa ešte stále aktuálneho rebríčka FIFA (k 24. októbru 2007): 1. kôš: Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Holandsko, Portugalsko, Česko, Chorvátsko, Anglicko 2. kôš: Rumunsko, Škótsko, Grécko, Rusko, Poľsko, Nórsko, Ukrajina, Švédsko, Srbsko 3. kôš: Turecko, Dánsko, Írsko, Bulharsko, Severné Írsko, Izrael, Švajčiarsko, Fínsko, Maďarsko 4. kôš: Bosna a Hercegovina, SLOVENSKO, Belgicko, Cyprus, Wales, Moldavsko, Albánsko, Gruzínsko, Macedónsko 5. kôš: Slovinsko, Island, Arménsko, Lotyšsko, Rakúsko, Litva, Bielorusko, Azerbajdžan, Lichtenštajnsko 6. kôš: Kazachstan, Estónsko, Malta, Luxembursko, Čierna Hora, Andorra, Faerské ostrovy, San Maríno

Zdielať na