Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
S Čechmi sme prehrali
Zdielať na
Futbal

S Čechmi sme prehrali

Zdroj: ČTK/Michal Krumphanzl

Slováci si tak v šiestom vzájomnom stretnutí s Českom zaknihovali štvrtú prehru, prvý raz však o menej ako tri góly.

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala vo svojom predposlednom vystúpení v kvalifikačnej D-skupine o postup na ME 2008 na pôde Česka 1:3 (0:1).

Už pred zápasom v Prahe na Letnej bolo jasné, že domáci majú istú účasť na Euro 2008 a naopak, Mintál a spol. na budúcoročný záverečný európsky šampionát postúpiť nemôžu. Zverenci trénera Jána Kociana si však po sobotňajšom neúspechu zároveň definitívne zahatali možnosť na miestenku v treťom výkonnostnom koši pred blížiacim sa žrebom európskej časti kvalifikácie majstrovstiev sveta 2010. Vzhľadom na ostatné sobotňajšie výsledky v D-skupine patrí Slovákom, ktorí svoju aktuálnu kvalifikačnú púť zakončia o štyri dni v stredu 21. novembra v San Maríne (hrá sa na Olympijskom štadióne v Serravalle o 20.30 h SEČ), momentálne až 6. priečka, keď pod nimi je už len práve ich najbližší súper.

Česko - Slovensko 3:1 (1:0)

Góly: 14. Grygera, 77. M. Kulič, 82. Rosický - 79. M. Kadlec (vlastný), ŽK: 56. Zd. Štrba, 58. Sapara, 69. Ľ. Michalík (všetci Slovensko), rozhodovali: Asumää - Koskela, Kotinurmi (všetci Fín.), 15 651 divákov

Zostavy:
Česko: Blažek - Zd. Pospěch, R. Kováč, Rozehnal, Grygera (46. M. Kadlec) - Galásek - Plašil, Rosický, Polák (86. Matějovský) - Baroš (70. M. Kulič), Koller
Slovensko: Čontofalský - Krajčík, Škrtel, Ľ. Michalík, M. Čech - Zd. Štrba - Kisel (86. Halenár), Sapara, J. Kozák, Hamšík (58. Hološko) - Mintál (67. Šesták)

V mrazivom počasí a hustom daždi začali podľa očakávania aktívnejšie domáci futbalisti. Do prvej vážnejšie príležitostí sa pred Čontofalského bránkou dostal už v 2. min Polák, ale vysoko prestrelil.

Na druhej strane o dve minúty preváhal čas na zakončenie Mintál a Hamšíkovu strelu česká obrana zblokovala. V 7. min Pospěch priťukol Barošovi, ale ten netrafil dobre loptu. Okienok v defenzíve hostí pribúdalo, jedno z nich nevyužil v 13. min po Barošovej prihrávke Rosický, ktorý ešte hľadal Kollera.

O minútu na to chybil pri svojom vybehnutí Čontofalský, Grygera si narazil loptu s Pospěchom a nekompromisne k pravej žrdi otvoril skóre - 1:0. Slováci sa snažili o okamžitú odpoveď, keď v 19. min po akcii Hamšíka s Čechom zakončoval Mintál, no Blažek nemusel zasahovať.

V 20. min na opačnej strane Rosický fantasticky vysunul Kollera, ktorý obišiel aj neistého Čontofalského, ale netrafil odkrytú bránku. Ďalšiu veľkú gólovú šancu si s chuťou hrajúci domáci vypracovali po pol hodine hry. Aktívny Pospěch našiel spätnou prihrávkou v šestnástke Plašila, jeho pokus však zblokoval mimo troch žrdí Michalík. V 34. min sa do slovenského pokutového územia rútil Baroš, záchrannú brzdu tentokrát zaťahoval Štrba.

Päť minút pred odchodom do kabín sa snažil urobiť niečo s nepriaznivým vývojom skóre Sapara, ale nemieril presne. Po priamom kope Rosického mohli naopak v 41. min svoj náskok zvýšiť Česi, no Rozehnal odrazenú loptu tesne pred Čontofalským nedobehol.

Po zmene strán pokračovali Česi v tlaku, keď už v 48. min Koller efektne aj efektívne pätičkou prihral Pospěchovi a ten ľavačkou opečiatkoval spojnicu Čontofalského svätyne. V 53. min sa k odrazenej lopte dostal Štrba, z 25 metrov však Blažeka neohrozil. V 65. min pekne spoza šestnástky vystrelil Galásek, slovenský brankár bol pozorný.

O dve minúty neskôr musel z hry pre zranenie odstúpiť slovenský kapitán Mintál, ktorého nahradil Šesták. V 68. min sa na pravom krídle uvoľnil ďalší striedajúci hráč Hološko, no jeho strele chýbala potrebná razancia aj presnosť, na opačnej strane po Rosického priamom kope osamotený Baroš hlavičkoval nad. Štvrťhodinku pred koncom duelu mohli Slováci vyrovnať, ale po strele Kisela a jemnom teči Michalíka vykopával spred prázdnej bránky Koller.

Už o dve minúty sa potvrdilo známe pravidlo nedáš - dostaneš. Po dlhej prihrávke na Kuliča síce Čontofalský chytil loptu do svojich rúk, no vzápätí nešťastne prepadol cez Čecha, vypadla mu a striedajúci útočník Česka ju už nemal problém dopraviť do siete - 2:0. O ďalších 120 sekúnd sa však zverenci trénera Jána Kociana predsa len dočkali gólu. Paradoxne im k tomu mohol domáci obranca Kadlec, ktorý za chrbát Blažeka nešťastne tečoval Kiselovu prihrávku na Šestáka - 2:1.

