Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
McClaren nehodlá odstúpiť, FA rozhodne vo štvrtok ráno
Zdielať na
Futbal

McClaren nehodlá odstúpiť, FA rozhodne vo štvrtok ráno

Zdroj: wikipedia.org

Favorizovaným kandidátom na post trénera anglickej futbalovej reprezentácie Jose Mourinho.

Blamáž anglického futbalu, ktorý v stredu pripravil horké "sústo" pre svojich priaznivcov nepostúpením na budúcoročné majstrovstvá Európy, zatiaľ nevyvolala stínanie hláv ani trénerské "harakiri" Steva McClarena.

Víťazstvo nad Chorvátskom v záverečnom kvalifikačnom stretnutí E-skupiny považovala britská futbalová verejnosť za samozrejmú podmienku zotrvania McClarena vo funkcii, preto sa po prehre 2:3 na Wembley očakávali konkrétne vyhlásenia, doteraz však žiadne neprišli. Steve McClaren síce prijíma zodpovednosť, ale odstúpiť dobrovoľne sa nechystá, zatiaľ čo Anglická futbalová asociácia (FA) zachováva pietne ticho nad trestuhodne zahubenou šancou.

Vývoj udalostí sa môže pohnúť dopredu už vo štvrtok dopoludnia, na kedy je zvolané mimoriadne zasadnutie výkonného výboru, ktoré pravdepodobne rozhodne o trénerovom osude. "Neodstúpim," zanovito odkázal McClaren po stretnutí. "Bezvýhradne beriem zodpovednosť na svoje plecia, prijímam ju. Úspech v kvalifikácii bol mojou pracovnou povinnosťou a ja som ju nesplnil. Nebudem teraz špekulovať nad budúcnosťou, ešte je veľmi skoro po takom veľkom rozčarovaní. Sklamali sme celý národ a to nemôže zostať bez odozvy," povedal McClaren na tlačovej konferencii po zápase, ktorý poslal do Rakúska a Švajčiarska ruskú reprezentáciu.

Kolíska futbalu nebude mať svoje zastúpenie na vrcholnom podujatí prvý raz od majstrovstiev sveta 1994 v USA, navyše na kontinentálnom šampionáte nebude ani jeden ostrovný tím. Za trénera sa postavili viacerí hráči, to však v takýchto situáciách nebýva smerodajné. "Viem, že hráči s ním radi pracovali. Musíme sa cez to preniesť spoločne. Sme teraz všetci veľmi sklamaní, ale ak tréner zostane, verím, že sa z toho vyhrabeme," povedal strelec vyrovnávajúceho gólu na 2:2 Peter Crouch a hlas kabíny tlmočil aj kapitán John Terry, ktorý je krátko po zranení a trpké chvíle prežíval na lavičke. "Pracovať so Stevom bola skvelá skúsenosť. Všetci sme s jeho prípravou boli spokojní, preto musíme prevziať kolektívnu zodpovednosť. Absolútne ho podporujeme," pridal sa stopér FC Chelsea.

Po stredajšom anglickom Waterloo sa ako najväčšia trénerova chyba javí dôvera brankárovi Aston Villy Scottovi Carsonovi, ktorý už v 8. min pustil na šmykľavom teréne do siete ďalekonosný pokus Nika Kranjčara. McClarenovi nevyšiel ani ťah so Shaunom Wrightom-Phillipsom na pravej strane zálohy, do druhého polčasu už nastúpil David Beckham a prihral na Crouchov gól. Na McClarenovu obranu treba dodať, že pri skladaní zostavy musel vynechať viacero zvučných mien, chýbala mu stopérska dvojica Terry, Rio Ferdinand aj útočný dvojzáprah Michael Owen, Wayne Rooney.

V McClarenovo zotrvanie neveria ani britskí bookmakeri, ktorí už vypísali kurzy na jeho nástupcov. Najväčšie šance sa dávajú Josemu Mourinhovi, nasleduje írsky kouč Aston Villy Martin O'Neill a Brazílčan Luis Felipe Scolari, ktorý po odvolaní Svena-Görana Erikssona ponuku odmietol. V hre sú aj mená ako Alan Shearer, Guus Hiddink, Sam Allardyce či Fabio Capello.

Zdielať na