V 83. min o osude zápasu definitívne rozhodol Rosický, ktorý ľavačkou presne trafil odrazenú loptu - 3:1. V 85. min mohol náskok Čechov zvýrazniť Kulič, no nedočiahol na Plašilovho "koníka" a v nadstavenom čase nemieril presne v dobrej pozícii ani Rosický. Slováci si tak v šiestom vzájomnom stretnutí s Českom zaknihovali štvrtú prehru, prvý raz však o menej ako tri góly.

Hlasy trénerov po sobotňajšom derby stretnutí kvalifikačnej D-skupiny o postup na futbalové ME 2008 Česko - Slovensko (3:1):

Karel Brückner (tréner Česka): "Vyplnil sa nám predpoklad, že tento zápas bude pre nás oveľa ťažší ako ten predchádzajúci v Bratislave. Bolo to veľmi náročné stretnutie, viackrát sme museli meniť rozostavenie. Duel mal gradáciu, napínavé fázy, bol to jednoducho náročný súboj po všetkých stránkach. Aj keď súper bol lepší ako v prvom našom vzájomnom zápase, v rozhodujúcich fázach sme boli lepším mužstvom my. Môžeme byť spokojní tak s výsledkom ako aj s výkonom. Som rád, že nám do mozaiky zapadajú ďalší hráči. Posledné stretnutia ukázali, že je to s naším národným tímom oveľa nádejnejšie, ako to vyzeralo asi pred tromi - štyrmi zápasmi. Chcem sa poďakovať svojim aj súperovým hráčom za veľmi dôstojný duel."

Ján Kocian (tréner Slovenska): "Neviem, odkiaľ by som mal začal hodnotenie. Myslím si, že sme neodohrali zlý zápas, vo viacerých fázach sme boli domácim vyrovnaným tímom. Opäť sme však, ako už v mnohých prípadoch, inkasovali príliš skoro, pričom v tejto situácii chybovala naša ľavá strana. Po prestávke sme už hrali lepšie, dokonca sme mohli vyrovnať, keď Koller zachraňoval na bránkovej čiare. Žiaľ, znovu sme dostali gól, aký vieme inkasovať azda iba my. Za stavu 1:2 mal potom šancu Hološko, škoda, že to neriešil inak. Prišla však strata lopty a keďže vtedy sme už hrali vabank, obrana bola rozhodená a prišiel tretí gól v našej sieti. Aj teraz sa potvrdilo, že každý súper nás vždy kruto potrestá za naše chyby. A kým sa nám ich nepodarí odstrániť, nebudeme môcť byť úspešní. Obrancovia Škrtel s Michalíkom podľa mňa dnes zvládli svoju úlohu, nebolo pre nich vôbec jednoduché hrať proti dvom tak odlišným útočným typom. Myslím si, že osobné súboje Škrtela s Kollerom boli ozdobou dnešného stretnutia."

Hlasy hráčov po sobotňajšom derby stretnutí kvalifikačnej D-skupiny o postup na futbalové ME 2008 Česko - Slovensko (3:1):

Marek Hamšík (stredopoliar Slovenska): "Česi majú veľmi skúsené mužstvo a vidno, že sú dobre pripravení na každý zápas. Súpera majú vždy perfektne prečítaného, čo dokázali aj dnes a k ničomu nás nepustili. Nie som príliš zvyknutý na post ľavého záložníka, necítil som sa tam dobre a možno aj preto som nepodal príliš kvalitný výkon. To bol asi aj dôvod, prečo ma tréner striedal."

Ľubomír Michalík (obranca Slovenska): "Myslím si, že Česi boli dnes o ten jeden gól lepší, ale o dva nie. Najdôležitejšie bolo dnes udržať Kollera, pretože Česko hrá predovšetkým na neho. Možno sa nám to trochu darilo, no prehrali sme, takže sa mi to veľmi ťažko hodnotí. S Kollerom to boli veľmi zaujímavé súboje, myslím si, že obaja sme si občas pomáhali rukami, takže v tomto to podľa mňa bolo 1:1."

Martin Škrtel (obranca Slovenska): "V každom zápase doplácame na to, že inkasujeme hlúpe góly. Potom sa nám veľmi rýchlo zrúti to, čo si povieme pred zápasom. Myslím si však, že herne to až také zlé nebolo. Doma sme boli proti Čechom premotivovaní, teraz sme chceli hrať zo zabezpečenej obrany a skúšať rýchle brejky, no nedarilo sa nám to. Už pred zápasom bolo cítiť obrovskú rivalitu. Veľmi som chcel dnes vyhrať, a preto som do každého súboja išiel naplno."

Marek Sapara (stredopoliar Slovenska): "Myslím si, že to nebolo až také zlé. Vedeli sme, že Česi majú veľmi dobrú defenzívu a pritom len čakajú na stratu lopty a prechádzajú do rýchlych proútokov, čo bolo aj dnes vidieť. Nám jednoducho nefungovala finálna fáza. Výsledok 3:1 asi zodpovedá kvalitám oboch mužstiev, myslím si, že o tie dva góly sú Česi lepší."

Marek Mintál (útočník a kapitán Slovenska): "Post vysunutého útočníka nie je príliš moja parketa, no tréner ma tam postavil, a tak som sa snažil hrať čo najlepšie. Medzi štyrmi obrancami to však bolo veľmi ťažké, tam je to viac-menej o tom, že si človek dobre zabehá a raz za čas sa stretne s loptou."

Zdielať na